szerző:
hvg.hu

Széll Tamás kést élez, répát hámoz, Szulló Szabina szarvasgombát tisztít, forog a borsőrlő, jelez a sütő, valaki lisztet szór a munkalapra. Zajok, amelyekből képes zenemű születni, még akkordok is hallhatók a szerzeményben.

A közelmúltban nyitott Stand étterem videóklipjéhez Gál Kristóf zeneszerző konyhai hangokból alkotott zenét, Terei Miklós rendező-operatőr vette fel a képanyagot.  

Mindenképpen egyedi filmet terveztünk, eredetileg felmerült az is, hogy az étterem átalakítására építünk fel egy koncepciót ” – meséliTerei Miklós. „Két alkotótársammal, Tokodi Gáborral és Rosta Gáborral végül együtt találtuk ki, hogy készüljön zene konyhai zajokból, és legyen a film a zenéhez passzoló videóklip-szerű alkotás." Az ötlet kivitelezéséhez Gál Kristóf zeneszerzőt keresték meg, aki hétköznapi tárgyak keltette hangokból már korábban is komponált.  

Egy egyszerű filmes forgatáshoz képest itt bonyolultabb folyamatot követtek az alkotók. A Stand csapatával való közös ötletelés elengedhetetlen volt, össze kellett írni, milyen éttermi zörejek lehetnek érdekesek. Keverés, kavarás, a tűzhely begyújtása, lisztszórás, sószórás, egy leeső faszéndarab, vagy egy palack bor kinyitása, a konyhai eszközök által keltett hangok – mind-mind játszottak. Először ezeket kellett felvenni speciális módon és izoláltan. A hangot kiadó tárgyakra úgynevezett kontaktmikrofonok is kerültek. Ezeket úgy kell elképzelni, mint egy sztetoszkóp, arra is képesek, hogy magában a tárgyban keletkező hangot is rögzítsék.

©
©

 „Technikailag egy működő konyhán nem tudtuk volna felvenni ezeket a hangokat ilyen tisztán. Ott óriási az alapzaj, mennek a szagelszívók, a hűtők. Így az étterem termelői konyhájának egy külön, zajmentes szobájában vettünk fel minden hangot Széll Tamás segítségével. Ezzel a módszerrel tudtuk a valóságba átültetni ötletünket.” – meséli a rendező. A kész zeneműhöz ezután egy hosszúra nyúlt szabadnapon készült a képi anyag. A Stand csapata a forgatáson szabályosan ritmusra munkálkodott a konyhában. A felvételek készítésekor sokszor a  zenét is lejátszották nekik, hogy megfelelő ütemben dolgozzanak. Hogy a kép és hang tökéletes egységet alkothasson.

©

Ennek a filmnek az egyik legnagyobb nehézsége a technikai bonyolultságán túl, talán az volt, hogy képesek legyünk megvalósítani az elképzelésünket . Nagyon nehéz elképzelni milyen zene születhet konyhai zajokból és a zene is csak akkor kelt igazán életre, mikor már a képek is mellé kerültek. De szerencsére a végeredménnyel mindenki nagyon elégedett.” – zárja gondolatait a rendező-operatőr, aki amellett, hogy csapatával nem először teljesít megbízást kiemelkedő hazai éttermeknek, már számos alkalommal dolgozott a Stand séfpárosával.

 

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!