hvg.hu Kult

A boniésklájdtól a jégbalettig

E heti ajánlatunkban ott van A miskolci boniésklájd, amely megtörtént eseményen alapszik, mégis fikció. Igazi különlegesség a Hoffman története és Csajkovszkij zenéje alapján készült Diótörő jégbalett. A 20 éves Ghymes együttes december 26-án és 27-én lép föl a Budapest Kongresszusi Központban.

MTI Kult

Elárverezik Truman Capote ismeretlen regényét

A Nyári átkelés (Summer Crossing) egy 17 éves lány, Grady Menil történetét meséli el, akit életében először hagytak egyedül európai vakációra induló szülei. A regény leírja találkozásait, az estélyeket, amelyekre elvetődik - írja róla a francia Libération című napilap.

MTI Kult

Kiállításon Bunuel Elhagyottak című filmje

A madridi Szépművészeti Kör kiállítása arról emlékezik meg, hogy az UNESCO a világemlékezet részévé nyilvánította Luis Bunuel 1950-ben Mexikóban készült filmjét, az Elhagyottakat.

hvg.hu Kult

Lottópénzek a brit kultúrában

Több mint kétmilliárd fontot tett a brit lottó a kultúra kasszájába az elmúlt tíz évben. Egy évtizede működik Nagy-Britanniában az az egyedülálló finanszírozási rendszer, amelyben a National Lottery bevétele részben az Arts Council kasszájába folyik. Ám vannak, akik szerint ha sok a pénz, akkor az a baj.

MTI Kult

Lisa Presley eladja apja vagyonát

Elvis teljes vagyonának 85 százalékától válik meg Lisa-Marie Presley. A vásárló Robert P. F. X. Sillerman, az SFX nevű zenei- és sportvállalkozás alapítója lesz.

MTI Kult

Siker volt a hollandiai magyar kulturális év

Sikeres volt Hollandiában a pénteken záróeseményéhez érkezett magyar kulturális évad, amelynek keretében 33 városban 247 programot mutattak be - értékelte Hágában a rendezvénysorozatot Török András főkurátor.

Kult

A park szakad

A Millenáris Park "A" épületének eladásával finanszírozná az informatikai tárca a több mint 2 milliárd forintba kerülő Jövő Háza kiállítást, amelyről konkrétum még nemigen tudható. A zavaros tulajdonviszonyú területen lévő parkot üzemeltető kht-nál személycserék okoznak folyamatos botrányt.

Tóth Zsuzsa Kult

Az interneten úszik el az álomgyárak profitja

Új célért kampányol az amerikai szórakoztatóipar: lépéseket kívánnak tenni az internetről való, illegális letöltések ellen, hiszen a fájlcserés akciók hatalmas veszteségeket okoznak a zenei és szórakoztatóipari társaságoknak. Hollywood most felvette a kesztyűt, s mindenképp meg akarja keseríteni a web-kalózok életét.

MTI/hvg.hu Kult

Januárig Hollandiában marad a Szántó-Kovács emlékmű

Szántó Kovács János emlékművét méltó körülmények között szállították a hollandiai kiállításra, nem sérült meg a szállítás során - közölte Hódmezővásárhely polgármestere. Olyan hírek röppentek fel ugyanis, hogy a Kis Varsó művészcsoport méltatlan módon használta a szobrot hollandiai kiállításán. A mű alkotójának jogutódja közben az engedély nélküli szállítás miatt tiltakozott.

Kult

Karácsonyi slágerlista

A híres karácsonyi dalokból is készült slágerlista: a VH1 zenés tv-csatorna által végzett felmérés alapján összeállított listát a The Pogues és The Kirsty MacColl 1987-es Fairytale of New York című dala vezeti.

Hárs Géza Kult

Behavazott hangszórók

Ahonnan más napokon a legnagyobb hazai kereskedelmi rádió zenei lobotómiája ömlik ránk, onnan csengettyűcskék, és édeskés dallamok özöne árad. A karácsony előtti hetekben a boltok, áruházak, plázák hangszóróiból más se szól, csak karácsonyi slágerek. A White Christmastől a Last Christmasig: slágeregyveleg ünnepekre.

Kult

Fél-kertmozi télen-nyáron

December végétől újra van kertmozi Budapesten: a Szimpla Kertmozi téli változata, mely karácsonytól állandó filmszínházként várja a közönséget. A vetítés szabadtéri, de a nézők fedett helyen ülnek.

MTI Kult

A miskolci Bonnie és Clyde

Két héttel az országos premier előtt, szerdán a borsodi megyeszékhelyen mutatták be Deák Krisztina: A miskolci boniésklájd című filmjét, amely Novák Tünde - a miskolci Bonnie és Clyde néven elhíresült rablópáros női tagja - börtönben írt visszaemlékezései alapján készült.

MTI Kult

Megnyílt a brüsszeli magyar kulturális intézet

Az új brüsszeli intézmény a tizennyolcadik a külföldi kulturális intézetek sorában. Az 540 négyzetméteres épület nagyon előkelő helyen, Brüsszel központjában, a Szent Mihály katedrális közelében található.

hvg.hu Kult

A nyóckertől a szegedi design vásárig

E heti ajánlatunkban ott a Nyócker, amelyet egyesek katasztrofálisnak, mások telitalálatnak tartanak. Az Anima Sound System új énekesnővel és régi slágerekkel tér vissza, s zárja turnéját a hét végén. Színházi különlegességek: egy epizód a soha nem látott drámák-sorozatból és egy artaudista kísérleti műhely Debrecenből.

MTI Kult

Frontosodás

Szövetséget hoz létre hat térségbeli teátrum, köztük a magyarországi Bárka Színház; a szervezet tervei között szerepel vendégjátékok, mini-évadok, konferenciák, workshopok szervezése, nemzetközi fesztiválok és közös web-hálózat létrehozása, kortárs drámák fordítása-kiadása, valamint munkatársak cseréje.

MTI Kult

Karácsonyi árverések: új sztárok jönnek?

E hét elején befejeződött a karácsonyi művészeti aukciók sorozata: egy-két kisebb galériában és régiségvásáron ugyan még lehet licitálni az ünnepekig, de aki fejedelmi ajándékot akart venni, már megtehette.

MTI Kult

Kortárs orosz kultúra is érkezik

Az oroszországi magyar évadot A magyar-orosz dinasztikus kapcsolatok című kiállítás nyitja februárban Moszkvában. Az orosz évad nálunk május végén kezdődik a Kreml Balettel. Az évad során a kortárs orosz művészet legizgalmasabb vonulata is bemutatkozik.


A címlapról ajánljuk