MTI Kult

Elhunyt Kovács Dénes hegedűművész

Életének 75. évében pénteken elhunyt Kovács Dénes, kétszeres Liszt-díjas, Kossuth-díjas és Bartók-Pásztory díjas hegedűművész, a Zeneakadémia egykori rektora.

Kult

Sorstalanság: Egy statiszta feljegyzései

Részt vettem statisztaként a Sorstalanság forgatásán. Fel kellett tűznünk a sárga csillagot, több jelenetet is így forgattak le. (Erről két fotót mellékelek). Bár kamerák, reflektorok, díszletek vettek körül, számos jelenetet többször megismételtek, voltak pillanatok, amikor szinte átéltem, mit érezhetett 1944-ben akkor 22 éves nagymamám. Őt Sátoraljaújhelyről hurcoltak el családjával együtt, hogy azután marhavagonban Auschwitzba szállítsák.

MTI Kult

Brit Awards: a Scissor Sisters triplázott

A Scissor Sisters New York-i dance-rock együttes három, a skót Franz Ferdinand trófeát nyert a Brit Awards szerda esti gáláján, amely a szigetország számára olyan, mint az amerikaiaknak a Grammy-díjkiosztó.

MTI/hvg.hu Kult

Nemzeti Táncszínház: évi száz este

E hónap végén kezdi meg részleges átköltözését a Művészetek Palotájába a Nemzeti Táncszínház - közölte az intézmény ügyvezető igazgatója, aki szerint nem luxus két játszóhelyen is jelen lenni Budapesten.

MTI Kult

Katowicébe jön a U2

A U2 együttes európai turnéja nem érinti Budapestet, ám a magyar rockrajongók viszonylag rövid utazással elcsíphetik kedvenceiket: turné utolsó állomásán, a lengyelországi Katowicében.

MTI/hvg.hu Kult

Sorstalanság: vegyes, de inkább bíráló fogadtatás

Szép, méltóságteljes, de nem több történelmi tablónál - így összegezhetők az első kritikák Koltai Lajos filmjéről, amelyet a Szemle zárónapján mutattak be. Az Index és a Népszabadság keményebb, a Népszava megengedőbb a filmmel és alkotójával. Összeállításunk az eddigi reakciókból válogat.

MTI Kult

Mégis bemutatják a Sorstalanságot a Berlinálén

A film magyar származású kanadai producere elmondta, kedden késő este egyeztek meg a Berlinálé igazgatójával abban, hogy a Sorstalanságot február 15-én este tíz órakor, a főversenyen belül mutatják be.

hvg.hu Kult

Etikus fogyasztás, börtöntárlat és utolsó randevú

E heti ajánlatunkban ott a Mi döntünk - egy dokumentumfilm a fogyasztói életmódról, és egy Bálint-napi táncdarab, az Álomszilánkok. A Millenárison lép fel Ann Malcolm és Jávori Vilmos együttese, és a Svédületes utolsó randevúja lesz a Trafóban. Szegeden pedig a 120 éves fegyház börtöntörténeti kiállítása tekinthető meg.

Kult

Pesti akcentussal

Bár a fasizmus üldözöttei közé tartozott, utóbb Németországban aratta legnagyobb sikereit a Magyarországról 1949-ben kivándorolt - és idén január végén Svájcban elhunyt - Ephraim Kishon. A humoristát ugyanakkor nem könnyen fogadták el választott hazájában, Izraelben.

MTI Kult

A Fekete kefe kapta a filmszemle fődíját

A Fekete kefe fődíjas, Gryllus Dorka a legjobb női, Cserhalmi György a legjobb férfi alakítás díját kapta. A legjobb rendezés díja Gárdos Péteré, a legjobb forgatókönyv díja az Ég veled! című filmnek járt. A legjobb operatőr Pohárnok Gergely.

MTI/hvg.hu Kult

Dokumentumfilm a Mély Torokról

A Mély Torok mélyén címmel mutattak be egy dokumentumfilmet a Robert Redford szervezte amerikai Sundance filmfesztiválon. A mű az 1972-ben készült paradigmatikus pornófilm, a Deep Throat történetét és a körülötte fellángolt vitákat eleveníti fel.

MTI Kult

Meghalt Lazar Berman zongoraművész

Röviddel 75. születésnapja előtt elhunyt Lazar Berman orosz zongoraművész. A művészt szívroham következtében érte a halál vasárnap Firenzében, ahol 1995 óta élt.

MTI Kult

Igencsak kritikus volt a Szemle diákzsűrije

A diákzsűri szerint egyenletes, de közepes színvonal jellemezte a 36. Magyar Filmszemlén bemutatott dokumentumfilmeket és a játékfilmek között sem voltak a tavalyihoz hasonló kiemelkedő alkotások. A játékfilmes felhozatalból az elsőfilmes Vranik Roland Fekete kefe, és Mispál Attila A fény ösvényei című munkáját tartja "favoritnak" a diákzsűri.

Hárs Géza Kult

Nem létező könyvmarketing helyett

A második legnagyobb hazai írószervezet, a Szépírók Társasága programot indít A könyv utóélete címmel. Egy igazi „művházi” műfajt elevenítenének fel, az író-olvasó találkozókat. A könyvterjesztés hiányosságait próbálnák vele pótolni, legalább részben átvenni a tulajdonképpen nem létező hazai szépirodalmi marketing szerepét.

MTI Kult

Meghalt Lennon és McCartney egykori zenésztársa

Hatvannégy éves korában rákbetegségben meghalt Eric Griffith, az egykori Quarrymen együttes tagja, aki a liverpooli bandában együtt zenélt a későbbi Beatles vezéralakjaival, John Lennonnal és Paul McCartney-val.

MTI Kult

Koltay a Vajdaságban is bemutatná Trianon-filmjét

Bemutatják a Vajdaságban is Koltay Gábor Trianon című filmjét, a bemutatót a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) szervezi, amely a közelmúltbeli délvidéki rendezvényeivel rossz hírnevet szerzett magának a szerb közvéleményben.

MTI Kult

Mégsem jön Budapestre Morricone

Felesége hirtelen megbetegedése miatt mégsem tud a Sorstalanság díszbemutatójára Budapestre utazni a filmzenét komponáló világhírű olasz zeneszerző, Ennio Morricone - értesült Vészi Jánostól, a produkció művészeti tanácsadójától pénteken.


A címlapról ajánljuk