hvg.hu Kult

Majdnem fekete

Mielőtt csaknem feketére égnénk a napon, a hvg.hu menedéket kínál: programok, fesztiválok, események országszerte. Sötétkékmajdnemfekete; egy új spanyol film a mozikban. Fekete, majdnem dark: Kasabian a PeCsában. Tökéletes jazz-elegy, sötét öltönyök, őrületes imprók: Medeski, Martin, Wood és Scofield! Daliás idők: történelemidézés Győrött. Mi a közös a lamantinban és a jazzben? Kiderül Szombathelyen! 80-as évek revisited: ska tábor kivilágos kivirradtig. Majdnem fekete zene: jazz a Bánki tavon.

MTI/hvg.hu Kult

Fiatal, hazai animációs nyerte a kecskeméti fesztivált

A 8. Kecskeméti Animációs Filmfesztivált (KAFF) nagydíját Ducki Tomek, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) 2006-ban végzett művésze kapta Életvonal című számítógépes animációjáért, amely az első filmje. A fiatal alkotót máris az újjászülető hazai animáció nagy reménységének, s akár a diák-Oscarra is esélyesnek tartják.

MTI Kult

A New York Times elismerően ír a Fehér tenyérről

Pszichológiailag átütő erejű, kemény és gyönyörű drámaként méltatta a The New York Times Hajdu Szabolcs Fehér Tenyér című játékfilmjét, amely néhány napja látható a manhattani mozikban.

Lőrincz Zsolt Gasztro

A bikafaroktól a birsalmasajtig

Andalúzia az Ibériai-félsziget, és egyben egész Európa legdélibb része, sokan Spanyolország kvintesszenciájának tartják. Itt rendeztek először bikaviadalt, itt lobbant lángra a flamenco tüze, és itt flörtölt Bizet Carmenje a tizedessel. Akik már jártak erre, tudják, hogy Andalúzia nem csak látványosságokban, hanem ínyencségekben is rendkívül gazdag.

MTI Kult

Megdőlt a Múzeumok Éjszakája tavalyi látogatócsúcsa

A Múzeumok Éjszakájának tavalyi 200 ezres látogatói csúcsát meghaladták az idei számok. Az előzetes adatok szerint; országszerte csaknem 235 ezren voltak kíváncsiak az ez évi programokra a hétvégén - tájékoztatott az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) hétfőn.

Gőgh Csilla Gasztro

Tényleg Klassz ez a hely!

Kinek jutna eszébe bárpultot építeni papundekli boros dobozokból egy, az elegáns Andrássy úton levő üzletben? Hát, egy boros étterem tulajdonosainak, akik valami eredetivel akarnak kirukkolni. A Bortársaság korábbi Vörös és Fehér nevű étterme teljesen átalakult…

hvg.hu Kult

Egy fotó alapján 10-15 évig a rács mögött

A Ludwig Múzeumban nemrég véget ért kortárs fotográfiai kiállításon a közönség megismerhette Taryn Simon nevét, és ezért megérte elmenni. Az amerikai fényképész szerint a fotográfia képessége, hogy összemossa az igazságot és a fikciót, egyike a leglenyűgözőbb tulajdonságoknak, de amikor ezt rosszra használják, az komoly, néha halálos következményekkel jár.

MTI/hvg.hu Kult

Múzeumok Éjszakája: több mint ezer program országszerte

Ezernél is több programmal várja országszerte a közönséget ma éjjel a Múzeumok Éjszakája; az ötödik alkalommal megrendezendő eseménysorozat keretében a fővárosban hatvan, vidéken pedig csaknem száz helyszínt kereshetnek fel az érdeklődők.

MTI/hvg.hu Kult

Kisvárdán játszanak a határon túli magyar színházak

Ismét Magyarországon mutatják be az évadbeli produkcióikat a határon túli magyar nyelvű színházak. A fesztiválnak, amely a tizenkilencedik a sorban, ezúttal is Kisvárda ad otthont. A hvg.hu tippjei a hétvégére!

MTI Kult

Forog a legújabb James Bond-film

Bár a hidegháborúnak régen vége, James Bond megállíthatatlan. A 22. James Bond-filmet Marc Forster rendezi, a rendíthetetlen 007-es ügynököt pedig immár másodszor Daniel Craig személyesíti meg.

MTI Kult

Hiller szerint szombaton nem érdemes aludni

Ezernél több programmal várják a közönséget szombaton az idei, immár ötödik Múzeumok Éjszakáján országszerte, a nagyszabású eseménysorozat keretében a fővárosban hatvan, vidéken pedig csaknem száz helyszínt kereshetnek fel az érdeklődők - közölte Hiller István oktatási és kulturális miniszter.

Nagy Gergely (hvg.hu) Kult

"A Nyugat illata tisztítószer-szag volt"

Ki hinné, hogy egy Indiában, a hetvenes években született művésznek hasonló tinédzserkori éléményei vannak, mint amilyenek nekünk, a Kádár-kori Magyarországon voltak? Sarnath Banerjee képzőművész jó mesélő: talán ezért is rajzol képregényeket. Életéről, munkáiról, Európa és India viszonyáról beszélgetett vele a hvg.hu.

Lőrincz Zsolt Gasztro

Oregáno, kakukkfű, avagy amit akartok

Itt a nyár, végre itt a vakáció! Sokan utaznak külföldre, honfitársaink egy része minden bizonnyal a napfényes Görögországot választja úticéljául. Egy ország igazi megismeréséhez pedig sokak szerint az ember gyomrán keresztül vezet az út. Lássuk tehát, mi is rotyog a görög fazekakban, mi kerül a helyi tavernákban az asztalra.


A címlapról ajánljuk