Nagy Gergely (hvg.hu) Kult

RomaMoma

Itt az ideje egy roma kortárs művészeti múzeum létrehozásának – állítják roma értelmiségiek. És annak is, hogy elfelejtsük a roma művészethez kötődő jelzőinket: naiv, ősi, eredeti, barbár - állítja Junghaus Tímea művészeti szakember, kurátor (29 éves), aki egy csoport tagjaként a múzeum létrehozásán dolgozik és arra is felkészült, mi történik, ha az egyelőre nehéz körülmények között alkotó roma művészek egyszer csak divatba jönnek.

hvg.hu Kult

Rövidek éjszakája, VOLT, aktok a művészetben

E heti ajánlatunkban megtalálható Woody Allen legújabb filmje, erkölcsről, féltékenységről, szerelemről. A rövidek éjszakáján európai rövidfilmekből látható összeállítás. Öt év szünet után újra színpadon az ír szteptáncos, Michael Flatley. A jazz szerelmesei igazi csemegék közül válogathatnak ezen a héten is. Programok ínyenceknek a hvg.hu-tól.

Tóth Zsuzsa Kult

Mi lesz az Almássy téri művházzal?

A kultúr- és közösségi házak legtöbbjének csillaga leáldozóban van; a korábban nyüzsgő termek már többnyire ürességtől konganak, az épületeket bérbe adják, vagy más célokra teszik hasznossá. Átalakultak a szórakozási formák, a közösségi programok egyéb helyszínekre tevődtek át. A ’90-es évek közepétől kezdve hol előbb, hol később „fagyott meg” a pezsgés.

MTI/hvg.hu Kult

Fertőzött volt az elégetett anyag az OSZK-ban?

Fertőzött, használhatatlan volt az a nyolcvan doboznyi anyag, amit a közelmúltban semmisítettek meg az Országos Széchényi Könyvtárban - közölte, az Index hírportál értesülésére reagálva, Monok István főigazgató.

eurohirek.hu Kult

Magyar filmköltségvetés: 450 ezer eurós átlag

Az EU 25 tagországában 1.005 millió mozijegyet adtak el 2004-ben, 55 millióval többet, mint 2003-ban (950 millió). A tíz új tagországban az átlag felett nőtt a mozilátogatók száma, a becslések szerint 16 százalékkal, egyedül Lengyelországban 40,5 százalékkal több mozijegy fogyott.

MTI/hvg.hu Kult

Az MTV közvetíti a szombati Live8 koncertet

A Magyar Televízió közvetíti a július 2-án az Afrika megsegítésére meghirdetett Live 8 jótékonysági koncertet. Szombat délután 3 órától – a kezdéstől – egészen hajnali kettőig láthatják a nézők a nemzetközi színpadokon történő eseményeket, felváltva a két csatornán.

MTI Kult

Új raktárba költöznek a magyar filmek negatívjai

Több mint háromezer doboznyi, jelenleg a földön tárolt filmnegatív megfelelő elhelyezését teszi lehetővé a Magyar Nemzeti Filmarchívum új raktára, amelyet Gyürey Vera igazgató mutatott be csütörtökön a szakma és a sajtó képviselőinek.

MTI Kult

Milliárdok kortárs képzőművészetre a felsőoktatásban

Milliárdos program indul a felsőoktatásban kortárs képzőművészeti művek vásárlására, a magántőke bevonásával, azaz a szférában megvalósuló beruházásokkal párhuzamosan - jelentette be Magyar Bálint oktatási miniszter.

Kult

Gyógyhalál

Belehalt egy apáca az ördögűzési procedúrába egy romániai ortodox kolostorban. Az ördög megszállottjának vélt áldozat valójában skizofréniában szenvedett. Kétségtelen, ezt a betegséget az idők során sokan, sokféleképpen próbálták már gyógyítani.

hvg.hu Kult

Hívószavak: BUDAfEST, WOMUFE

Palotakerti Esték sok irodalommal, A világ tyúkszemmel - kortárs művek a kelet-európai női identitásról, újra WOMUFE forró kubai hangulattal, és indul az idei BUDAfEST Nyári Zenei Fesztivál is. Mindemellett koncertek ezen a héten is, a korántsem hulladék Garbage és a jazz-legenda Billy Cobham. Valamint gasztronómia, musical, folk...kultúrmenü a hvg.hu-tól!

Kult

Velencei séta művek között

Hogy sznobkarnevál, esetleg művészeti kurátorok megélhetési seregszemléje vagy mégiscsak a kortárs képzőművészet legnagyobb, de legalábbis legpatinásabb rendezvénye-e, azt döntsék el az efféle döntésekre hivatottak. A séta a kiállítási helyszíneken, a Giardiniben és az Arsenale hűvös csarnokaiban mindenképpen élményszámba megy.

MTI Kult

Ősszel Budapesten lép fel a Coldplay

A hazai koncert-ipar mintha kezdené behozni hosszú idők lemaradását; a legsikeresebb brit kortárs pop produkciók lassacskán elérkeznek Magyarországra. A Franz Ferdinand a Sziget fesztiválon játszik, s ősszel Budapesten zenél a Coldplay.

MTI Kult

Felújítás miatt bezár a Bolsoj

A Bolsoj, a világhírű moszkvai Nagyszínház július elején csaknem három évre bezár: 800 millió eurónak megfelelő költséggel felújítják az orosz klasszicista stílusú épületet.

MTI Kult

Júliustól itthon forog Szabó István új filmje

Július első napjaiban kezdődik Szabó István új filmjének forgatása; az Oscar-díjas rendező Móricz Zsigmond Rokonok című regényéből készülő alkotását szeretnék a jövő évi Magyar Filmszemlén bemutatni.

Kult

Lillafüreden rock múzeum létesül

Négyszáz millió forintos költséggel Lillafüreden, egy valamikori honvédségi objektumban, "A sziklában" létesül az ország első rock múzeuma. A létesítmény alapkövét szombaton helyezte el Bozóki András a nemzeti kulturális örökség minisztere.

MTI/hvg.hu Kult

Vihar és káosz a Glastonbury fesztiválon

Százezres közönség várta az angliai glastonbury rockfesztivál nyitókoncertjét, de rögtön az első nap eseményei elmaradtak, mert hatalmas vihar és annak nyomán áramszünet sújtotta Európa legnagyobb könnyűzenei eseményét.


A címlapról ajánljuk