szerző:
hvg.hu

Ráadásul zöldíti egy környezetszennyező szokásunkat is.

Jelenleg a kapszulás kávé az egyik legkörnyezetszennyezőbb luxus, amit megengedünk magunknak – ha a műanyagból és alumíniumból készült használt kapszula a kommunális hulladék közt landol.

A Nespresso – az egyik fő bűnös – első lépésként megoldotta, hogy 2012-től az üzleteiben, majd 2017-től a fogyasztók otthonaihoz kiszállva is hajlandó visszagyűjteni a használt kapszulákat. Ezekből aztán például újra kapszula készül, illetve most a magyar Tipton nevű céggel társulva limitált szériás szemüvegkereteket gyártatnak – például napszemüveghez.

©

Az egyedi tervezésű szemüvegkeret-kollekciót a Kazaar, a Livanto, a Dharkan és a Roma fantázianevű kapszulák alumínium részéből készítik. A keretek sajnos nem lesznek elérhetőek kereskedelmi forgalomban, a Roadster szerint viszont a Nespresso vásárlói számára limitált mennyiségben megvásárolhatóak lesznek – tehát az akciónak egyelőre inkább kampányértéke van, hogy felhívja a figyelmet az alumínium újrafelhasználásának sokféle lehetőségére.

A magyar Tipton cég már eddig is élen járt az újrahasznosításban, bakelitből készült Vinylize szemüvegeit az egész világon ismerik és elismerik. Például olyan világsztárok hordanak Tipton-keretet, mint Sir Elton John, Lenny Kravitz, Michael Madsen, Tarantino, Robbie Williams vagy Bono a U2-ból. A Cinematiq Eyewear keretek szárában pedig 16 és 35 mm-es beépített filmtekercs található.

A magyar származású Tipton Zakariás az Egyesült Államokban kezdett el szemüvegkereteket gyártani, majd 2001-től Magyarországon készíti őket.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
hvg.hu Élet+Stílus

40 ezerért ehetünk Gundel-menüsort a Gellért lakosztályában

A hazai vendéglátás eddigi történetének legismertebb nevei fuzionálnak egy hétvégére, bemutatva Gundel Károly gasztronómiai örökségét az idén 100 éves Gellért Szállóban. A „Gundel a Gellértben” gasztronómiai hétvége június 23-án egy Lakosztályétteremmel, 24-én pedig egy Sunday brunch-csal várja a vendégeket Budapest egyik legszebb szállodaépületébe.