szerző:
hvg.hu

A szlovák határ közelében engedték szabadon az országjáró medvét.

Szerda éjszaka szabadon engedték azt a medvét, amely az elmúlt hetekben országos ismertségre tett szert azzal, hogy több mint 300 kilométert gyalogolt hazánkban – írja a Délmagyar.

A medvét még múlt szombaton fogták be altatólövedék segítségével Sándorfalvánál, mert már lakott területen belül kóborolt. Az elmúlt napokat a Szegedi Vadasparkban töltötte, ott várta, hogy egy szakértői bizottság döntsön a sorsáról – emlékeztet a Csongrád megyei lap.

Az orvosi vizsgálatok közben megállapították, hogy egy több mint 10 éves, egészséges nőstényről van szó.

Az állat szabadon engedésében a Bükki és Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság közel 20 munkatársa vett részt.

©

 A konvoj szerda este kilenc óra körül érkezett meg a medvét szállító ládával az elengedés helyére, a szlovák határ közelébe.

A célhoz már szakadó esőben érkezett a konvoj, talán ennek volt köszönhető, hogy a medve kicsit gondolkodott, hogy egyáltalán kimenjen-e a ládájából. Végül azonban némi noszogatás után éjféltájban meggondolta magát, és komótosan kisétált az erdőbe, ahol fél percen belül el is tűnt

– írták.

A szakemberek olyan területet választottak ki, amely távol van a lakott településektől, tradicionális medveélőhely, ahol stabil medvepopuláció él és a szlovákiai medveállománnyal is szerves kapcsolatban áll. A következő időszakban figyelik majd a mozgását, és ha újból lakott települések közelébe kerülne, a nemzeti parkok szakemberei azonnal "közbelépnek".

Az állat május végén bukkant fel Nógrád megyében, majd dél felé tartva Abony, Kocsér, Tiszaalpár, Tömörkénynél és Dóc közelében figyelték meg. A sándorfalviak korábban azt mondták, örökbe fogadnák.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!