szerző:
hvg.hu

A Facebookra nem illő tartalmak kiszűréséért felelős algoritmus bizony hajlamos mellényúlni. Most egy ártalmatlan mexikói kopaszkutya esett áldozatul Zuckerbergék rakoncátlankodó rendszerének.

Korábban a willendorfi Vénuszról készült fotóra csapott le a Facebook cenzúrakalapácsa, miután a rendszer pornográf tartalomnak bélyegezte, majd azonnal törölte azt az oldalról.

Hasonló történt most is, de ez még a willendorfi esetet is felülmúlni látszik: a Live Science számolt be arról, hogy a Facebook törölt egy mexikói kopaszkutyát ábrázoló felvételt, az algoritmus ugyanis azt hitte, hogy péniszt mutató kép került ki az oldalra.

Mit ne mondjunk, ebből a pozitúrából valahogy tényleg nem kutyának tűnik a kézbe vett kis jószág:

A rendszer azóta korrigálta döntését, a kép pedig újra elérhető a közösségi oldalon. A felvétel egyébként Nikki Ibaos felhasználótól származik, aki csupán szeretett volna beszámolni az újabb házi kedvenc érkezéséről egy kutyákkal foglalkozó Facebook-csoportban. Ekkor értesítette őt a rendszer, hogy tiltott tartalmú fotót töltött fel, amelyet rövidesen eltávolítanak a Facebookról.

A kutya közben amolyan híresség lett, a Twitteren sorra osztják meg a róla készült fotókat.

Kisebb érdekesség, hogy a mikroblog ugyancsak felnőtt tartalmúnak véli szerencsétlent, de ott legalább nem tiltották le, csupán egy jelzést kapott, hogy a megtekinteni kívánt tartalom esetleg érzékeny lehet. Közben egy szóvicc is útjára indult: a közösségi médiában COCKer (kevésbé közönséges fordításban hímvessző) spániel néven kezdtek terjedni a róla szóló bejegyzések.

Ide kattintva eléri a Nyüzsi további cikkeit, azonnali véleményeket, érdekességeket, szórakoztató mémeket, gif-eket, videókat.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!