MTI/hvg.hu Kult

Januárig Hollandiában marad a Szántó-Kovács emlékmű

Szántó Kovács János emlékművét méltó körülmények között szállították a hollandiai kiállításra, nem sérült meg a szállítás során - közölte Hódmezővásárhely polgármestere. Olyan hírek röppentek fel ugyanis, hogy a Kis Varsó művészcsoport méltatlan módon használta a szobrot hollandiai kiállításán. A mű alkotójának jogutódja közben az engedély nélküli szállítás miatt tiltakozott.

Kult

Karácsonyi slágerlista

A híres karácsonyi dalokból is készült slágerlista: a VH1 zenés tv-csatorna által végzett felmérés alapján összeállított listát a The Pogues és The Kirsty MacColl 1987-es Fairytale of New York című dala vezeti.

Hárs Géza Kult

Behavazott hangszórók

Ahonnan más napokon a legnagyobb hazai kereskedelmi rádió zenei lobotómiája ömlik ránk, onnan csengettyűcskék, és édeskés dallamok özöne árad. A karácsony előtti hetekben a boltok, áruházak, plázák hangszóróiból más se szól, csak karácsonyi slágerek. A White Christmastől a Last Christmasig: slágeregyveleg ünnepekre.

Kult

Fél-kertmozi télen-nyáron

December végétől újra van kertmozi Budapesten: a Szimpla Kertmozi téli változata, mely karácsonytól állandó filmszínházként várja a közönséget. A vetítés szabadtéri, de a nézők fedett helyen ülnek.

MTI Kult

A miskolci Bonnie és Clyde

Két héttel az országos premier előtt, szerdán a borsodi megyeszékhelyen mutatták be Deák Krisztina: A miskolci boniésklájd című filmjét, amely Novák Tünde - a miskolci Bonnie és Clyde néven elhíresült rablópáros női tagja - börtönben írt visszaemlékezései alapján készült.

MTI Kult

Megnyílt a brüsszeli magyar kulturális intézet

Az új brüsszeli intézmény a tizennyolcadik a külföldi kulturális intézetek sorában. Az 540 négyzetméteres épület nagyon előkelő helyen, Brüsszel központjában, a Szent Mihály katedrális közelében található.

hvg.hu Kult

A nyóckertől a szegedi design vásárig

E heti ajánlatunkban ott a Nyócker, amelyet egyesek katasztrofálisnak, mások telitalálatnak tartanak. Az Anima Sound System új énekesnővel és régi slágerekkel tér vissza, s zárja turnéját a hét végén. Színházi különlegességek: egy epizód a soha nem látott drámák-sorozatból és egy artaudista kísérleti műhely Debrecenből.

MTI Kult

Frontosodás

Szövetséget hoz létre hat térségbeli teátrum, köztük a magyarországi Bárka Színház; a szervezet tervei között szerepel vendégjátékok, mini-évadok, konferenciák, workshopok szervezése, nemzetközi fesztiválok és közös web-hálózat létrehozása, kortárs drámák fordítása-kiadása, valamint munkatársak cseréje.

MTI Kult

Karácsonyi árverések: új sztárok jönnek?

E hét elején befejeződött a karácsonyi művészeti aukciók sorozata: egy-két kisebb galériában és régiségvásáron ugyan még lehet licitálni az ünnepekig, de aki fejedelmi ajándékot akart venni, már megtehette.

MTI Kult

Kortárs orosz kultúra is érkezik

Az oroszországi magyar évadot A magyar-orosz dinasztikus kapcsolatok című kiállítás nyitja februárban Moszkvában. Az orosz évad nálunk május végén kezdődik a Kreml Balettel. Az évad során a kortárs orosz művészet legizgalmasabb vonulata is bemutatkozik.

MTI Kult

Az idei legnagyobb popturnék listája

Madonna Re-Invention turnéja az év legsikeresebb sorozata a Billboard szaklap szerint: szeptemberig 125 millió dollárt hozott. Második Prince, harmadik Shania Twain. Az első tízben ott van David Bowie és Sting is.

Kult

Köztéri művek karácsonyra

Művészek által tervezett karácsonyi díszbe öltöznek budapesti fák. A projektek cégek támogatásával jönnen létre, amelyek egy új köztéri művészeti kezdeményezést szeretnék ezzel meghonosítani.

MTI/hvg.hu Kult

A U2 is a halhatatlanok között

A U2, a Pretenders, az O'Jays együttes valamint Buddy Guy és Percy Sledge kerülnek be a Rock and Roll Hall of fame-be, a műfaj halhatatlanjai közé. A beiktatási ceremóniát március 14-én rendezik a New York-i Waldorf Astoria Hotelben.

MTI Kult

Nem gyűjt, nem tárol, csak elérhetővé tesz

A Nemzeti Digitális Adattár (NDA) létrehozása tavaly júniusban kezdődött. Először a jogi és műszaki környezetet alakították ki, majd ezt követően megvalósult az informatikai infrastruktúra és a kereső rendszer. Az informatikai tárca eddig mintegy 870 millió forintot költött az adattárra.

Kult

Magyar filmdíjak Kairóban és Bilbaóban

A Kairói Nemzetközi Filmfesztiválon Bagaméri Eszter a legjobb színésznő díját nyerte el megosztva Böszörményi Zsuzsa Mélyen őrzött titkok című filmjében nyújtott alakításáért. Mészáros Péter Ki a macska? című rövidfilmje második lett a bilbaói rövidfilmfesztiválon.

MTI/hvg.hu Kult

Orsós László Jakab lesz az igazgató

Orsós László Jakab, a Színház és Filmművészeti Egyetem adjunktusa, kritikus, forgatókönyvíró lesz a New York-i Magyar Kulturális Központ (Hungarian Cultural Center-HCC) igazgatója.

MTI/hvg.hu Kult

Marianne Faithful turnéja félbeszakadt

Két hónapja megjelent albumának beharangozó turnéja félbeszakadt: az ötvennyolc éves Marianne Faithful egy fellépése előtt rosszul lett, összeesett, így a sorozat további állomásait törölték.

A címlapról ajánljuk
Még több hír a Samsung támogatásával