MTI Kult

Kiosztották az American Music Awards díjait

A Green Day, Will Smith, a Black Eyed Peas, Mariah Carey, Gwen Stefani és a Destiny's Child nyerte a főbb díjakat az American Music Awards 33. díjkiosztóján. A díjakat Los Angelesben adták át huszonegy kategóriában.

MTI Kult

Szabadság-díjak üldözött újságíróknak

Egy hazájában bebörtönzött kínai szerkesztő, egy perbe fogott és ezért otthonmaradásra kényszerült brazil riporter, továbbá egy száműzetésben élő üzbegisztáni újságíró, valamint egy zimbabwei médiajogász kapta a 2005-es nemzetközi sajtószabadság-díjat.

MTI Kult

Depardieu a francia Háry Jánosban

A Mesélő szerepében Gérard Depardieu-vel jelent meg a közelmúltban Kodály Zoltán Háry János című daljátéka az Universal Classics France Kiadó gondozásában.

MTI Kult

’56 központi emlékműve: nyilvános bemutató

Nyilvánosan is bemutatták az 1956-os forradalom központi emlékmű-pályázat díjnyertes tervét, mely az I-Ypszilon Csoport által készített vas- és acéloszlop installáció.

hvg.hu Kult

Eredményhirdetés a hvg.hu nyomozóversenyén

Pénteken lezártuk egy hónapja indított detektívirodalmi versenyünket. Nagy meglepetés nem született, az élmezőnybe főként a megfilmesített karakterek kerültek. Kiosztottuk támogatóink könyvajándékait is, a nyertesek névsora is itt olvasható.

MTI Kult

Madonna zenét lopott, betiltották a sugárzást

Plágium miatt bűnösnek találta a világhírű énekesnőt, Madonnát egy belga bíróság. A bíró ugyanis jóváhagyta egy belga zeneszerző, Salvatore Acquaviva panaszát, hogy a Frozen néhány taktusa az ő egyik 1979-es számából, a Ma vie fout le camp című dalból származik.

MTI Kult

József Attila-kötet sikere Franciaországban

Az év legjelentősebb versköteteként mutatja be József Attila Aimez-moi (Szeressetek engem) című franciául megjelent összes versét a L'Express című folyóirat legfrissebb számában.

MTI Kult

Perelik a Bádogdob rendezőjét egy forgatókönyve miatt

A lengyelországi Szolidaritás mozgalom egyik megteremtője, Anna Walentynowicz, be akarja perelni Volker Schlöndorffot - a Bádogdob Oscar-díjas rendezőjét - mert nem ismert magára az életéről készülő film forgatókönyvében.

hvg.hu Kult

Friss szelek, friss tinták

Természetfilm, etnografikus mozi, kortárs táncszínház; ezek kiváló, de mégiscsak sztenderd ajánlatok. Hanem van itt más is: egy elsőrangú gyerekvers-antológia, egy szocio-art akció utcai virrasztással, egy avangarde big-band, egy hatvanéves funk-sztár. És ez még nem a teljes lista. Ajánlatok egész hétre a hvg.hu-tól!

MTI Kult

Kiadták a Magyar Klasszikus Zenei és Jazz Díjakat

A Magyar Klasszikus Zenei Díjat Seres Dóra fuvolaművész, a Magyar Jazz Díjat Dresch Mihály kapta 2005-ben. Az elismeréseket a szolnoki Szigligeti Színházban adták át. Az év legkiemelkedőbb zenei teljesítményeiért járó szakmai elismerést a Gramofon - Klasszikus és Jazz című folyóirat szerkesztősége és kiadója alapította 2001-ben.

Nagy Gergely (hvg.hu) Kult

Bíróság elé áll az elsőszámú török író

December 16-án áll bíróság elé hazájában Orhan Pamuk török író. Világszerte olvassák, elismerik, Nobel-díj várományosként emlegeteik, odahaza a "török nemzeti identitás megsértése" a vád ellene. Akár három évet is kaphat.

hvg.hu Kult

Tárgyalások folynak a Stones budapesti koncertjéről

Felröppent sajtóhírek szerint jövő nyáron Budapestet is érinti a Rolling Stones turnéja. A zenekar több környékbeli városban is tervez koncertet, első ízben például Belgrádban is fellépnek majd, ám a hivatalos koncertműsorban egyelőre nem olvasható Budapest neve.

MTI Kult

Letölthető lesz Lennon életműve

Decembertől letölthető lesz az internetről John Lennon teljes szóló-életműve - jelentette be az EMI Music. Tárgyalások folynak a Beatles-oeuvre online terjesztéséről is.

MTI Kult

Tarr: a politikai és a piaci cenzúra ugyanaz

"Amikor fiatal voltam, politikai cenzúra volt, most a piac cenzúrája uralkodik, és ez ugyanaz" - nyilatkozta Tarr Béla az AFP francia hírügynökségnek, spanyolországi életműdíja után.

MTI Kult

Megzenésítették az amerikai jegybankelnök egyik elemzését

Erin Crowe virginiai festőművész már egy sor festményen örökítette meg a Fed elnökét, aki most Robert Pound zeneszerzőt ihlette meg. A 12 perces klasszikus zenei alkotás címe, "Irracionális exuberanciák", Alan Greenspant egyik leghíresebb, a tőzsdeárfolyamok gyors növekedéséről eltűnődő 1996-os beszédére utal.

hvg.hu Kult

Először adják át a Summa Artium-díjakat

A Summa Artium-díj fő célja a kultúra és a művészetek segítésének, a művészetek támogatásának befektetési formaként való elismertetése. A díjakat a Summa Artium 2005-től kezdve évente adja majd ki. Az idei, első alkalommal meghirdetett díjakra a 2000-2005 közötti időszak támogatóit lehet jelölni - áll a Summa Artium Kht. közleményében.

MTI Kult

Robbie Williamset veszik a legjobban

A brit Channel 4 tévécsatorna szerint Robbie Willams az új évezred legeladhatóbb előadója Nagy-Britanniában 6,3 millió lemezzel. A legtöbb pénzt hozó turnék listáját pedig a U2 vezeti 77 koncertttel és 236 millió dollárral.


A címlapról ajánljuk