szerző:
hvg.hu

Csak hogy legyen valami jó is a vulkánkitörésben.

Különös meglepetéssel készült a Kilauea vulkán a környéken élőknek Hawaiin. Miután jó egy hónapja pusztítja lávával a Nagy Szigetet, az elmúlt napokban apró, áttetsző olajzöld drágaköveket kezdett lövellni magából, amik így konkrétan drágakőesőként hullanak az égből.

Ez az úgynevezett peridot, ami a hawaii vulkánok lávájában igen gyakori olivin kikristályosodott változata. Az olivin egyébként az az ásvány, ami miatt Hawaiin több zöld homokú strand is van.

A Forbes szerint az olivin az egyik leggyakoribb ásvány a Földön, de nagyon nehéz elválasztani az alapkőzettől, pláne drágakő minőségben rátalálni.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!