MTI Kult

A 61 éves Rod Stewart újból nősülhet

Rod Stewart hosszú várakozás után feleségül veheti jegyesét, Penny Lancastert, mivel felbontották Rachel Hunterral kötött előző házasságát.

hvg.hu Kult

A "Vérrel és kötéllel" kapta az 56-os filmfesztivál fődíját

A szerda esti ünnepélyes díjátadóval lezárult a 13 NAP REMÉNY című dokumentumfilm fesztivál, ahol három nap alatt 31 versenyfilmet és közel húsz szekcióvetítést láthattak az érdeklődők. A filmek között számos eddig publikálatlan felvételt is tartalmazó alkotás volt.

MTI/hvg.hu Kult

Lou Reed színpadra viszi Berlin című művét

Saját klasszikusát állítja színpadra Lou Reed. Az amerikai rock-költő 1973-as kultuszlemezét, a Berlint, minden idők legkomorabb lemezét mutatja be decemberben New York-ban, majd januárban Sydney-ben.

hvg.hu Kult

Akarsz egy Fülest?

Ha igen, akkor íme néhány füles, azaz információ, tipp! Füles; egy új Woody Allen film a mozikban! Chic Corea klasszikust játszik Pesten és Debrecenben! Kortárs orosz művészet a Knollban! Mi (volt) ez? - konferencia 1956 idei megünnepléséről. Tar Sándor-est a Merlinben! Csehov-premier Miskolcon! Egy izgalmas Mozart bemutató a MÜPÁ-ban! És még sok minden más, ajánlatok a hvg.hu-tól!

hvg.hu Kult

A folyóvá alakított autóút

Százhatvanezer autó hajtott naponta a hatsávos, zsúfolt úton, amely egy valahai folyó fölött húzódott. Az utat azonban visszaalakították folyóvá. A Dél-Korea fővárosában, Szöulban húzódó zsúfolt autóút eltűntetése valami olyasmit üzen: a megapoliszok lehetnek emberibb élőhelyek is.

MTI Kult

Elhunyt Határ Győző, londoni emigráns magyar író

Elhunyt Határ Győző Kossuth-díjas magyar író, aki az 1956-os forradalom leverése után telepedett le Londonban. Kísérletező, avantgardista szövegeket alkotott, filozófiai munkásságában ugyanakkor inkább konzervatív volt. Az író tíz nappal élte túl feleségét.

MTI Kult

Rekordot döntött a Rolling Stones

Minden idők legjövedelmezőbb koncertturnéját bonyolította le a Rolling Stones - adta hírül a BBC brit közszolgálati műsorszóró társaság internetes portálján a Billboard amerikai könnyűzenei szaklap cikkére hivatkozva.

MTI Kult

Yoko Ono: legyen december 8. a megbocsátás napja

"Legyen a december 8. minden évben olyan nap, amelyen bocsánatot kérünk mindazoktól, akik elviselhetetlent szenvedtek el" - indítványozta Yoko Ono a The New York Times című amerikai lap vasárnapi számában közölt egész oldalas hirdetésében.

MTI Kult

Oknyomozó film Roman Polanski ügyéről

Egész Amerika kíváncsi volt 2002-ben, hogy Polanski kockáztatja-e a letartóztatást, amikor átveszi az Oscar-díjat A zongorista című filmjéért, abban az országban, amelyből 24 évvel korábban elmenekült egy ítélet elől. Egy 13 éves lány állítólagos megerőszakolása miatt rótták ki rá.

Kult

Tom Cruise: sztár és üzletember

Álomesküvővel igyekezett javítani megtépázott imázsán az amerikai mozisztár, Tom Cruise, akitől - miután a Paramount stúdió búcsút mondott neki - most a patinás United Artists megújítását várják.

MTI Kult

Tízmilliárdot költött a lakosság mozijegyre

Tavaly a lakosság 9,76 milliárd forintot költött mozijegyre, míg egy évvel korábban ez 10,86 milliárd forintot tett ki - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataiból.

MTI Kult

Egy kazah író kitüntetést javasol Boratnak

Kitüntetésre javasolja egy vezető kazah író Sasha Baron Cohen brit komikust, a Borat-film főszereplőjét Kazahsztán népszerűsítéséért végzett munkájáért, mert "olyan hatalmas érdeklődést keltett Kazahsztán iránt, amelyhez hasonlót a hivatalos szervek az ország függetlensége óta nem tudtak előidézni."

MTI/hvg.hu Kult

Meghalt Philippe Noiret

Hosszas betegség után csütörtökön 76 éves korában elhunyt Philippe Noiret francia színész - közölte a neves művész ügynöksége, az Artimédia.

Kult

Borat borít?

Premierje után két héttel hatodik a budapesti mozik nézettségi listáján a Borat - Kazah nép nagy fehér gyermeke menni művelődni Amerika című őrület. Talán nem tűnik túl előkelő helyezésnek, de a listavezető Nagyon vadon 48 milliós bevételéhez képesti 39 millió már nem olyan rossz. tartja még magát a Szabadság, szerelem, s jól kezdett a Bor, mámor, Provencve.

hvg.hu Kult

Két éve van hátra a CD-nek, állítja a brit popguru

"A CD-nek vége. Nemsokára a single, mint olyan, Angliában már csak annyira lesz érdekes, amennyire idejétmúlt. A letöltések kinyírják a CD-single eladásokat. Két éven belül a nagy lemezbolt-láncok mobiltelefon boltokká alakulnak" - jósolja a The Guardian blogján Alan McGee. A hvg.hu blogja szemlézi az írást.

hvg.hu Kult

Umberto Eco a díszvendég a Könyvfesztiválon

Umberto Eco lesz a jövő áprilisi, már hagyományos Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége - számol be a kultura.hu. Új regényének magyarországi premierjére érkezik majd. A fesztivál történetében először tengerentúli ország, Kanada szerepel kiemelt országként.

MTI Kult

Érkeznek a van Gogh-művek Budapestre

Már csaknem húsz mű megérkezett Budapestre Vincent van Gogh alkotásai közül, amelyekből december 2-án nyílik kiállítás Budapesten, a Szépművészeti Múzeumban. A tárlatra a világ több mint 40 rangos gyűjteményéből érkeznek művek.

MTI Kult

Egyelőre nem tudni, mikor lesz színháztörvény

A művészeti és a színházi törvények megalkotásával kapcsolatos elképzelésekről beszélt Arató Gergely, az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára a Művészeti Szakszervezetek Szövetsége XVII. Kongresszusán csütörtökön Budapesten.

Kult

Létezett-e Szent István-i alkotmány?

A miniszterelnök lemondását követelő tüntetők egy része alkotmányozó nemzetgyűlést helyezett kilátásba, hogy visszaállítsák az úgynevezett Szent István-i alkotmányt.


A címlapról ajánljuk