Nagy Gergely (hvg.hu) Kult

A versenyszféra rástartol a kultúra pénzeire

Kemény állítások hangzottak el a Műcsarnokban egy konferencián. A profitorientált szféra egyre nagyobb területet hasít ki magának a kultúrában, méghozzá közpénzen, a nonprofit színtér rovására - állította Bencsik Barnabás kurátor, a Kortárs Képzőművészeti Exportiroda vezetője (nkki.hu). Szerinte ékes példa erre a Művészetek Palotája, amelynek semmi köze a kultúra valós igényeihez, s amelynek megvalósítását az ÁSZ is vizsgálta. A következő maga a Műcsarnok lehet?

MTI Kult

Díj egy bebörtönzött kínai újságírónak

Si Tao, tíz évre ítélt és bebörtönzött kínai újságírónak ítélte oda az Újságok Világszövetsége (AMJ) az idén a Szabadság Aranytolla díjat, amiért lerántotta a leplet a kínai sajtócenzúráról.

MTI Kult

Távozik az EKF-projekt általános igazgatója

Távozik posztjáról még júniusban Kiss Tibor, a 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa program (EKF) általános igazgatója. Úgy vélte,a jövőben már nem általános igazgatóra, hanem olyan főigazgatóra lesz szükség, aki a helyi és a kormányzati viszonyokat is ismerve képes a város és a kormányzat közötti koordinációs feladatok ellátására.

MTI Kult

Darvas Iván emlékének tisztelgett az Országgyűlés

Néma felállással emlékeztek a parlamenti képviselők Darvas Ivánra hétfőn az Országgyűlésben. Pető Iván (SZDSZ) napirend előtt arról beszélt, hogy a vasárnap elhunyt Darvas Iván nem csak a nemzet színésze, de 1990-től 1994-ig országgyűlési képviselő is volt az SZDSZ színeiben.

MTI Kult

Tehetségkutató műsor indul az RTL Klubon

Csillag születik címmel új tehetségkutató műsor indul ősszel az RTL Klub televíziós csatornán; a korhatár nélküli és műfaji megkötöttségtől mentes produkció szereplő-válogatása vidéki és határon túli helyszíneken jövő héten kezdődik - jelentették be.

MTI Kult

Rekordár a Központi Antikvárium árverésén

Várakozáson felüli eredményeket hozott a Központi Antikvárium évadzáró, 103. aukciója, ahol több kiemelkedő értékű kiadványt, kéziratot, első kiadású kötetet, igazi gyűjtői csemegéket kínáltak. Nemcsak a gyűjtők, közületek is vásároltak. Az Országos Széchényi Könyvtár két kisebb értékű könyvet, míg az Országos Levéltár két címeres levelet vett meg.

Kult

Magyar reklámfilmet díjaztak

A Tourist Austria International 1980 óta minden évben megrendezi a turisztikai reklámok világviszonylatban legnagyobb nemzetközi versenyét, a Werbe Grand Prix-t. Az idei vetélkedésben bronzérmet nyert a Magyar Turizmus Zrt. reklámfilmje.

MTI Kult

Elhunyt Darvas Iván Kossuth-díjas színművész

Életének 82. évében elhunyt Darvas Iván - tájékoztatott a színművész családja vasárnap délután. A kétszeres Kossuth-díjas színész, a nemzet színészének temetésére szűk családi körben kerül sor.

Szikora Katalin Gasztro

Aki erényesen akar élni, tartózkodjék a szarvasgombától!

Aki viszont az olasz közmondás tanácsa ellenére nem akar, annak most kezdődik a szezon: a tölgyesekben gyűjtik már a gombák királyát. Manapság nem a turcsi orrú malacok fordítják ki a földből, hanem vizslákkal vagy labradorokkal szaglásztatják ki a gombatelepeket a gombászegyletek és az amatőr szarvasgomba-vadászok. Rajongók. Aki nem jut hozzá a friss, fekete színű és kissé nehezen megtisztítható gombához, az vigasztalódhat a készen kapható magyar készítményekkel.

MTI Kult

Fagylaltkiállítás nyílt Budapesten

Hideg nyalat és spanyol tekercs címmel fagylalt, parfé és jégkrém történeti, időszaki kiállítás nyílt pénteken a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban.

MTI Kult

Távozik a békéscsabai színház igazgatója

Közös megegyezéssel pénteki hatállyal távozott a Békés Megyei Jókai Színház éléről Konter László - jelentette be a megyei Önkormányzat elnöke a képviselő-testület zárt ülése után pénteken. Így a Konter ellen folyó fegyelmi vizsgálat megszűnik.

MTI/hvg.hu Kult

Mégis mozog a PANKKK

A Program a Nemzeti Kortárs Könnyűzenei Kultúráért (PANKKK), amelyet még Bozóki András minisztersége alatt indított a kulturális tárca, s amelynek jövője bizonytalannak tűnt, noha folytatása mellett Hiller István hitet tett, most csaknem 10 millió forinttal támogatja könnyűzenei előadók első lemezének kiadását, valamint tehetségkutató versenyek lebonyolítását.

Kult

A kultúra alternatív modelljei

A unitednationsplaza (UNP) iskolaként működő kiállítás Berlinben. Az egy évig tartó, szemináriumból és rezidenciaprogramból álló projekt mintegy 60 művész, teoretikus, író és a részt vevő közönség együttműködésével valósul meg (http://unitednationsplaza.org/). A szabadegyetemek tradícióját követve a részvétel minden érdeklődő számára nyitott. Interjú Anton Vidokléval, a szervezővel.

hvg.hu Gasztro

Kedvenc földim az eper: eperfesztivál

A Néprajzi Múzeum "Faluforduló" címmel új rendezvénysorozatot indít, amelynek keretében Magyarország különböző településeinek adnak bemutatkozási lehetőséget.

Szikora Katalin Gasztro

Hobbigrillezők: amatőrök is lehetnek bajnokok

A 8. Magyar Grillbajnokságot június 23-24-én rendezik meg a Velencei-tavi Nyári Játékok keretében. Az ízes megmérettetésre nemcsak profikat, hanem hobbi-grillezőket is vár a Magyar Grillszövetség. Öt kategóriában indulhatnak a versenyzők: spare rips (borda), hal vagy szárnyas, sertéshús, marhahús és desszert.

MTI Kult

Elhunyt Jean-Claude Brialy

Hosszú betegeskedés után hetvennégy éves korában párizsi otthonában szerdán elhunyt Jean-Claude Brialy francia színész.

Gőgh Csilla Gasztro

Kicsi, sárga, finom …: Mandarin étterem

Nagyon helyes kis Mandarin bújik meg a felkapott Liszt Ferenc tér közelében, az Operaház háta mögött. Kinézetével, családias hangulatával rögtön belopja magát a szívünkbe, még mielőtt belekóstolnánk a „ belsejébe”.

hvg.hu Kult

Háttal a konvencióknak

Megjöttek az inkák és bevonult Dzsingisz Kán: megatárlatok megamúzeumokban. Szezonzáró a MU Színházban. Fájdalompiac a LUMÚ-ban. És a JAK-hajó áll: fiatal írók bulija a Gödörben. Lágy dallamok és gördülő ütemek: Marcus Intalex. Álombrigád: a Dream Theatre melodikus rockja a PeCsában. Programajánló ínyenceknek a hvg.hu-tól!

MTI Kult

A náci pénzhamisító akció túlélőjéről szól egy új film

Berlinben mutatták be Stefan Ruzowitzky osztrák rendező A hamisító című filmjét, amely Adolf Burger történetét dolgozta fel. A bemutató után a Corriere della Sera című olasz napilap készített interjút a média által is felfedezett történelmi szemtanúval.


A címlapról ajánljuk