szerző:
hvg.hu

Most először sikerült ezt lefilmezni.

Videóra vették, ahogy egy rétisas megevett három feketególya-fiókát a Gemenci erdőben – számolt be az RTL Klub.

A védett gólyák fészkét azért figyelik kamerákkal, mert korábban gyanús körülmények között tűnt el néhány fióka, és gyanították, hogy a rétisasoknak is köze lehet ehhez, de most ez be is bizonyosodott.

A felvételeken az látszik, hogy egy rétisas odarepül a fészekhez, és rátelepszik a feketególya-fiókákra, majd a csőrével csipkedni kezdi őket. Egyenként megöli a madarakat, majd eszik is belőlük.

Kalocsa Béla ornitológus a csatornának azt mondta, a felnőtt gólyapár egyik tagja ugyan próbálta elkergetni a sast, de végül nem járt sikerrel. A szakember szerint a sas ritkán támad gólyákra, inkább halakkal táplálkozik, de most a folyók alig áradtak, így onnan kevesebb élelemhez jutott. 

Tóbiás, a szintén Gemencen élő fekete gólya fészkét az interneten élőben lehet követni, de az ő családját egyelőre nem érte bántódás.

A teljes felvétel a rétisasról és a fiókákról itt látható:

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!