MTI Kult

Az elhunyt Osztojkán Bélára emlékeznek roma politikusok

Hosszan tartó súlyos betegség után, életének 61. évében elhunyt Osztojkán Béla író, költő, újságíró - tudatta családja hétfőn. A roma közéleti személyiséget vasárnap érte a halál. A gyászhírt kommentáló roma vezetők és politikusok nem felejtették el megemlíteni Osztojkán közéleti szerepét, munkáját a roma közösségért.

MTI Kult

Látogatócsúcs a Múzeumok Éjszakáján

Ismét megdőlt a látogatói rekord a Múzeumok éjszakáján: az előzetes adatok szerint idén több mint 330 ezren vettek részt országszerte a programokon - közölte az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) sajtóirodája.

hvg.hu Gasztro

Miről szól a 21. századi konyhaművészet?

A 21. századi konyhaművészet ismeretéhez folyamatos tanulásra és fejlődésre van szükség. Ennek az útnak a mérföldköve a Chef Akadémia, amely alapjaiban fogja meghatározni a résztvevők további alkotótevékenységét - nyilatkozta Kalla Kálmán az Educatio CulinArtist Chef Akadémia tavaszi kurzusának diplomaátvételekor.

MTI Kult

A Gödör újra normál üzemmódban?

Miközben már öt éve rendezetlen a gödör tulajdonosi jogviszonya, most Bojár Iván András (SZDSZ), a főváros arculatáért felelős tanácsnok szerint "saját közbenjárására néhány napon belül megoldódhat a szórakozóhely sorsa".

Lőrincz Zsolt Gasztro

A lenézett piszke: mit kezdjünk vele?

Már ott szerénykedik a piacokon a sokak által méltánytalanul lenézett, másoknak a nagymama konyháját, gyermekkorukat idéző gyümölcs: az egres.

MTI Kult

Milliárdos állami támogatás fesztiváloknak

Az év utolsó negyedévében kezdődhet el az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) fesztiváltámogatási stratégiájának megvalósítása, amelynek célja egy hatékony, átlátható és tervezhető rendszer megteremtése - írja a hétfői Napi Gazdaság.

MTI Kult

Pro Cultura Hungarica díjat kapott Kozma Mária írónő

Az elismerést Szabó Béla, a Magyar Köztársaság csíkszeredai főkonzulja adta át ünnepség keretében a díjazottnak. Az elismerésben minden évben 35 olyan, külföldön élő magyart részesítenek, akik kiemelkedő szerepet töltenek be nemzeti kultúránk őrzésében, gazdagításában. Kozma Mária több mint húsz kötet, történelmi regény, novellagyűjtemény, mesék és színpadi mesejátékok szerzője.

Kult

Új art projekt: zsidó állam Türingiában?

Egy New York-ban született, Németországban élő izraeli művész, Ronen Eidelman provokatív ötlettel állt elő: zsidó államot kellene létrehozni a kelet-németországi Türingiában. A weimari Bauhaus Egyetem, ahol tanít, már elhatárolta magát a professzor tervétől, és nem engedi a projekt bemutatását múzeumában. Eidelman nem adja fel: június 22-én, 37. születésnapján, Weimarban nagygyűlésen és konferencián próbálja népszerűsíteni képtelen tervét.

hvg.hu Gasztro

Bevonulás a Budai Várba

Még két hét és a Budai Várban megszólalnak a fanfárok, bevonulnak a lovagrendek: terítve a Magyarok Nagy Asztala. Ám a gasztronómia ünnepe nem csak a különleges traktáról szól.


A címlapról ajánljuk