szerző:
hvg.hu

Homoszexualitással kapcsolatos témában talán soha tett még ilyen elfogadó kijelentést a katolikus egyház egyetlen korábbi vezetője sem.

Példátlan kijelentéssel védte meg a chilei egyház pedofil papjai által több alkalommal zaklatott és megerőszakolt Juan Carlos Cruzt Ferenc pápa, amikor a férfi látogatóba érkezett hozzá.

Cruz szerint a pápa ugyanis azt mondta neki privát beszélgetésükkor az El País című spanyol lap írása alapján, hogy

Carlos, nem számít, hogy meleg vagy, Isten tett téged azzá, ő és a pápa is így szeret téged. Boldognak kell lenned

Ferenc pápa kijelentései részéről (és így voltaképp a Vatikán részéről is) rendhagyónak számítanak, korábban ugyanis egyetlen katolikus vezető sem beszélt ennyire nyíltan és ilyen elfogadóan a homoszexualitásról. Greg Burke, a Vatikán szóvivője egyelőre nem erősítette meg Cruz szavait, és a Vatikán sem közölt semmit.

Cruz a The Guardian beszámolója szerint két héttel ezelőtt találkozott a pápával, a beszélgetés során pedig szóba került a férfi némi irányultsága, majd szexuális bántalmazása is, amit a most 87 éves Fernando Karadima követett el. Karadimát 2011-ben bűnösnek is találta emiatt a Vatikán.

Cruzt a chilei papok a bántalmazások mellett nem egy alkalommal megpróbálták lejáratni, amiért a férfi nyilvánosságra hozta a vele és több másik áldozattal szemben elkövetett szexuális visszaéléseket.

Ferenc pápa egy korábbi felszólalásakor.
©

Austen Ivereigh, a pápa életrajzírója szerint a katolikus egyházfő, akárcsak elődei, ugyan korábban is tett hasonló kijelentést a melegekkel szemben privát találkozók alkalmával, a mostani azonban a korábbiaknál is sokkal jelentősebbnek mondható.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!