MTI Kult

József Attila-kötet sikere Franciaországban

Az év legjelentősebb versköteteként mutatja be József Attila Aimez-moi (Szeressetek engem) című franciául megjelent összes versét a L'Express című folyóirat legfrissebb számában.

MTI Kult

Perelik a Bádogdob rendezőjét egy forgatókönyve miatt

A lengyelországi Szolidaritás mozgalom egyik megteremtője, Anna Walentynowicz, be akarja perelni Volker Schlöndorffot - a Bádogdob Oscar-díjas rendezőjét - mert nem ismert magára az életéről készülő film forgatókönyvében.

hvg.hu Kult

Friss szelek, friss tinták

Természetfilm, etnografikus mozi, kortárs táncszínház; ezek kiváló, de mégiscsak sztenderd ajánlatok. Hanem van itt más is: egy elsőrangú gyerekvers-antológia, egy szocio-art akció utcai virrasztással, egy avangarde big-band, egy hatvanéves funk-sztár. És ez még nem a teljes lista. Ajánlatok egész hétre a hvg.hu-tól!

MTI Kult

Kiadták a Magyar Klasszikus Zenei és Jazz Díjakat

A Magyar Klasszikus Zenei Díjat Seres Dóra fuvolaművész, a Magyar Jazz Díjat Dresch Mihály kapta 2005-ben. Az elismeréseket a szolnoki Szigligeti Színházban adták át. Az év legkiemelkedőbb zenei teljesítményeiért járó szakmai elismerést a Gramofon - Klasszikus és Jazz című folyóirat szerkesztősége és kiadója alapította 2001-ben.

Nagy Gergely (hvg.hu) Kult

Bíróság elé áll az elsőszámú török író

December 16-án áll bíróság elé hazájában Orhan Pamuk török író. Világszerte olvassák, elismerik, Nobel-díj várományosként emlegeteik, odahaza a "török nemzeti identitás megsértése" a vád ellene. Akár három évet is kaphat.

hvg.hu Kult

Tárgyalások folynak a Stones budapesti koncertjéről

Felröppent sajtóhírek szerint jövő nyáron Budapestet is érinti a Rolling Stones turnéja. A zenekar több környékbeli városban is tervez koncertet, első ízben például Belgrádban is fellépnek majd, ám a hivatalos koncertműsorban egyelőre nem olvasható Budapest neve.

MTI Kult

Letölthető lesz Lennon életműve

Decembertől letölthető lesz az internetről John Lennon teljes szóló-életműve - jelentette be az EMI Music. Tárgyalások folynak a Beatles-oeuvre online terjesztéséről is.

MTI Kult

Tarr: a politikai és a piaci cenzúra ugyanaz

"Amikor fiatal voltam, politikai cenzúra volt, most a piac cenzúrája uralkodik, és ez ugyanaz" - nyilatkozta Tarr Béla az AFP francia hírügynökségnek, spanyolországi életműdíja után.

MTI Kult

Megzenésítették az amerikai jegybankelnök egyik elemzését

Erin Crowe virginiai festőművész már egy sor festményen örökítette meg a Fed elnökét, aki most Robert Pound zeneszerzőt ihlette meg. A 12 perces klasszikus zenei alkotás címe, "Irracionális exuberanciák", Alan Greenspant egyik leghíresebb, a tőzsdeárfolyamok gyors növekedéséről eltűnődő 1996-os beszédére utal.

hvg.hu Kult

Először adják át a Summa Artium-díjakat

A Summa Artium-díj fő célja a kultúra és a művészetek segítésének, a művészetek támogatásának befektetési formaként való elismertetése. A díjakat a Summa Artium 2005-től kezdve évente adja majd ki. Az idei, első alkalommal meghirdetett díjakra a 2000-2005 közötti időszak támogatóit lehet jelölni - áll a Summa Artium Kht. közleményében.

MTI Kult

Robbie Williamset veszik a legjobban

A brit Channel 4 tévécsatorna szerint Robbie Willams az új évezred legeladhatóbb előadója Nagy-Britanniában 6,3 millió lemezzel. A legtöbb pénzt hozó turnék listáját pedig a U2 vezeti 77 koncertttel és 236 millió dollárral.

Kult

Depeche Mode: angyali üdvözlet II.

Tudta Ön, hogy Magyarország az egyik legkomolyabb Depeche Mode rajongói bázis? Ez akár kvízkérdés is lehetne egy könnyűzenei játékban. Ám nem az: maga a valóság. A WAN2 magazin DM-összeállításának második része az elmúlt koncertekre tekint vissza s közben mélyfúrást végez a hazai DM-rajongók társadalmában.

MTI Kult

Robbie Williams ismét jön Budapestre

Robbie Williams 2006. július 19-én Budapesten, a Puskás Ferenc Stadionban ad koncertet. Az angol énekes, napjaink egyik legnagyobb sztárja, európai turnéja keretében lép fel - jelentette be Hegedűs László, a Multimédia Concerts ügyvezetője szerdai sajtótájékoztatóján a Puskás Ferenc Stadionban. Bejelentette, hogy december 3-án rendezik az Apassioanata lovas-showt, december 4-én pedig a Simply Red ad koncertet.

hvg.hu Kult

Show és mennyország: programajánló

Igazán remek az eheti kínálat! Johanna-premier, Wenders-retrospektív. Egy súlyos film két palesztin jóbarátról és az öngyilkos merényletek kérdéséről. Tudományos filmnapok és egy búfelejtő animációs mozi. Fametszetek Japánból, és magyar színházak a határokon túlról. Koncertek Snétberger Ferenccel és a Transglobal Undergrounddal. Programok egész hétre a hvg.hu-tól!

Kult

Depeche Mode: angyali üdvözlet I.

A nyolcvanas, kilencvenes években kölykök ezrei vésték az iskolapadba: DM, és mindenki tudta, hogy ez nem Deutsche Markot, vagy Drogerie Marktot jelent. „Fölszállott a sirály, Depeche Mode a király”. Azóta eltelt vagy tizenöt év, a DM még mindig király, a sirály tetemét meg már rég elnyelte a tenger. A WAN2 a DM-legendát és divatot szemlézi új lemezük és jövő márciusi, máris teltházas pesti koncertjük ürügyén.

Kult

Keretszabályok

A kormányzati befolyás erősödése várható, ha a parlament elfogadja a Nemzeti Kulturális Alapprogram átalakításáról szóló törvényjavaslatot.

hvg.hu Kult

Budapesten járt Terry Gilliam

A Monty Python-társulat Oscar-díjra is jelölt oszlopos tagja a Matt Damon, Heath Ledger és Monica Belluci főszereplésével leforgatott Grimm című alkotásának díszbemutatójára érkezett hazánkba. Ezen alkalomból Terry Gilliammel az Uránia moziban beszélgettünk.

Kult

Raymond Chandler és Tandori Dezső

A 20. század műfajújító detektívregény-írójának, az amerikai Raymond Chandlernek kulcsszerep jutott Tandori Dezső életművében, aki egyébként sem rabja a konvencionális "rögeszméknek" és "megszokásoknak": Chandler melankolikus hőse, Philiph Marlowe többször inspirálta költészetét.


A címlapról ajánljuk