szerző:
hvg.hu

Weinstein nem tanúskodik.

Magyar idő szerint csütörtök hajnalban a manhattani vádesküdtszék többrendbeli nemi erőszakkal vádolta meg a 66 éves Harvey Weinsteint.

Minderre azután került sor, hogy a volt producer védőügyvédje, Benjamin Brafman visszautasította a lehetőséget, hogy Weinstein tanúskodjon a vádesküdtszék előtt, mivel állítása szerint nem volt elég idejük felkészülni a védelemre. Brafman szerint védence csupán akkor tudta meg a pontos vádakat és a vádlói nevét, mikor múlt pénteken feladta magát a New York-i rendőrségen, és csupán öt napot kapott, hogy szerdáig eldöntse, tanúskodik-e, vagy sem. Az ügyvéd szerint kérését, hogy kapjanak még időt, elutasították – írja a Guardian.

A vádat a kerületi ügyész, Cyrus Vance Jr. jelentette be, aki szerint most egy lépéssel közelebb kerültek ahhoz, hogy Weinsteint elszámoltassák a vádban foglalt erőszakos tetteiért. Az ügyész elmondta, hogy az ügyet nem a sajtóban, hanem a tárgyalóteremben akarják sikerre vinni, ahová tartozik, továbbá megköszönte az áldozatoknak az eljárás során tanúsított lelkierejüket.

Több mint 70 nő vádolta meg a Miramax filmstúdió és a Weinstein-vállalat társalapítóját nemi erőszakkal, szexuális zaklatással 2017 októbere óta, amikor a The New York Times és a The New Yorker feltárták a producer zaklatási ügyeit.

A botrány kirobbanása után Harvey Weinsteint eltávolították a cég éléről, az amerikai filmakadémia pedig megvonta tőle a tagságot. A bukott filmmogul ellen New Yorkban, Los Angelesben és Londonban is rendőrségi vizsgálat folyik a bejelentések alapján. A producer állítólag Budapesten is elkövetett hasonló szexuális visszaélést.

Weinstein helytelen szexuális viselkedését elismerte, de következetesen tagadja, hogy valaha közös megegyezés nélküli nemi aktusban vett volna részt. A volt producer május 25-én, magyar idő szerint péntek délután adta fel magát a New York-i rendőrségen, ahonnan egymillió dolláros óvadék fejében engedték el, jelenleg szabadlábon védekezhet, az útlevelelét elvették és nyomkövetőt kell viselnie.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!