szerző:
hvg.hu

A Facebookra nem illő tartalmak kiszűréséért felelős algoritmus bizony hajlamos mellényúlni. Most egy ártalmatlan mexikói kopaszkutya esett áldozatul Zuckerbergék rakoncátlankodó rendszerének.

Korábban a willendorfi Vénuszról készült fotóra csapott le a Facebook cenzúrakalapácsa, miután a rendszer pornográf tartalomnak bélyegezte, majd azonnal törölte azt az oldalról.

Hasonló történt most is, de ez még a willendorfi esetet is felülmúlni látszik: a Live Science számolt be arról, hogy a Facebook törölt egy mexikói kopaszkutyát ábrázoló felvételt, az algoritmus ugyanis azt hitte, hogy péniszt mutató kép került ki az oldalra.

Mit ne mondjunk, ebből a pozitúrából valahogy tényleg nem kutyának tűnik a kézbe vett kis jószág:

A rendszer azóta korrigálta döntését, a kép pedig újra elérhető a közösségi oldalon. A felvétel egyébként Nikki Ibaos felhasználótól származik, aki csupán szeretett volna beszámolni az újabb házi kedvenc érkezéséről egy kutyákkal foglalkozó Facebook-csoportban. Ekkor értesítette őt a rendszer, hogy tiltott tartalmú fotót töltött fel, amelyet rövidesen eltávolítanak a Facebookról.

A kutya közben amolyan híresség lett, a Twitteren sorra osztják meg a róla készült fotókat.

Kisebb érdekesség, hogy a mikroblog ugyancsak felnőtt tartalmúnak véli szerencsétlent, de ott legalább nem tiltották le, csupán egy jelzést kapott, hogy a megtekinteni kívánt tartalom esetleg érzékeny lehet. Közben egy szóvicc is útjára indult: a közösségi médiában COCKer (kevésbé közönséges fordításban hímvessző) spániel néven kezdtek terjedni a róla szóló bejegyzések.

Ide kattintva eléri a Nyüzsi további cikkeit, azonnali véleményeket, érdekességeket, szórakoztató mémeket, gif-eket, videókat.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!