Nagy Gergely (hvg.hu) Kult

Radikális reform helyett finomhangolás

Ha korábban nem, hát most, hogy Budapest jelentős pénzt vonna el a fővárosi fenntartású színházaktól, igen élesen vetődik fel a kérdés: milyen kulturális infrastruktúrát is fizessünk közpénzből? A színházi rendszer volna a kultúra állatorvosi lova? Itt, a hvg.hu-n tette közzé szerkezeti reformjavaslatait Szabó György, a Trafó vezetője. Szövegét azzal a szándékkal közöltük, hogy vitát indukáljon. Ezért felkértünk szakmai hozzászólókat.

Gőgh Csilla Gasztro

2006-os év legjobb kávézói

A kávéházak.hu portál először 2003-ban tett közzé kávéházi toplistát. A következő években meghirdette a Kávéházak versenyét. S eljöve 2006, az áttörés éve amikor minden eddigit felülmúlóan nyíltak meg valóban kávé központú, közepes méretű kávézók. S igazán trend lett a kávéházba járás.

hvg.hu/MTI Kult

Krém a víz felett

A soul és funk zene krémje a Dunán; Bernard Fowlertől Little Axe-ig. Branford Marsalis a Kongresszusiban. Egy új Clint Eastwood-film a mozikban. Idő: a hét legjobb filmpremierje Koreából! Shakespeare-értelmezés a Stúdió K-ban. 25 éves a Beszélő. Babakocsik a Nemzeti Múzeumban, kamikázék a Stúdió Galériában. MTI-fotók a legjavából. Soroljuk? Programajánló a hvg.hu-tól!

Kult

"Csodálkoznék, ha még öt év múlva is lenne Kispál"

Új dobossal ünnepli 20 éves születésnapját március 16-án a PeCsában a hazai rockzenei szcéna egyik legismertebb zenekara, a pécsi Kispál és a Borz. A jubileumi buli apropóján a hvg.hu a zenekar jelenéről és jövőjéről faggatta a frontembert, Lovasi Andrást.

MTI Kult

Senki nem kért kiviteli engedélyt a Seuso-kincsekre

Senki sem folyamodott a Seuso-kincs tárgyait érintő kiviteli engedélyért a brit kulturális minisztérium műkincsvédelmi osztályához - erről az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) szerdán tájékoztatott.

hvg.hu Gasztro

Szent Gaál borklub

A Szent Gaál Pincészet tavasztól havi rendszerességgel boresteket szervez. Bemutatják az egyes borvidékek jellegzetes fajtáit és fontosabb termelőit, pincészeteit.

hvg.hu Kult

Kiszivárgott hírek a Sziget fellépőiről

Több hírforrás is tudni véli, kik lehetnek az idei Sziget fesztivál nagyobb nevei - számol be körképében a quart.hu zenei oldal. Eszerint valószínűleg Budapestre jön a The Killers, a Chemical Brothers, valamint a tavalyi év szenzációja, a The Good the Bad and the Queen is.

MTI/hvg.hu Kult

Grandmaster Flash is a Rock and Roll halhatatlanja lett

New Yorkban keddre virradóra beiktatták a rock and roll legújabb halhatatlanjait: Patti Smith punk-rock énekesnőt, a The Ronettes triót, a Van Halen, az R. E. M. és a Grandmaster Flash and The Furious Five együttest. Az évente szokásos ceremóniát ezúttal is a szokásos helyszínen, a Waldorf Astoria Hotelben tartották.

MTI Kult

Ellencsapás az Opus Deitől

Robert de Niro, Antonio Banderas, vagy Nicolas Cage lehet a főszereplője annak a filmnek, amelyet San Josémaria Escrivá de Balaguer, az Opus Dei alapítójának életéről terveznek készíteni - írta az El País című spanyol napilap.

MTI Gasztro

Patkányinvázió egy gyorsétteremben

Hívatlan vendégek lepték el a Kentucky Fried Chicken egyik New York-i éttermét, Manhattan Greenwich Village negyedében. Az asztalokon és székeken rohangáló bajuszos rágcsálókat számos amerikai tévéállomás is bemutatta.

MTI/hvg.hu Kult

Kóka: a szerencsejáték bevételeket fordítsuk kultúrára

A nagy-britanniai modellt javasolja Kóka János; azaz az állami szerencsejátékból származó bevételekhez kötné a kultúra finanszírozását. Az SZDSZ elnökjelöltje programjának kultúrpolitikai vitairatát vasárnap sajtótájékoztatón ismertette.

MTI Kult

Elhunyt Kocsis György színművész

Elhunyt Kocsis György, a Szegedi Nemzeti Színház társulatának tagja - tudatta Székhelyi József, a színház igazgatója szombaton.

hvg.hu Kult

Színházi struktúraváltás: vitairat

Felvonásvég. Talán ezzel, a színházi zsargonból vett szóval jellemezhető a színházfinanszírozási rendszer jelenlegi helyzete. Budapesten kiderült: fenntarthatatlan a támogatási struktúra, és recseg-ropog alatta az intézményi szerkezet is. Egy hosszú felvonásnak - úgy látszik - vége. Még nem tudni azonban, mit hoz az új. A darab ugyanis most íródik.

Kult

Kortárs londoni aukciós helyzetkép

Bár a nemzetközi műtárgypiacot figyelő szakemberek többsége szerint a kortárs művészek alkotásaiért kifizetett árak sokszor túlzottak, és ezért nem biztos, hogy hosszabb távon is tarthatók, a gyűjtők a jelek szerint erről egyelőre nem vesznek tudomást. Miután a nagy nemzetközi aukciósházak már a múlt évben is kiemelkedő forgalombővülésről adtak számot, az idei év első aukciói további jelentős áremelkedést hoztak.


A címlapról ajánljuk