MTI Kult

A Frankfurti Könyvvásáron India a díszvendég

Több mint tizennégy futballpályának megfelelő nagyságú területen mintegy hétezer hazai és külföldi kiállító mutatja be könyveit, illetve sajtókiadványait a világ legrangosabb könyvszakmai vásárán. A Frankfurti Könyvvásár idei díszvendége India, egyik központi témája a digitalizálás.

hvg.hu Kult

Bródy Sándor-díj Szakács István prózaírónak

Az idei Bródy Sándor-díjat Szakács István: Történtek dolgok című kötete nyerte el. A díjjal, amelyet Bródy Sándor unokája alapított, minden évben egy elsőkötetes prózaírót jutalmaznak.

MTI Kult

Szombaton temetik Sütő Andrást Marosvásárhelyen

Sütő András erdélyi magyar írót, lapszerkesztőt október 7-én, szombaton búcsúztatják a marosvásárhelyi Vártemplomban, református szertartással. A Kossuth-díjas alkotó 79 éves korában, szeptember 30-án hunyt el, Budapesten.

MTI/hvg.hu Kult

Letölthető rajzfilmek a magyar weben

Animációs filmek legális letöltésére nyílik lehetőség egy új magyar honlapon, amelynek vannak fizetős és ingyenes tartalmai is. Kultfilmek is helyet kaptak a kínálatban, mint például a Lolka és Bolka, illetve a Mézga család szériák.

MTI Kult

Szilágyi Domokost is beszervezte a kommunista titkosszolgálat

Szilágyi Domokos erdélyi költőt is beszervezte az egykori román kommunista titkosszolgálat, a Securitate - derül ki Steffano Bottoni Romániában élő olasz történész által felkutatott iratokból, a magyar irodalom jeles alakjának beszervezési körülményei azonban egyelőre nem ismertek.

MTI Kult

A Krétakör kapta a belgrádi nagydíjat

A Krétakör színház kapta a szombaton véget ért belgrádi nemzetközi színházi fesztivál, a BITEF nagydíját az Anton Csehov műve alapján készült Siráj című előadásáért.

MTI Kult

Elhunyt Sütő András

Hosszan tartó betegség után elhunyt Sütő András Kossuth-díjas író szombat este fél 11 előtt Budapesten.

MTI Kult

Őszi kulturális fesztivál Szegeden

Október 2-ától egy hónapon át harmincnyolc helyszínen közel kétszáz program várja Szeged és a helyi egyetem polgárait az őszi kulturális fesztiválon, amelyet tizenegyedik alkalommal szervezett meg a Szegedi Tudományegyetem Kulturális Irodája – közölte Tajti Gabriella, a fesztivál szervezője.

MTI Kult

Budapesten a legjobb sajtófotók

Az előző év legjobb sajtófotóit felvonultató 49. World Press Photo kiállítást péntektől tekinthetik meg az érdeklődők Budapesten, a Néprajzi Múzeumban.

MTI/hvg.hu Kult

A pécsi Filmünnep egy Jancsó-premierrel indul

Hétfőn startol a pécsi Filmünnep. A Baranya megyeszékhelyen ezzel a fesztivállal is készülnek 2010-re, amikor első alkalommal lesz magyar település Európa Kulturális Fővárosa 2010-ben.

MTI Kult

Ki kapja idén az irodalmi Nobel-díjat?

Az amerikai Philip Roth-ot, az izraeli Amosz Ozt, a szíriai Adoniszt vagy a perui Mario Vargas Llosát tartják esélyesnek az irodalmi Nobel-díjra azok a találgatások, amelyekből egyre több van, amint közeledik az idei Nobel-díjak bejelentésének időpontja.

hvg.hu Kult

A Fehér Házban is vetítik Goda Krisztina filmjét

Nemzetközi színtéren is debütál Goda Krisztina filmje, a Szabadság, szerelem. A filmet, amely iránt máris rangos nemzetközi forgalmazók érdeklődnek, levetítik többek között a washingtoni Fehár Házban is.

MTI Kult

Pécs 2010: döntés a helyhatósági választás után

A pécsi közgyűlés rendkívüli ülésén elhalasztotta a 2010-es Európa kulturális fővárosa (EKF) program művészeti igazgatójának megválasztását. A poszt betöltéséről az önkormányzati választás után megalakuló képviselő-testület dönthet.

Kult

Specialisták a pódiumon

Több mint másfél évtizede, 1989-ben vendégszerepelt utoljára a Bécsi Állami Operaház együttese Budapesten. Akkor Richard Strauss zenedrámáját, A rózsalovagot adták elő, idén a Mozart-év egyik fontos magyar eseményeként a Figaro házasságát hozták el a Művészetek Palotájába. A Mozart- és Strauss-oeuvre évtizedek óta a Staatsoper repertoárjának tartóoszlopa, az együttes pedig a bécsi hagyomány specialistája. Élményekben gazdag estet vártunk, és nem csalódtunk.

hvg.hu Kult

Kis éji menet

Ez a hét igen erős, már ami a kortárs programot illeti! Formatervezés és képzőművészet, kortárs filmek a környékbeli országokból. Tényleg, mit tudunk a V4 (vagyis a másik 3), illetve Szlovénia filmművészetéről? Itt a lehetőség, hogy informálódjunk! Tart még a Gallery by Night és a design-hét; visszatekintőknek elindul a Jancsó életműsorozat; közeledik a komolyzene világnapja. Programok ínyenceknek a hvg.hu-tól!

hvg.hu Kult

Királyi évforduló Székesfehérváron

II. Lajos király születésének 500. és Szent Imre herceg halálának 975. évfordulója alkalmából katonai tiszteletadás melletti ünnepélyes megemlékezésre került sor Székesfehérváron, a Romkertben.

MTI Kult

Dokfilmes központ a IX. kerületben

A Ráday utca 18-as szám alatti kétszintes felújított műemlék épületben a földszinten kap helyet az a központ, amelybe rövidesen átköltöztetik a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjteményt, valamint itt nyílik meg a DocuArt, Első Magyar Dokumentumfilm-gyűjtemény és mozi.


A címlapról ajánljuk
10 izgalmas sorozat az otthonülős őszi napokra

10 izgalmas sorozat az otthonülős őszi napokra

David Fincher nagy visszatérését is láthatjuk a következő néhány hónapban, de ajánlunk többek közt egy sci-fi-komédiát és egy vérbeli westernt is. Tovább dübörög a tévés aranykorszak!