Orbán Viktor és a férfiasság
Élet+Stílus

Orbán Viktor és a férfiasság

Kénytelenek vagyunk férfiügyekkel foglalkozni, miután Orbán Viktor férfiasan kezdte a barátságát Emmanuel Macron francia államfővel, és ezt a kontextus alapján pozitív jelzőnek érezte. Érdemes hát ellenpróbát tenni: lehetett volna kettejük találkozója nőies is? És az miért lett volna negatív? A szóválasztás gyakran fejez ki mélyebb politikai filozófiát, amely a hatalomgyakorlást is meghatározza. Mit jelent a férfias, és mit veszíthetünk, ha a nőies politika a gyengeség jelképévé válik?

Hárs Géza Kult

Szabad a gazda

A magyar web tele van olyan helyekkel, ahol amatőr, vagy éppen profi alkotók mindenfajta korlátozás nélkül letölthetővé teszik saját anyagaikat. Zenekarok, írók, képalkotók adják közre műveiket a weben ingyenesen. Miért jó ez nekik? S mit szólnak ehhez a jogvédők?

Kult

Szelídségével sokkolt a Turner-díj

A legjelentősebb brit kortárs művészeti elismerés, a Turner-díj zsűrije egy videoalkotásnak ítélte a 25 ezer fonttal járó kitüntetést. Ezzel az elmúlt évekhez képest meglepően konszolidált alkotást díjaztak.

hvg.hu Kult

Millenáris: a programok maradnak

A tervezett programok megvalósulnak, a kettős ügyvezetés megszűnik, a minisztérium két hetet kér - derül ki az IHM közleményéből, amelyet a Millenárison tapasztalható vezetői válság közepette adtak ki.

MTI Kult

Nyit a Broadway mozi helyén a Belvárosi Színház

Karácsony másnapján az Interoperett műsorával nyit a Belvárosi Színház, a volt Broadway mozi, amely több mint egymilliárd forintért újult meg, lett a főváros legkorszerűbb színháza, miközben megőrizték az 1912-13-ban épült terem alapvető arányait.

MTI/hvg.hu Kult

Brian Wilson az Év embere

Brian Wilsonnak, a Beach Boys együttes volt tagjának és szerzőjének ez az év nem várt visszatérést hozott: évtizedek után most fejezte be Smile című elfeledett albumát s 2004-ben az Év embere lett a MusiCare alapítvány szerint.

MTI/hvg.hu Kult

Diana Krall csütörtökön Budapesten lép fel

A jazzvilág egyik legfényesebb csillaga ad koncertet december 9-én este a Papp László Sportarénában. Ritka az ilyesmi minálunk: minőségi jazz zenére egy arénányi közönség kiváncsi.

MTI Kult

Duchamp piszoárja a legnagyobb hatású mű

Marcel Duchamp (1887-1968) francia festő és filmrendező, a dadizmus egyik alapítójának alkotását, azt a bizonyos lefelé fordított piszoárt választották Nagy-Britanniában a modern művészet legnagyobb hatást gyakorló műtárgyának.

MTI Kult

Akszjonov kapta az idei orosz Booker-díjat

Vaszilij Akszjonov regényírónak ítélték oda az idei orosz Booker-díjat, amely az egyik legtekintélyesebb orosz irodalmi kitüntetés, a brit Booker-díj 1991-ben alapított változata.

hvg.hu Kult

Zár az Ability Park

Az Ability Park a Millenárison közérthető formában tette átélhetővé a fogyatékos emberek mindennapi élethelyzeteit. Az Ability Park után is lesznek fogyatékosokat érintő porgramok a Millenárison: a Baltazár Színház tartja itt ősbemutatóját.

MTI Kult

Művét rongáló szobrász

Könnyebben megrongálta Athénben kiállított négy művét Takisz, a görög szobrász: szokatlan tettével elejét akarta venni annak, hogy a Bonhams brit aukciós ház eladja a pannókat, amelyek eredetileg a néhai nagy görög műpártoló, Alekszandr Jolasz által tervezett múzeum számára készültek.

Földes András Kult

Válságban az utca vandáljai?

A street art, az utcák vizuális képét szorgos aknamunkával átformáló underground művészeti ág nemcsak Magyarországon, de a világban is friss műfajnak számít. A matricázást, sablonozást és plakátkészítést magában foglaló és az illegális akcióktól sem idegenkedő forma nagyjából 15 éves múltra tekint vissza. Budapesten azonban csak néhány éve jelentek meg az első ideológiailag és művészetileg is tudatos falragaszok. Míg azonban a street art a világ nagyvárosaiban virágzik, itthon a látványos felfutást követően válságba került a műfaj -- állítja az illegális művészet egyik mozgalmára. A probléma több hazai alkotó szerint a párbeszéd hiányában keresendő.

Hunyadi Szilvia Kult

A protokollon túl

Magyarország EU-csatlakozásának egyik járulékos jelensége a külföldi magyar kulturális évadok elindítása, amelyet ez évben Hollandiában, a Hungarofest szervezésében rendeznek meg Hongarije aan Zee (Tengerre magyar) címmel. Június és december között több mint 30 - a modern és kortárs magyar művészetet bemutató - egyéni és csoportos kiállítás, performansz és vitaest várja a holland érdeklődőket.

Kult

Tom Hanks a Da Vinci-kód főszereplője

Tom Hanks fogja játszani az év bestseller könyvének számító Da Vinci-kód filmváltozatának főszerepét - jelentette be Los Angelesben a Sony Pictures stúdió, amely 6 millió dollárért megvásárolta a megfilmesítés jogát a szerzőtől.

Hárs Géza Kult

Avítt jövővíziók, vadonatúj kultuszok

Az „Orion: a Visszatérés” című film magyarországi bemutatója körül szervezett Orion-napon még a tévésorozat elhíresült táncait is előadták. Azokat, amelyeket a hatvanas évek NSZK televíziós filmipara futurisztikusnak gondolt, ma már azonban inkább csak viccesek. Erre nem gondolhattak a sorozat egykori készítői, ám arra sem, hogy az avítt Orion azonban időközben kultikus lesz, akárcsak a monstre űr-eposz, a Star Trek.

hvg.hu Kult

Városi látványremix a Műcsarnokban

"A műveim által kínált irracionális valósággal tudattalan érdeklődést kívánok támasztani azon térség iránt, amit napjaink szubkultúrája képez." Kissé rejtélyes mondatok, pedig a lényeg egyszerű. Gyarmati Zsolt műveit a technozene tempója, a forgalom zaja, az utca vizuális izgalma hatják át.

hvg.hu Kult

Svájci építészet Pesten

A kortárs svájci architektúrában jelen van az építészetet a képzőművészet egyik formájának tekintő szemlélet - állítja a svájci építészetet bemutató új, budapesti kiállítás tájékoztatója.

A címlapról ajánljuk