szerző:
MTI / hvg.hu

Nagyon komoly problémát jelentenek az erdőtüzek Portugáliában, a kecske pedig közismerten jól pusztítja a gyúlékony aljnövényzetet.

Portugáliában nagyon komoly problémát jelentenek az erdőtüzek, 2000 óta átlagosan 150 ezer hektárnyi fás terület borul lángba az országban, tavaly rekordszámú, 106 halálos áldozatot követelt a természeti csapás. A kecske pedig közismerten jó erdőpusztító, mivel mindent megeszik, amit ehetőnek érez, különösen a faleveleket szereti, éppen ezért alkalmas az erdőszegélyek tisztogatására. Az állatok erdőtüzek elleni bevetése már jól bevált az Egyesült Államokban is.

Így most Portugáliában is országszerte több tucatnyi népes kecskenyáj legel az erdőségekben, hogy a lehető legnagyobb mértékben megtisztítsa azokat az aljnövényzettől a forró nyár előtt. A kormány egy sor más megelőző intézkedést is életbe léptetett: a kecskéken kívül buldózerekkel tisztítják az erdőket az országutak mentén 10 méteres sávban, a magányosan álló ingatlanok tulajdonosainak pedig a házak körül 50 méteres sugárban meg kell tisztítaniuk a területet, a falvak körül pedig egy 100 méter sugarú ilyen zónát kell létrehozni.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!