MTI Kult

Schilling filmje nagydíjas Angersben

A zsűri nagydíját nyerte el Schilling Árpád rövidfilmje, a Határontúl Franciaországban, az Angers-i filmfesztiválon - közölte a Magyar Filmunió hétfőn az MTI-vel.

MTI/hvg.hu Kult

RAF-kiállítás: terror és esztétikum

Halasztás után és átdolgozott koncepcióval a berlini Kunst-Werke galériában megnyílt a RAF német terrorista szervezetről, a Nyugat-Németországot évtizedekig izgalomban tartó Vörös Hadsereg Frakcióról szóló kiállítás.

MTI Kult

Újabb német film nyert díjat Spanyolországban

A legjobb európai film kategóriában Fatih Akin török származású német rendező filmjének, a "Fejjel a falnak" (Gegen die Wand) című alkotásnak ítélték az idei spanyol Goya-díjat.

MTI/hvg.hu Kult

Elhunyt Tar Sándor író

Vasárnap hajnalban debreceni otthonában 64 éves korában elhunyt Tar Sándor József Attila-díjas író, szociográfus. Sötét hangulatú novellái és szociográfiái tették ismertté, talán legjobb írása a magyar bűnregény klasszikusává lett Szürke galamb.

MTI Kult

A szemle versenyprogramja az Urániában

A 36.Magyar Filmszemle teljes versenyprogramját láthatja a nagyközönség csütörtöktől a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban, ahol a versenyből kimaradt dokumentumfilmek egy részét is levetítik.

MTI Kult

Márciusban indul az MTV olvasást népszerűsítő műsora

Az olvasás népszerűsítésére A nagy könyv címmel márciusban "össznépi játék" kezdődik, amelyben Magyarország kedvenc regényére lehet szavazni - jelentette be Hiller István kulturális miniszter csütörtökön a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban tartott sajtótájékoztatón. A Fidesz szerint az 500 millió forintos program igazából a Magyar Televízió "bújtatott finanszírozása".

MTI Kult

A Kontrollal kezdődött az Európai filmnapok Prágában

Antal Nimród nagysikerű alkotásának, a Kontrollnak a bemutatásával csütörtökön este Prágában megnyílt az Európai Filmnapok elnevezésű, az idén immár 12. alkalommal megrendezett nemzetközi filmfesztivál.

MTI Kult

A jövő héten kerül boltokba a Maus

"A Maus jó néhány tabut sért meg már a puszta formájával" – mondta az auschwitzi koncentrációs tábor felszabadításának 60. évfordulóján a Holokauszt Emlékközpontban tartott bemutatón Orbán Katalin irodalmár.

hvg.hu Kult

A Macskanő kapta a legtöbb jelölést a pocsék filmek Oscarjára

25. alkalommal rendezik meg a legrosszabb filmek Oscárját, a Razzie-díjátadást. A nem éppen megtisztelő díjat minden évben a „rendes” Oscar másnapján adják át. A Macskanő és a Nagy Sándor, a hódító című filmek kapták a legtöbb jelölést, előbbi 7, utóbbi 6 jelöléssel lett igencsak esélyes a díjra az év legrosszabb filmje kategóriában.

MTI Kult

Egy román tévécsatorna bemutatja a Trianon-filmet

A Transindex híroldal szerint az Antena 1-en a Trianon-filmet a népszerű televíziós személyiség, Marius Tuca műsorának keretében láthatja majd képernyőn a román közönség, amely február első hetében alkothat véleményt a vitatott műről.

MTI Kult

Jövő kedden filmszemle

Tizenegy játékfilm ősbemutatója szerepel a 36. Magyar Filmszemlén, amely ezúttal is dokumentumfilmek vetítésével indul február 1-jén.

hvg.hu Kult

Csudafilm, skandináv design és magyar jazz

E heti ajánlatunkban ott van a Csudafilm, egy magyar romantikus vígjáték, valamint a Portugál, az egyik leggyakrabban színre vitt kortárs magyar színdarab. A skandináv stílusirányzat 50. évfordulóján az Iparművészeti Múzeumban tekinthető meg egy új design kiállítás, Győrben pedig ismét látható a felbecsülhetetlen értékű Vasilescu-gyűjtemény.

MTI Kult

Már biztos, hogy nem jön a U2

Közzétették hétfőn a U2 Vertigo/2005 elnevezésű, világkörüli turnéjának állomásait, Budapest nem szerepel a felsorolásban. Az ír rockbanda Budapesthez legközelebbi fellépéseinek helyszíne Bécsben (július 2-án), illetve Katowice (július 5-én).

MTI/hvg.hu Kult

Berlinből indult a Múzeumok Éjszakája

A három éve Budapesten is bevezetett éjszakai múzeumi nyitvatartás Berlinből indult el világhódító útjára. Budapesten tavaly júniusban csaknem százezren keresték fel a nyitva tartó múzeumokat.

MTI Kult

Megjelenik II. János Pál önéletrajzi kötete

Heteken belül megjelenik II. János Pál pápa új önéletrajzi írása, amelyben - most először - a katolikus egyházfő részletesen beszámol az ellene csaknem negyed százada elkövetett merényletről.

MTI Kult

Pankrátorok voltak a gladiátorok, nem véres gyilkosok

Nem voltak annyira véresek a római kori gladiátor-küzdelmek, mint ahogyan az a köztudatban él. Sőt, a "halálba menők" nem is voltak életveszélyben, mert csak mímelték a harcokat, a közönség szórakoztatása céljából - állítja egy amerikai régész.

MTI Kult

Mégsem Berlinben debütál a Sorstalanság

Koltai Lajos rendező Kertész Imre íróval és Hámori András producerrel egyetértésben a napokban döntötte el, hogy nem küldik el a Sorstalanság című filmet a februári berlini filmfesztiválra.

MTI/hvg.hu Kult

Hiller pályázati díjakat és Márai-díjakat adott át

Az Édes Anyanyelvünk címmel másodszor, az előzőhöz képest lényegesen eltérő kiírással meghirdetett pályázat ez évre szóló támogatásait a kulturális miniszter pénteken adta át Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeumban. A Magyar Kultúra Napja alkalmából többek között ma adták át a Márai Sándor díjakat is.


A címlapról ajánljuk