MTI Kult

Elhunyt Sík Olga, legendás énekpedagógus

Életének 97. évében, hosszú betegség után december 31-én meghalt Sík Olga, a magyar énektanítás kimagasló személyisége - közölte a Kőbányai Zenei Stúdió és a Magyar Zene- és Táncművészek Szakszervezete nevében Gyimesi László főtitkár.

Nagy Gergely (hvg.hu) Kult

Most már kijáratokat kell találnunk a gettóból

Román film nyerte 2007-ben a cannes-i Arany Pálmát és az Európai Filmakadémia díját. Valami új történik a szomszédunk kultúrájában, ami nagy érdeklődést kelt Európa-szerte. De mit tudunk erről mi itt? Miért fűznek minket Romániához még mindig előítéletek, neheztelések és nosztalgiák? Szemellenzőnk kitakar valami fontosat a képből. Ami odaát történik, az ideát is történik. A hvg.hu egy marosvásárhelyi lapszerkesztővel, a román-magyar viszonyt olykor provokatív írásaiban új megvilágításba helyező Parászka Borókával beszélget.

hvg.hu Gasztro

Virslit és pezsgőt a bendőbe!

A Gfk Hungaria felmérései évek óta ugyanazt a tendenciát mutatják: a decemberi ünnepek idején vásárolja meg a lakosság az egész esztendőben elfogyasztott pezsgőmennyiségnek valamivel több mint a felét, a virslifogyasztás pedig egy átlagos hónaphoz képest akár meg is duplázódhat ilyenkor. Ebben az időszakban mindkét termékkategória forgalmában növekszik a hipermarketek súlya, míg a diszkontok szerepe csökken.

MTI Kult

Januártól fizetni kell a múzeumokban az állandó kiállításokért is

Január elsejétől megszűnik az állami múzeumok állandó kiállításainak ingyenessége, ugyanakkor számos kedvezmény lép életbe, illetve marad változatlan. A legnagyobb budapesti múzeumokban megközelítőleg egy mozijegy árát kell majd kifizetniük a látogatóknak a teljes árú jegyért.

MTI Kult

Elhunyt Bánd Anna színésznő

86 éves korában, hosszan tartó betegség után péntek este elhunyt Bánd Anna, Jászai Mari-díjas színésznő, bábszínházi színész, rendező - közölte az elhunyt lánya, Simándi Anna.

Lőrincz Zsolt Gasztro

Szilveszteri malacságok: hogyan búcsúztassuk az óévet?

A szilveszteri „malackodás” nemcsak nálunk hagyomány. Franciaországban például a puhára párolt sertésfület felgöngyölik és hagymás csicseriborsóval kínálják, Németországban a ropogós malacsültet hagymás lencsesalátával eszik, Olaszországban pedig hagyományos óév-búcsúztató étek a disznócsülök lencsével.

MTI Kult

Párizsban meghalt Sándorfi István festőművész

Elhunyt Sándorfi István magyar születésű, világhírű festőművész egy párizsi kórházban december 26-án. 59 évesen gyors lefolyású betegség vitte el - tájékoztattak lányai, Ange és Eve Párizsból.

MTI Kult

Woody Allen a Puskin moziban konferálta fel új filmjét

Koncertezni érkezett, de legújabb filmjének, a Kasszandra álmának magyarországi premierjére is szakított időt Woody Allen Budapesten; a háromszoros Oscar-díjas rendező szerda este a Puskin moziban konferálta fel új filmjét - közölte a film forgalmazója.

MTI/hvg.hu Kult

Roger Moore szerint James Bond jobb formában van, mint valaha

Negyvenöt év, huszonegy film és megszámlálhatatlan martinis vodka után a leghosszabb életet megért mozihős, James Bond jobb formában van, mint valaha – véli a 007-es ügynököt legjobban ismerő színészek egyike, Roger Moore.

MTI Kult

Jövőre Liverpool és Stavanger Európa két kulturális fővárosa

Jövőre az angol Liverpool és a norvég Stavanger lesz Európa két kulturális fővárosa. A javaslatot, hogy évente egy-egy város "Európa kulturális fővárosaként" rangos nemzetközi fesztiválok helyszíne legyen, és ezzel közelebb kerüljenek egymáshoz Európa népei, 1985-ben fogalmazta meg Melina Mercouri görög színésznő, aki akkor hazája kulturális minisztere volt.

MTI Kult

Harmincnyolcmilliós támogatás egy török-magyar koprodukciónak

Egy török-magyar koprodukcióban készülő film 150 ezer eurós, vagyis mintegy 38 millió forintos támogatást kapott az Európa Tanács filmalapjától, az Eurimages-tól - tájékoztatta Kézdi-Kovács Zsolt, az Eurimages magyarországi képviselője.


A címlapról ajánljuk