MTI/hvg.hu Kult

Maradona Kusturicával forgat Belgrádban

Emir Kusturica világhírű bosnyák rendező Belgrádban folytatja dokumentumfilmjének forgatását Diego Maradona életéről: az argentin futball-legenda már a szerb fővárosban tartózkodik és fogadta őt Vojislav Kostunica szerb miniszterelnök.

MTI Kult

A Ludwig helyét a Várban a Nemzeti Galéria vette át

A Művészetek Palotájába költözött Ludwig Múzeum helyén jövő tavaszra tervezi első kiállítását a Magyar Nemzeti Galéria; az intézmény a nagy érdeklődésre tekintettel szeretné meghosszabbítani a Munkácsy-kiállítást .

hvg.hu Kult

Munkácsy a látogatottsági versenyben

A Munkácsy Mihály műveiből szemezgető időszakos kiállítással a Magyar Nemzeti Galéria is bekapcsolódott a "kiállítások versenyébe". A tárlat eddigi két és fél hónapja alatt 170 ezren voltak kíváncsiak a művekre s ezzel a kiállítás felkerült az elmúlt évek látogatottsági toplistájára.

Kult

Regényfutam

A kortárs magyar szerzők művei kiszorultak az élmezőnyből A Nagy Könyv címért folyó versenyben, amely a várakozásokkal ellentétben nem lendítette fel a könyvpiaci forgalmat.

Kult

Hat magyar filmet hívtak meg Karlovy Vary-ba

A negyvenedik születésnapját ünneplő filmfesztiválon hat magyar film öt különböző szekcióban mutatkozhat be. A Magyar Filmunió újjáéledő magyar filmművészetről beszél.

Kult

Sin City: csak a második helyen

A múlt héten startoló Sin City című filmnek sem sikerült letaszítani a Star Wars harmadik részét az első helyről. A budapesti mozik nézettségi listáját, hetente több mint 40 ezer nézővel továbbra is a sci-fi mítosz új epizódja vezeti. Tisztes számok: több mint 117 ezer néző, és 108 milliós forgalom a héten a főváros filmszínházaiban.

MTI Kult

A Nagy Könyv: megvan a tizenkét kedvenc

Lezárult A nagy könyv olvasásnépszerűsítő játék második fordulója. A Magyar Televízió szombat esti élő műsorában ismertették a top 12-es listát, a magyar olvasók tizenkét legkedvesebb könyvét.

MTI Kult

Bozóki nyitotta meg a magyar kiállítását Velencében

Bozóki András beszédében azt emelte ki, hogy a négy részből álló műegyüttes, a Navigációs kísérlet tulajdonképpen a helykeresésről szól, arról, hogyan látjuk magunkat, hogyan látnak mások bennünket.

MTI Kult

Kicsiny Balázs kiállítása képviseli Magyarországot

Pénteken ünnepélyes megnyitóval és bejárással veszi kezdetét az 51. velencei képzőművészeti biennále, melynek magyar pavilonjában Kicsiny Balázs Navigációs kísérlet című kiállítása képviseli hazánkat.

MTI Kult

A nagy könyv: hétvégén meglesz a legjobb 12

Továbbra is lankadatlan szavazókedv mellett zajlik A nagy könyv olvasásnépszerűsítő játék; az olvasók jelölései alapján szombaton, a Magyar Televízió élő adásában derül fény Magyarország tizenkét kedvenc könyvére - közölte az MTV.

hvg.hu Kult

Látvány és mozgás: mindent a szemnek

E heti ajánlatunkban ott az Image Theatre, a látvány- és mozgásszínház keveréke, sosem látott formákkal és mozgásokkal, illetve a Bolgár filmhétvége az Örökmozgóban. Az ismét nagy népszerűségnek örvendő punk-rock zenekar, a Green Day Budapesten is fellép.

MTI Kult

Magyar animációs filmek európai versenyben

Az animációs filmek június 6. és 11. között Annecy-ban zajló legjelentősebb európai fesztiváljára négy magyar filmet válogattak be a szervezők, köztük Gauder Áron Nyócker című egészestés filmjét, amelyet hétfőn este láthatott először a fesztivál közönsége.

Kult

Szobazene

A WAN2 ehavi zenei DVD ajánlója; persze kritikai megjegyzésekkel fűszerezve.

Kult

Oasis - Az igazat megvallva

Elkészült a Definitely Maybe óta legjobbnak kikiáltott Oasis lemez, a Don’t Believe The Truth. A Gallagher testvérek közben kicsináltak egy dobost, kirúgtak néhány producert, egymás torkának estek, és annyi pénzt vertek el, hogy évekig turnézhatnak a lemezzel, amíg a bankszámláik rendben lesznek.

MTI Kult

Megjelent Alexandre Dumas posztumusz regénye

Le Chevalier de Sainte-Hermine - Szent Hermina lovagja - címmel Párizsban a napokban kiadták Alexandre Dumas-nak, a Három testőr szerzőjének utolsó, befejezetlen regényét, amely ugyan részletekben már napvilágot látott korabeli újságokban, de azóta feledésbe merült.

hvg.hu Kult

A PANKKK életben tartja az élő zenét?

Az élő zene támogatását, a vidéki játszóhelyek fellendítését és az amatőr rockzenei színtér támogatását is célozza az program, amelyet ma jelentett be Bozóki András kulturális miniszter. A PANKKK (Program a Nemzeti Kortárs Könnyűzenei Kultúráért) a magyar nyelvű zene külföldi megjelenését is segíteni akarja a felálló Könnyűzenei Export Irodán keresztül.

hvg.hu Kult

Pop és kultúrafinanszírozás külföldön

Az alábbiakban néhány külföldi példát ismertetünk, részben a kultúrafinanszírozás, részben kifejezetten a könnyűzenével összefüggő állami projektek köréből.


A címlapról ajánljuk