MTI Kult

Elhunyt Vágó Nelly jelmeztervező

Elhunyt Vágó Nelly Kossuth- és Jászai Mari-díjas jelmeztervező. Az érdemes és kiváló művészt csütörtökön reggel, rövid betegség után érte a halál - tudatta a Magyar Állami Operaház.

MTI Kult

Határ Győzőt január 23-án temetik Budapesten

Határ Győző író temetése január 23-án 15 órakor lesz Budapesten, a Farkasréti temetőben - közölte az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM). A Kossuth-díjas költő, író, filozófus november 27-én, életének 93. évében, Londonban hunyt el.

MTI Kult

A művészeti piac jövedelmezőbb, mint a tőzsde?

A szakértők a művészeti világpiac 2006 évi forgalmát 30 milliárd dollárra (5725 milliárd forint) becsülik, ez 20 százalékos növekedés 2002-hez képest. 2006-ban a legmagasabb áron elárverezett képért, Jackson Pollock egyik vásznáért 140 millió dollárt adtak

hvg.hu Kult

Luc Besson: Hétköznap elég egy szendvics

Luc Besson filmrendező életműve sajátos zárlataként már évekkel ezelőtt bejelentette visszavonulását, amihez egyelőre úgy tűnik, tartja is magát. Az Arthur és a villangók című filmje tehát az utolsó rendezése. A premier kapcsán válaszolt a hvg.hu kérdéseire.

MTI Kult

Luc Besson búcsúzni készül

Luc Besson legújabb filmjével, az Arthur és a villangókkal kívánja befejezni rendezői pályafutását, bár ha "beleszeret" egy forgatókönyvbe, lehet, hogy meggondolja magát. A francia filmrendező-producer erről Budapesten beszélt az animációs filmet bemutató szerdai sajtótájékoztatón.

hvg.hu Kult

Szólj anyádnak, hozzon pénzt!

Táncoló pingvinek, monumentális Diótörő, Déja vu-élmény, forradalom egy elmegyógyintézetben, rockabilly, Quimby szülinap, fotóprojekt egy fagylaltoskocsin, Mozart, Bartók és ex-VHK... Ha túl vagyunk a karácsonyi vásárláson, majd pedig az ünnepen, akkor irány a sok jobbnál-jobb program! Év végi hajrá.

MTI Kult

Hiller megpályáztatja az Operaház vezetését

A kulturális miniszter az év első felében, valószínűleg februárban nyilvános pályázatot ír ki a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára; az oktatási és kulturális miniszter erről a Népszavának adott interjúban beszélt.

MTI Kult

Perlik a rockritkaságokat áruló weboldalt

A rockműfaj nagy legendái beperelték a klasszikus lemezeket, filmfelvételeket és egyéb rock-ereklyéket részben ingyen, részben on-line kereskedelemben terjesztő Wolfgang's Vault internetes portált, és annak operátorát, William Sagant.

MTI/hvg.hu Kult

Elhunyt Joseph Barbera

Kilencvenöt éves korában hétfőn elhunyt Joseph Barbera amerikai rajzfilmszakember.

MTI Kult

ABBA-múzeum nyílik Stockholmban

ABBA-múzeum nyílik 2008-ban Stockholmban, hogy bemutassa a popzene egyik legnépszerűbb együttesének történetét.

MTI Kult

Athén magának akarja a Gyíkölőt

A görög kulturális minisztérium tiltakozik az ellen, hogy egy, az egyesült államokbeli Cleveland múzeumában őrzött, Praxitelész alkotásának tartott szobrot kikölcsönözzenek a párizsi Louvre-ban jövőre tervezett új kiállításra. Athén szerint elorzott műkincsről van szó, amelynek párizsi útja csak megnehezítené, hogy Görögország az ókori műalkotást valaha is visszaszerezhesse.

MTI Kult

Bob Dylané az év lemeze

Bob Dylan legutóbbi, Modern Times című albuma nyerte el a Billboard című amerikai zenei magazin kritikusainak idei díját a szaklap újságírói és szabadúszó zenei szakírók összesített szavazatai alapján.

MTI/hvg.hu Kult

Hiller a kultúra évét értékelte és optimista volt

Hiller István szerint kezdeményező és aktív volt idén a kulturális politika, sikeres és offenzív a magyar kulturális diplomácia. A miniszter évet értékelt a parlamentben. Röviden beszélt az összevonásokról, dícsérte a mega-kiállításokat és a kultúrdiplomáciát. Nem mondta, mi lesz a PANKKK program jövője, nem aggódott, hogyan alakul az EKF-projekt Pécsett. Nem értékelte a szakmai szervezetek, például az Írószövetség anyagi válságát.

MTI Kult

Meghalt a lemezguru, a jazz és a Stones nagy mentora

Nyolcvanhárom éves korában New York-ban meghalt Ahmet Ertegün török származású, legendás amerikai lemezproducer. Ertegün az Atlantic lemezcég alapítója, aki felbecsülhetetlen érdemeket szerzett a jazz, a soul és a rock-zene maradandó értékeinek felkarolásában és kiadásában.

MTI Kult

Kulturális térfoglalás az utcai erőszak ellen

Az utcai erőszak ellen hirdetett koncertet és előadásokat december 23-ra két civil szervezet a fővárosi Kálvin téri metróaluljáróba - közölte a rendezvény egyik szervezője, Horgas Péter díszlettervező.

MTI Kult

Fikciós dokumentumfilm keltett zűrzavart Belgiumban

Belgium felbomlott, az egyik országrész, Flandria kikiáltotta önállóságát, a belga uralkodó külföldre menekült - ilyen sokkoló bejelentésekkel (és a hozzájuk tartozó riportokkal, filmfelvételekkel) lepte meg nézőit az ország franciák lakta részének közszolgálati televíziója, az RTBF.

hvg.hu Kult

Írószövetség: gazdaságilag ellehetetlenülünk

"Meg kell szólalnunk!" címmel intézett felhívást hét írószövetségi tag a nyilvánossághoz azután, hogy a jövő évi költségvetésben alaposan megkurtították a szövetség költségvetési támogatását. Amíg az idén 22 millió forintot kasszírozott a közösből a Magyar Írószövetség, jövőre hat millió forintra számíthat az államtól, ha az Országgyűlés elfogadja a büdzsét.

MTI Kult

Meghalt Oscar Klein

Hetvenhat éves korában meghalt Oscar Klein osztrák születésű jazzmuzsikus, aki mintegy fél évszázadon átívelő pályafutása során a műfaj számos nagy amerikai és európai egyéniségével játszott együtt - jelentették szerdán a bécsi tájékoztatási eszközök.

hvg.hu Kult

Forradalmárok és fadarabok

Év vége előtt belehúztak az intézmények és helyek; ismét kiváló a programkínálat. Esterházy-kincsek, Birkás Ákos retrospektív, egy új szatirikus román film a forradalomról, Zsótér-rendezés a Radnótiban, egy ritkán játszott Molnár-színmű. Harcos elektro a Merlinben, roma folk a MÜPÁ-ban, meseprogramok a BKV járatain és még sok minden más. A hvg.hu ajánlatai!


A címlapról ajánljuk