„Nem következett be a csoda, amire vártunk”
Élet+Stílus

„Nem következett be a csoda, amire vártunk”

Meglátogattuk a házaspárt, aki a nulláról kezdte újra az életét. Porrá égett ugyanis a házuk, amit korábban ismeretlen, hátrányos helyzetű családoknak ajánlottak fel ingyen nyaralásra.

MTI Kult

Tarr: a politikai és a piaci cenzúra ugyanaz

"Amikor fiatal voltam, politikai cenzúra volt, most a piac cenzúrája uralkodik, és ez ugyanaz" - nyilatkozta Tarr Béla az AFP francia hírügynökségnek, spanyolországi életműdíja után.

MTI Kult

Megzenésítették az amerikai jegybankelnök egyik elemzését

Erin Crowe virginiai festőművész már egy sor festményen örökítette meg a Fed elnökét, aki most Robert Pound zeneszerzőt ihlette meg. A 12 perces klasszikus zenei alkotás címe, "Irracionális exuberanciák", Alan Greenspant egyik leghíresebb, a tőzsdeárfolyamok gyors növekedéséről eltűnődő 1996-os beszédére utal.

hvg.hu Kult

Először adják át a Summa Artium-díjakat

A Summa Artium-díj fő célja a kultúra és a művészetek segítésének, a művészetek támogatásának befektetési formaként való elismertetése. A díjakat a Summa Artium 2005-től kezdve évente adja majd ki. Az idei, első alkalommal meghirdetett díjakra a 2000-2005 közötti időszak támogatóit lehet jelölni - áll a Summa Artium Kht. közleményében.

MTI Kult

Robbie Williamset veszik a legjobban

A brit Channel 4 tévécsatorna szerint Robbie Willams az új évezred legeladhatóbb előadója Nagy-Britanniában 6,3 millió lemezzel. A legtöbb pénzt hozó turnék listáját pedig a U2 vezeti 77 koncertttel és 236 millió dollárral.

Kult

Depeche Mode: angyali üdvözlet II.

Tudta Ön, hogy Magyarország az egyik legkomolyabb Depeche Mode rajongói bázis? Ez akár kvízkérdés is lehetne egy könnyűzenei játékban. Ám nem az: maga a valóság. A WAN2 magazin DM-összeállításának második része az elmúlt koncertekre tekint vissza s közben mélyfúrást végez a hazai DM-rajongók társadalmában.

MTI Kult

Robbie Williams ismét jön Budapestre

Robbie Williams 2006. július 19-én Budapesten, a Puskás Ferenc Stadionban ad koncertet. Az angol énekes, napjaink egyik legnagyobb sztárja, európai turnéja keretében lép fel - jelentette be Hegedűs László, a Multimédia Concerts ügyvezetője szerdai sajtótájékoztatóján a Puskás Ferenc Stadionban. Bejelentette, hogy december 3-án rendezik az Apassioanata lovas-showt, december 4-én pedig a Simply Red ad koncertet.

hvg.hu Kult

Show és mennyország: programajánló

Igazán remek az eheti kínálat! Johanna-premier, Wenders-retrospektív. Egy súlyos film két palesztin jóbarátról és az öngyilkos merényletek kérdéséről. Tudományos filmnapok és egy búfelejtő animációs mozi. Fametszetek Japánból, és magyar színházak a határokon túlról. Koncertek Snétberger Ferenccel és a Transglobal Undergrounddal. Programok egész hétre a hvg.hu-tól!

Kult

Depeche Mode: angyali üdvözlet I.

A nyolcvanas, kilencvenes években kölykök ezrei vésték az iskolapadba: DM, és mindenki tudta, hogy ez nem Deutsche Markot, vagy Drogerie Marktot jelent. „Fölszállott a sirály, Depeche Mode a király”. Azóta eltelt vagy tizenöt év, a DM még mindig király, a sirály tetemét meg már rég elnyelte a tenger. A WAN2 a DM-legendát és divatot szemlézi új lemezük és jövő márciusi, máris teltházas pesti koncertjük ürügyén.

Kult

Keretszabályok

A kormányzati befolyás erősödése várható, ha a parlament elfogadja a Nemzeti Kulturális Alapprogram átalakításáról szóló törvényjavaslatot.

hvg.hu Kult

Budapesten járt Terry Gilliam

A Monty Python-társulat Oscar-díjra is jelölt oszlopos tagja a Matt Damon, Heath Ledger és Monica Belluci főszereplésével leforgatott Grimm című alkotásának díszbemutatójára érkezett hazánkba. Ezen alkalomból Terry Gilliammel az Uránia moziban beszélgettünk.

Kult

Raymond Chandler és Tandori Dezső

A 20. század műfajújító detektívregény-írójának, az amerikai Raymond Chandlernek kulcsszerep jutott Tandori Dezső életművében, aki egyébként sem rabja a konvencionális "rögeszméknek" és "megszokásoknak": Chandler melankolikus hőse, Philiph Marlowe többször inspirálta költészetét.

MTI Kult

Alain Delon: hetven viharos év

Kedden tölti be hetvenedik életévét Alain Delon. Az élő színészlegenda gyerekkorában a börtönudvaron játszott, az iskolák eltanácsolták, majd részt vett az indokínai háborúban. Nevelőszüleit kiskorában meggyilkolták, később pedig ő maga is volt gyilkossággal és maffiakapcsolatokkal gyanúsítva. A hatvanas-hetvenek évek emlékezetes francia zsarufilmjeinek főszereplője nők generációjának bálványa volt, de ma már gyermekeinek él.

MTI Kult

Freskókat mentettek fotóra a hitleri Németországban

Adolf Hitler személyesen utasította Joseph Goebbels propaganda-minisztert 1943 tavaszán, hogy állítson össze egyetemi tanárokból, történészekből, fotósokból egy csapatot, amely Németországban és a megszállt országokban felméri, milyen, történelmi vagy művészeti szempontból jelentős freskók találhatók, és készíttessen ezekről fotókat.

Kult

Babits és Szerb párbaja a detektívregények körül

A 20. század első harmadában élt és alkotott íróinkat, mégpedig a magyar irodalom első vonalához tartozókat is élénken foglalkoztatta a detektívregény műfaja. Sajnos többnyire csak teoretikusan közelítettek hozzá, ezért jelentős mű nem került ki a kezük közül. Az, hogy fölfigyeltek a műfaj létére, gyors térhódítására, azt jelzi, hogy ők sem elefántcsonttoronyban éltek.

MTI Kult

Elkelt Hitler postása

Ötezer kétszáz fontért, azaz több mint 1,9 millió forintnak megfelelő összegért kelt el az angliai Lostwithielben rendezett árverésen Adolf Hitler egyik akvarellje.

MTI Kult

A lyukkamerától a Pajtás masináig

A fotótechnika fejlődésének első 110-120 évét mutatja be az a technika-történeti kiállítás, amely a salgótarjáni Nógrádi Történeti Múzeumban látogatható január végéig.

Nagy Gergely (hvg.hu) Kult

Az ENSZ, 1956 és egy rejtélyes halál

Povl Bang-Jensen dán diplomata a magyar üggyel foglalkozó ENSZ-vizsgálóbizottság munkatársa volt, s 1959 novemberében holtan találták egy New York-i parkban. Halála körülményei máig tisztázatlanok. Csak az biztos, szembe ment az ENSZ és annak főtitkára, Hammarskjöld politikájával, amely elaltatta a magyar forradalom és az azt követő megtorlások vizsgálatát. Nagy András író, évtizedes történeti kutatásainak végén könyvet írt a Bang-Jensen-ügyről. A hvg.hu a szerzőt kérdezte.

A címlapról ajánljuk