MTI Kult

Animációs napok a Macskafogó alkotójával

Az animációs világnaphoz kapcsolódva immár harmadik alkalommal rendeznek animációs napokat péntektől a szegedi Grand Caféban, a mozi vendégei a program során ritkán vagy alig látható nemzetközi és magyar animációs filmeket láthatnak.

MTI Kult

Az elhunyt sztárok kereseti listáját Cobain vezeti

Kurt Cobain, a Nirvana együttes néhai frontembere, aki tizenkét éve, 27 esztendősen vetett véget életének, a tavalyi év folyamán már több pénzt "keresett", mint a 29 éve halott Elvis Presley - közölte legújabb számában az egyebek között a hírességek anyagi helyzetével foglalkozó Forbes amerikai gazdasági magazin.

hvg.hu Kult

Inkább zenéljünk..!

Inkább adjunk mindenki kezébe hangszert. Ez volna szerény javaslatunk a kődobálás elkerülésére. Programajánlónkban ezért - hogy kedvet csináljunk a zajongáshoz - túltengenek a zenés programok. Van persze más is: színházi bemutató, kortárs építészet, mai magyar irodalom. De e héten több minden a zene körül forog: film, musical, Death Disco, koncertek. Programajánló a hvg.hu-tól!

hvg.hu Kult

Kurt-Werner Schulz, a vasfüggöny utolsó áldozata

„Másképpen is lehet gyászolni, nem csak temetésen” – mondja az áldozat özvegye. Kurtot 1989. augusztus 21-én érte halálos lövés, húsz nap múlva szabadon átmehetett volna Ausztriába. Szalay Péter filmjét a közelmúlt halálos abszurditásáról a Verzió filmfesztiválon is vetítik.

hvg.hu Kult

Szobor Budapesten a Paris Match fotóriporterének

Az 1956-os forradalom ötvenedik évfordulója alkalmából felavatták fel Jean-Pierre Pedrazzini, a Paris Match fotóriporterének mellszobrát. A fotós alakja legendássá vált; a forradalom napjaiban készült képei és tragikus halála miatt. Pedrazzinit a budapesti Köztársaság téren érte halálos lövés.

hvg.hu Kult

Az 56-os emlékmű viharos avatás után

Október 23-án felavatták az 1956-os forradalom és szabadságharc központi emlékművét. Az ünnepséget senki sem úgy képzelte, ahogy végül is lezajlott. A rendbontó csoport fütyült, kiabált, még akkor is, amikor a tekintélyes akadémikus, Kosáry Domokos mondott hosszú élettapasztalatából fakadó, bölcs szavakat. Ebben a kontextusban leplezték le a művet, ami persze semmi esetre sem a mű hibája. De mit kezd a mű ezzel a helyzettel?

MTI Kult

Hódít a Taxidermia Chicagóban

Chicago-ban, Észak-Amerika leghosszabb versenyfesztiválján előkelő díjat kapott a Taxidermia című magyar film.

MTI Kult

Jól fogy a Hezbollah rock and roll

A libanoni síita Hezbollah és hívei a párt több mint húszéves fennállása óta mindig nagy gondot fordítottak harci dalaik lemezre rögzítésére. Az idei nyári háború, illetve az ellenállás az izraeli haderőkkel szemben minden eddiginél jobban megnövelte Isten Pártjának cd-forgalmát, s előadóit bejuttatta a zeneipar nemzetközi vérkeringésébe is.

Nagy Gergely (hvg.hu) Kult

Utóvédharc folyik a zeneiparban

"Kevesen tudják, hogy a nagy sikerek előtt, a Nirvana Budapesten járt és fellépett a PeCsában. Történetesen én hozhattam be őket, én voltam a helyi promoter. Fogalmam sem lehetett, hogy egy év múlva megírják a Smells Like Teen Spirit-et és húszmillió fogy el a lemezükből. Ezek csodálatos dolgok. De hatalmas munka van mögöttük." - A hvg.hu a magyar zeneipar jelenlegi helyzetéről a független színtérről indult György Pétert, az EMI zeneműkiadó hazai vezetőjét kérdezte.

MTI Kult

1956-os filmfesztivált rendeznek Párizsban

Az 1956-os magyar forradalom témájával foglalkozó négy magyar játékfilm és számos dokumentumfilm bemutatásával filmfesztivált rendez hétvégén a Clavis Films nevű francia filmforgalmazó és a PILM nevű filmes egyesület a Studio 28 nevű párizsi moziban, a Párizsi Magyar Intézet közreműködésével.

MTI/hvg.hu Kult

Művészeti közösségi portál alakult

Általános művészeti portál indult a világhálón prae.hu címen; a szerkesztők olyan közösségi oldalt akarnak létrehozni, ahová minél több művész teszi fel alkotásait, de olvashat kritikákat, beszélgethet és blogolhat is - mondta a portál főszerkesztője, Balogh Endre csütörtökön.

MTI Kult

Nincs kalózmásolata a Szabadság szerelemnek

Nem kapható kalóz dvd-n a Szabadság szerelem, Andrew G. Vajna új filmjét a korábbi, megtévesztő híresztelésekkel ellentétben még az internetről sem lehet letölteni - áll a film forgalmazójának közleményében.

hvg.hu Kult

Újra dizájnbörze lesz Budapesten

Immár másodszor rendeznek dizájn börzét Magyarországon. Ahogy a szervezők fogalmaznak: a börzén minden cserealap, aminek „formája, stílusa, kinézete van”.

hvg.hu Kult

R-evolúció: programajánló

Programajánlónkban első helyen az 1956-os emlékezésekkel összefüggő ajánlataink szerepelnek; hiszen mi egyébről is szólhatna az előttünk álló hét kulturális felhozatala. Van persze más is. De most, valahogy minden az emlékezés, az emlékezet összefüggésébe kerül. A hvg.hu programkínálata szerdától szerdáig.

hvg.hu Kult

Demi Moore Bill Clintonnal randizik

Demi Moore férje félténykedni kezdhet: feleségét nem először látták különböző partykon és éttermekben a volt amerikai elnökkel, Bill Clintonnal. Legutóbb ő maga is tanúja lehetett a flörtnek.

hvg.hu Kult

Zöld valósághow Leonardo DiCaprióval

Leonardo DiCaprio több producerrel együtt egy olyan valósághow tervén dolgozik, amely a környzettudatos életmódra fókuszál. Az E-topia című sorozat egy amerikai kisváros zöld módra történő átalakításáról szólna- adja hírül a Reuters.

MTI Kult

Shakira tavasszal Budapesten koncertezik

A latin popzene sztárja, 2007. március 5-én a Papp László Budapest Sportaréna vendége lesz. Shakira budapesti fellépésére a Ticketpro hálózatban már árusítják a jegyeket.


A címlapról ajánljuk