szerző:
MTI

A drágakő Indiából származik, első tulajdonosa Farnese Erzsébet, Párma hercegének lánya volt, és több mint hét nemzedéken át öröklődött.

Elárverezték kedden Genfben Farnese Izabella spanyol királyné kék gyémántját, a Farnese Blue-t, amelyet az európai uralkodói családok birtokában töltött körülbelül 300 év után először bocsátottak aukcióra.

A történelmi drágakőért 5,6 millió eurót (1,77 milliárd forint) adtak, nagyjából a várt legmagasabb árat.

A 6,1 karátos, sötétszürkés-kékes drágakő az indiai Golconda bányákból származik. A kő első tulajdonosa Farnese Erzsébet, Párma hercegének lánya volt, aki V. Fülöp spanyol királlyal kötött házassága alkalmából kapta 1715-ben.

A cseppalakú gyémánt több mint hét nemzedéken át öröklődött, és mivel Erzsébet és Fülöp leszármazottai különböző európai családokba házasodtak be, a drágakő Spanyolországból Franciaországba, majd Olaszországba és Ausztriába került.

"Eddig egy királyi ékszerdobozban rejtőzött. Leszámítva a közeli rokonokat és a királyi ékszerészeket, senki nem tudott a létezéséről" – közölte a Sotheby's aukciósház az árverést meghirdetve.

A Sotheby's szerint a drágakő az indiai Golkonda bányából származó legszebb kék gyémántok közé tartozik, története és kiváló minősége pedig a legjelentősebb történelmi gyémántok közé emeli.

A keddi aukción a legmagasabb árat két klasszikus fehér gyémánt érte el, az 50 karátos kövekért együttesen 14,7 millió eurót (4,6 milliárd forint) fizettek.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!