Kult

Nagy Imre arcai

Az arcát is kisajátították, megszégyenítették, meggyalázták - a hatalomba visszatérők saját politikai céljaikra, az 1956-os forradalom elleni propagandájukra használták fel - a forradalom és szabadságharc vérbe fojtása után.

Gőgh Csilla Gasztro

Spárgalázban égnek a németek

Még a szomszédos foci események sem tudták csillapítani – most meg már pláne nem - a Németországra minden évben ez idő tájt rátörő spárgalázat.

hvg.hu Kult

Elhunyt Major János képzőművész

Major János Munkácsy-díjas, Érdemes Művész június 12-én rövid betegség után, 74 éves korában elhunyt. Grafikái, fotói, konceptuális művei, régészeti rajzai az elmúlt 45 év művészetének fontos alkotásai.

hvg.hu Kult

Videó: az igazi nő és a guminő közötti különbség

Simon Starling a kortárs kiállítási szcéna nemzetközileg egyik legelismertebb képviselője, aki 2005-ben elnyerte a fiatal brit kortárs művészeknek odaítélt legrangosabb elismerést, a Turner-díjat. Videónkon Szerényi Gábor képzőművész és Muladi Brigitta művészettörténész elmélkedik Starling pesti kiállításáról.

hvg.hu/MTI Kult

Világszerte június 16-án ünneplik James Joyce-ot

Világszerte június 16-án ünneplik a Bloomsdayt, James Joyce Ulysses című, csaknem ezer oldalas regényére emlékezve, mely egyetlen napon, 1904. június 16-án játszódik, Dublinban. A Bloom-nap erős magyar vonatkozással is bír: a mű főhőse, Leopold Bloom (Virág Lipót) a regény szerint Szombathelyen született, és a kutatások szerint alakjában felismerhető Joyce egy hasonló nevű, a Vas megyei városból származó ismerőse.

Lőrincz Zsolt Gasztro

A bécsi Naschmarkt: különleges hely ínyenceknek

Több mint egyszerű piac, Bécs egyik legnépszerűbb turistalátványossága a Naschmarkt. Ahol akkor is érdemes forgolódni, ha éppen nem vérvörös perzsa gránátalmára éheztünk meg, vagy nem a Karibi-szigetekről érkező zöldségbanánra van szükségünk.

MTI Kult

Lezárult a POSZT: kiosztották a díjakat

A budapesti Bárka Színház Mundruczó Kornél és Bíró Yvette: Frankenstein terv című darabja lett a legjobb előadás a VIII. Pécsi Színházi Találkozón (POSZT), amelynek díjait gálaest keretében a Pécsi Nemzeti Színházban adták át.

Vétek György Gasztro

A hónap séfje: Nyíri Sándor – Arany Kaviár

A félig orosz származású Nyíri Sándor (Szása) épp egy moszkvai luxusétterem séfje volt, amikor felhívta Budapestről az Arany Kaviár tulajdonosa, Molnár Attila, hogy beállna-e hozzá szakácsnak? Elsőre majdnem nemet mondott, végül pár hónapra elvállalta a megbízatást. Ez valamivel több, mint tíz éve történt. Ma már tulajdonostársak, az Arany Kaviár pedig a 2008-as Étteremkalauz értékelése szerint a legjobb tizenkettő között van Magyarországon.

MTI/hvg.hu Kult

Tilos: nem kommentáljuk az ORTT döntését

Nem hosszabbította meg a Tilos Rádió műsorszolgáltatási jogosultságát az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT). Ezt csütörtökön Tirts Tamás, a testület KDNP által delegált tagja közölte. A Tilos egyelőre hivatalos értesítést nem kapott a döntésről.

hvg.hu Gasztro

Terjed a „Witzigmann-vírus”

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium és a Magyar Gasztronómiai Egyesület meghívására június 14-én érkezik Magyarországra Eckart Witzigmann. Ő az első olyan szakács, aki Franciaországon kívül érdemelte ki a három Michelin-csillagot.

travelline.hu Plázs

Palota és Úttörőszoba

A kastélyt használó nevelőintézet 1995-ben elhagyta a helyszínt, amely kifosztva...


A címlapról ajánljuk