szerző:
hvg.hu

A felkészülés ideje az oroszországi labdarúgó-világbajnokságra épp egybe esett a böjtöléssel. Volt olyan ország, ahol a játékosok felmentést kaptak a vallási előírás alól, mások viszont keményen tartották magukat az éhezéshez. Így aztán lesz némi plusz erőfeszítés a játékukban.

Focinyár 2018
Van-e ennél nagyobb sportesemény a világon? Egyesek szerint az olimpia az, mások állítják, a labdarúgó világbajnokság a csúcs. Ha így van, akkor most itt a csúcs: június 14. és július 15. között foci-vb Oroszországban. Kövesse az eseményeket – meccseket percről percre, híreket, elemzéseket, publicisztikákat és jegyzeteket – a hvg.hu-val.
A cikksorozat támogatója a Nissan

Egy csapat csak a meccsen vezethet. Ön bárhol. Az új Nissan X-Trail minden akadályt legyőz. Fedezze fel!

hirdetés
Friss cikkek a témában

A labdarúgó-világbajnokság pont akkor kezdődik, amikor a ramadán véget ér, ami azt jelenti, hogy a muszlim országokból érkező csapatok egy meglehetősen embert próbáló időszak után fognak pályára lépni az orosz stadionokban. Ramadán idején ugyanis szigorú böjtöt ír elő a nappali órákra a vallás a felnőtteknek. A Guardian összeszedte, hogy miként próbálták meg áthidalni a böjtölés és a világbajnoki felkészülés problémáját az érintett országok.

Szaúd-Arábia a nyitómeccsen lép pályára Oroszország ellen, ami azt jelenti, hogy ezt a meccset még a ramadán idején kell lejátszania a csapatnak, ráadásul Szentpéterváron, ahol a bázisuk van, az évnek ebben a szakában 18 órán át világosság van. A szaúdiaknak ez már túl sok volt, így inkább úgy döntöttek, hogy a vb utánra halasztják a böjtölést, amit a szaúdi hatóságok is jóváhagytak.

Az irániak egyszerűen csak tették, amit a vallásuk diktált, és lelkiismeretesen böjtöltek mindenféle panasz nélkül. Az egyik játékos szerint a ramadán nem igazán befolyásolta a felkészülésüket, és még a pénteki meccsüket is böjtölve fogják végigjátszani.  

Az irániakhoz hasonlóan a marokkóiaknak is tart még a böjtjük, amikor először pályára lépnek, de sem a marokkói labdarúgó-szövetség, sem a vallási vezetők nem kommentálták a felkészülésük körülményeit.

A tunéziai játékosok is betartják a ramadán szabályait, de náluk már panaszos hangok is megjelentek, az egyik játékosuk szerint megnehezíti a felkészülést, hogy nem ehetnek és nem ihatnak akkor, amikor szeretnének (vagy szükségük lenne rá). A Guardian felidézi, hogy két nemrég játszott barátságos mérkőzésükön is épp naplementekor kellett megállítani a játékot sérülés miatt, és a labdarúgók gyorsan kihasználták az alkalmat, hogy ne csak igyanak, hanem glükózban gazdag datolyát is egyenek a pálya szélén.

Az egyiptomi labdarúgó szövetség dietetikusok segítségét kérte annak érdekében, hogy a ramadán minimálisan hátráltassa csak a játékosok felkészülését. Az eredmény mindenesetre nem volt maradéktalanul sikeres, az egyiptomi csapatnak ugyanis egy meccset sem sikerült nyernie a vb előtt. A szövetség ennek ellenére kitartott a böjt mellett, végül az egyiptomi főmufti mentette fel a csapatot a böjt alól.

A szenegáli szövetségi kapitány, Aliou Cissé – aki maga is muszlim – őszintén kimondta: „Mindenki tudja, hogy a magas szintű futball nem kompatibilis a ramadánnal”. Hozzátette, hogy vállalnia kell a felelősséget a játékosaiért, de arról már nem beszélt, hogy ezt hogyan képzelte. Hírek szerint ugyanakkor a szenegáli játékosok kollektíven fel vannak mentve a böjt alól a világbajnokság előtt.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!