MTI Kult

Karácsonykor tetőzik a könyvpiac

Tavaly a könyvpiac 62 milliárd forintos forgalmú volt, az idei szám a teljes összeg mintegy harmadát adó karácsonyi eladások nélkül még megbecsülhetetlen - mondja Zentai Péter László, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) elnöke. Karácsony körül ér csúcsra a kínálat: mintegy ötvenezer cím kapható most.

Kult

A legújabb kőkor

Hétezer éve volt már európai kereskedelem, léteztek társadalmi osztályok, és az emberek olyan magasak voltak, mint ma - summázható a hazai autópálya-építések legújabb régészeti szenzációja.

MTI Kult

A hatvanéves Frenreisz ma nem lenne zenész

A hatvanéves Frenreisz Károly és zenészbarátai rendhagyó születésnapi koncertre készülnek december 5-én a SYMA Csarnokban. A veterán rocker úgy gondolja, ha ma lenne fiatal, talán nem a zenész pályát választaná. Ezzel együtt elégedettnek tűnik az LGT és a Skorpió egykori basszusgitárosa.

MTI/hvg.hu Kult

Megnyílt a Van Gogh kiállítás Budapesten

Csütörtökön ünnepélyes keretek között megnyílt a Van Gogh Budapesten című kiállítást a Szépművészeti Múzeumban. Hiller István oktatási és kulturális miniszter nyitotta meg a tárlatot.

MTI Kult

Kezdődhet Attila palotájának építése Tápiószentmártonban

Megvan az elvi építési engedély Attila, hun király fapalotájának újbóli felépítéséhez, a mai Tápiószentmárton területén. A feltételezések szerint az építmény egykor itt állt. A négymilliárd forintos beruházás alapkövét a jövő év közepén rakják le - közölte a terveket finanszírozó Attila-alapítvány kurátora.

MTI Kult

Kalapács alatt Tiziano eddig ismeretlen festménye

Tiziano, a nagy velencei festő egy eddig ismeretlen festményét azonosították Spanyolországban, és a vásznat Madridban árverésre bocsátják. A kikiáltási ár 360 ezer euró - 92 millió forint - lesz.

MTI Kult

A 61 éves Rod Stewart újból nősülhet

Rod Stewart hosszú várakozás után feleségül veheti jegyesét, Penny Lancastert, mivel felbontották Rachel Hunterral kötött előző házasságát.

hvg.hu Kult

A "Vérrel és kötéllel" kapta az 56-os filmfesztivál fődíját

A szerda esti ünnepélyes díjátadóval lezárult a 13 NAP REMÉNY című dokumentumfilm fesztivál, ahol három nap alatt 31 versenyfilmet és közel húsz szekcióvetítést láthattak az érdeklődők. A filmek között számos eddig publikálatlan felvételt is tartalmazó alkotás volt.

MTI/hvg.hu Kult

Lou Reed színpadra viszi Berlin című művét

Saját klasszikusát állítja színpadra Lou Reed. Az amerikai rock-költő 1973-as kultuszlemezét, a Berlint, minden idők legkomorabb lemezét mutatja be decemberben New York-ban, majd januárban Sydney-ben.

hvg.hu Kult

Akarsz egy Fülest?

Ha igen, akkor íme néhány füles, azaz információ, tipp! Füles; egy új Woody Allen film a mozikban! Chic Corea klasszikust játszik Pesten és Debrecenben! Kortárs orosz művészet a Knollban! Mi (volt) ez? - konferencia 1956 idei megünnepléséről. Tar Sándor-est a Merlinben! Csehov-premier Miskolcon! Egy izgalmas Mozart bemutató a MÜPÁ-ban! És még sok minden más, ajánlatok a hvg.hu-tól!

hvg.hu Kult

A folyóvá alakított autóút

Százhatvanezer autó hajtott naponta a hatsávos, zsúfolt úton, amely egy valahai folyó fölött húzódott. Az utat azonban visszaalakították folyóvá. A Dél-Korea fővárosában, Szöulban húzódó zsúfolt autóút eltűntetése valami olyasmit üzen: a megapoliszok lehetnek emberibb élőhelyek is.

MTI Kult

Elhunyt Határ Győző, londoni emigráns magyar író

Elhunyt Határ Győző Kossuth-díjas magyar író, aki az 1956-os forradalom leverése után telepedett le Londonban. Kísérletező, avantgardista szövegeket alkotott, filozófiai munkásságában ugyanakkor inkább konzervatív volt. Az író tíz nappal élte túl feleségét.

MTI Kult

Rekordot döntött a Rolling Stones

Minden idők legjövedelmezőbb koncertturnéját bonyolította le a Rolling Stones - adta hírül a BBC brit közszolgálati műsorszóró társaság internetes portálján a Billboard amerikai könnyűzenei szaklap cikkére hivatkozva.

MTI Kult

Yoko Ono: legyen december 8. a megbocsátás napja

"Legyen a december 8. minden évben olyan nap, amelyen bocsánatot kérünk mindazoktól, akik elviselhetetlent szenvedtek el" - indítványozta Yoko Ono a The New York Times című amerikai lap vasárnapi számában közölt egész oldalas hirdetésében.

MTI Kult

Oknyomozó film Roman Polanski ügyéről

Egész Amerika kíváncsi volt 2002-ben, hogy Polanski kockáztatja-e a letartóztatást, amikor átveszi az Oscar-díjat A zongorista című filmjéért, abban az országban, amelyből 24 évvel korábban elmenekült egy ítélet elől. Egy 13 éves lány állítólagos megerőszakolása miatt rótták ki rá.

Kult

Tom Cruise: sztár és üzletember

Álomesküvővel igyekezett javítani megtépázott imázsán az amerikai mozisztár, Tom Cruise, akitől - miután a Paramount stúdió búcsút mondott neki - most a patinás United Artists megújítását várják.

MTI Kult

Tízmilliárdot költött a lakosság mozijegyre

Tavaly a lakosság 9,76 milliárd forintot költött mozijegyre, míg egy évvel korábban ez 10,86 milliárd forintot tett ki - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataiból.

MTI Kult

Egy kazah író kitüntetést javasol Boratnak

Kitüntetésre javasolja egy vezető kazah író Sasha Baron Cohen brit komikust, a Borat-film főszereplőjét Kazahsztán népszerűsítéséért végzett munkájáért, mert "olyan hatalmas érdeklődést keltett Kazahsztán iránt, amelyhez hasonlót a hivatalos szervek az ország függetlensége óta nem tudtak előidézni."

MTI/hvg.hu Kult

Meghalt Philippe Noiret

Hosszas betegség után csütörtökön 76 éves korában elhunyt Philippe Noiret francia színész - közölte a neves művész ügynöksége, az Artimédia.


A címlapról ajánljuk