MTI Kult

Leégett Gdansk legrégebbi temploma

Súlyos károkat okozó tűz pusztított a Balti-tenger partján fekvő lengyel kikötőváros, Gdansk legrégibb templomában. A XII. században alapított gótikus Szent Katalin-templom tetőszerkezete beomlott - jelentette a TVN24 lengyel televízió.

MTI Kult

Kevesebb előadás lesz az Operában

Gazdasági okokból, a tervezett 315-nél félszázzal kevesebb előadást játszanak a 2006-2007-es évadban az Operában - közölte az intézmény műsorigazgatója. Kákay István, az operaház műsorigazgatója elmondta, eredetileg 315 előadást tervezett az intézmény vezetése, amit gazdasági okokból csökkenteni kellett, így jelenleg 265 előadás megtartásáról folyik az egyezkedés.

MTI Kult

Sztrájkoltak az Operaházban

Fél órával később kezdődött az előadás az Operaházban, mert a szakszervezet húszperces figyelmeztető sztrájkot tartott.

MTI Kult

Egy francia lap méltatta a Taxidermia című filmet

Elismerő kritikát közölt a Le Figaro című francia napilap Pálfi György Taxidermia című filmjéről, amelyet pénteken mutatnak be az 59. cannes-i filmfesztivál Un certain regard című válogatásának versenyében.

Dzindzisz Magdalena (hvg.hu) Kult

Ami a Da Vinci-kód mögött van

Sikerkönyv, botránykönyv, bóvliirodalom, szervezett utazások a történet helyszíneire, egyházi tiltakozások, tüntetések - akármit gondolunk is Dan Brown Da Vinci-kódjáról, az elmúlt évek egyik legtöbbet emlegetett könyvéről van szó. Csütörtökön mutatják be a történetből készült filmet a hazai mozikban. Ennek kapcsán vállalkoztunk arra, hogy összeszedjünk mindent, amit a Da Vinci-kódról tudni érdemes.

hvg.hu Kult

A kéjvágy művészete

A bacchanália folytatódik, mégpedig egy teljes éjszakán át a Szépművészetiben. A roma színházban Josephine Bakerre emlékeznek, s Magyarországon a Cannes-ban kifütyült Da Vinci-kód is. De itt lesz még a héten a dobvirtuóz Joey Baron, míg John Zorn magyar zenészekkel adja elő a Cobra-t. De lesz fesztivál és tavaszünnep is, válogassanak! Programok ínyenceknek a hvg.hu-tól.

MTI Kult

Filmiroda alakul Budapesten

Hamarosan filmiroda alakul a Budapesten egyre gyakoribb - jó pénzt hozó - filmforgatások koordinációjára és a hivatalos ügyek gyorsabb, összehangoltabb intézésére - hangzott el azon a keddi tájékoztatón, amelyen dr. Schiffer János főpolgármester-helyettes, valamint a kerületi önkormányzati vezetők és filmszakma képviselői szóltak hozzá ehhez az összetett kérdéshez.

hvg.hu Kult

Magyar férfikar sikere Lengyelországban

A budapesti Szent Efrém Bizánci Férfikar nyerte el az első díjat a Lengyelországban megrendezett Hajnówka Fesztiválon, azaz az Ortodox Nemzetközi Egyházzenei Versenyen. Ez az első alkalom a 25 éves fesztivál-verseny történetében, hogy magyar győztest hirdettek, eddig ugyanis mindig szláv kórust jutalmaztak az első díjjal. Pedig az idei jubileumi eseményen csak a legjobb kórusok versenyezhettek.

hvg.hu Kult

Magyar kisfilmeket díjaztak Amerikában

Sikereket hozott a tavasz a Yoman & Yoman filmprodukciós ágazata számára, a legjobbaknak járó díjakat nyerték el a 130 éves Zeneakadémia épületét bemutató, valamint a Dreher Sörgyárak 150 éves jubileumára készített kisfilmek két különböző fesztiválon is.


A címlapról ajánljuk