MTI Kult

Europa Nostra díj a mádi zsinagógának

Elnyerte az Europa Nostra díjat az 1795-ben épült, és évekig tartó rekonstrukció után tavaly megújulva átadott mádi zsinagóga - az elismerést kedden adta át Andrea H. Schuler, az Europa Nostra kulturális örökségvédő alapítvány ügyvezető elnöke.

Hárs Géza Kult

Vizuális szennyezés vagy utcaművészet?

Egyesek szerint károkozás, mások szerint utcaművészet. Az biztos, hogy a graffiti, a stencilezett, matricázott ábrák - ha virtuózok csinálják - nem azonosak a műemlékházakon, falakon megjelenő firkákkal. A Millenáris kiállítása most megpróbálja tisztázni a műfaji különbségeket.

Kult

VOLT: buli a nyugati végeken

Valaha egy szép reményekkel induló popkulturális lap volt a VOLT, afféle magyar Village Voice, vagy Rolling Stone magazin. A lap lett a soproni fesztivál névadója, aztán a lap kimúlt, az esemény túlélt. Előbbi stábjából ma a WAN2-nál munkálkodnak, utóbbi maradt, ami volt: VOLT. Csak kicsit kinőtte magát.

MTI Kult

Elhunyt a Nobel-díjas Claude Simon

Elhunyt Claude Simon Nobel-díjas író, a francia "új regény" egyik úttörője, akit sokan az emlékezés egyik legnagyobb művészének tartanak. Mintegy húsz műve jelent meg.

Kult

Még mindig dobogós a Világok harca

Továbbra is dobogós helyen a Világok harca - 83 ezer nézőszámmal az első helyen - és a Madagaszkár című animációs film a pesti mozik nézettségi listáján. Még mindig tartja magát a Galaxis útikalauz stopposoknak és a Star Wars filmeposz legújabb része is. Versenyben még a Sin City, a Még egy csók és a Mennyei királyság is. Heti nézettségi adatok a hvg.hun!

MTI/hvg.hu Kult

Szemléletváltást hozhat az új igazgató a Műcsarnokban

A fiatal művészettörténész-kurátor, Petrányi Zsolt lesz szeptember 1-jétől a Műcsarnok új főigazgatója; a kinevezés öt évre szól - jelentette be Bozóki András kulturális miniszter csütörtökön Budapesten.

MTI Kult

Oroszország: a sárospataki könyvek másolata marad?

Oroszország azt reméli, hogy a Magyarországnak visszaadandó sárospataki református kollégiumi könyveket másolatban megtarthatja - közölte Emilija Livsic, a Nyizsnyij Novgorod-i Lenin Könyvtár igazgatóhelyettese.

Nagy Gergely (hvg.hu) Kult

RomaMoma

Itt az ideje egy roma kortárs művészeti múzeum létrehozásának – állítják roma értelmiségiek. És annak is, hogy elfelejtsük a roma művészethez kötődő jelzőinket: naiv, ősi, eredeti, barbár - állítja Junghaus Tímea művészeti szakember, kurátor (29 éves), aki egy csoport tagjaként a múzeum létrehozásán dolgozik és arra is felkészült, mi történik, ha az egyelőre nehéz körülmények között alkotó roma művészek egyszer csak divatba jönnek.

hvg.hu Kult

Rövidek éjszakája, VOLT, aktok a művészetben

E heti ajánlatunkban megtalálható Woody Allen legújabb filmje, erkölcsről, féltékenységről, szerelemről. A rövidek éjszakáján európai rövidfilmekből látható összeállítás. Öt év szünet után újra színpadon az ír szteptáncos, Michael Flatley. A jazz szerelmesei igazi csemegék közül válogathatnak ezen a héten is. Programok ínyenceknek a hvg.hu-tól.

Tóth Zsuzsa Kult

Mi lesz az Almássy téri művházzal?

A kultúr- és közösségi házak legtöbbjének csillaga leáldozóban van; a korábban nyüzsgő termek már többnyire ürességtől konganak, az épületeket bérbe adják, vagy más célokra teszik hasznossá. Átalakultak a szórakozási formák, a közösségi programok egyéb helyszínekre tevődtek át. A ’90-es évek közepétől kezdve hol előbb, hol később „fagyott meg” a pezsgés.

MTI/hvg.hu Kult

Fertőzött volt az elégetett anyag az OSZK-ban?

Fertőzött, használhatatlan volt az a nyolcvan doboznyi anyag, amit a közelmúltban semmisítettek meg az Országos Széchényi Könyvtárban - közölte, az Index hírportál értesülésére reagálva, Monok István főigazgató.

eurohirek.hu Kult

Magyar filmköltségvetés: 450 ezer eurós átlag

Az EU 25 tagországában 1.005 millió mozijegyet adtak el 2004-ben, 55 millióval többet, mint 2003-ban (950 millió). A tíz új tagországban az átlag felett nőtt a mozilátogatók száma, a becslések szerint 16 százalékkal, egyedül Lengyelországban 40,5 százalékkal több mozijegy fogyott.

MTI/hvg.hu Kult

Az MTV közvetíti a szombati Live8 koncertet

A Magyar Televízió közvetíti a július 2-án az Afrika megsegítésére meghirdetett Live 8 jótékonysági koncertet. Szombat délután 3 órától – a kezdéstől – egészen hajnali kettőig láthatják a nézők a nemzetközi színpadokon történő eseményeket, felváltva a két csatornán.

MTI Kult

Új raktárba költöznek a magyar filmek negatívjai

Több mint háromezer doboznyi, jelenleg a földön tárolt filmnegatív megfelelő elhelyezését teszi lehetővé a Magyar Nemzeti Filmarchívum új raktára, amelyet Gyürey Vera igazgató mutatott be csütörtökön a szakma és a sajtó képviselőinek.

MTI Kult

Milliárdok kortárs képzőművészetre a felsőoktatásban

Milliárdos program indul a felsőoktatásban kortárs képzőművészeti művek vásárlására, a magántőke bevonásával, azaz a szférában megvalósuló beruházásokkal párhuzamosan - jelentette be Magyar Bálint oktatási miniszter.

Kult

Gyógyhalál

Belehalt egy apáca az ördögűzési procedúrába egy romániai ortodox kolostorban. Az ördög megszállottjának vélt áldozat valójában skizofréniában szenvedett. Kétségtelen, ezt a betegséget az idők során sokan, sokféleképpen próbálták már gyógyítani.

hvg.hu Kult

Hívószavak: BUDAfEST, WOMUFE

Palotakerti Esték sok irodalommal, A világ tyúkszemmel - kortárs művek a kelet-európai női identitásról, újra WOMUFE forró kubai hangulattal, és indul az idei BUDAfEST Nyári Zenei Fesztivál is. Mindemellett koncertek ezen a héten is, a korántsem hulladék Garbage és a jazz-legenda Billy Cobham. Valamint gasztronómia, musical, folk...kultúrmenü a hvg.hu-tól!

Kult

Velencei séta művek között

Hogy sznobkarnevál, esetleg művészeti kurátorok megélhetési seregszemléje vagy mégiscsak a kortárs képzőművészet legnagyobb, de legalábbis legpatinásabb rendezvénye-e, azt döntsék el az efféle döntésekre hivatottak. A séta a kiállítási helyszíneken, a Giardiniben és az Arsenale hűvös csarnokaiban mindenképpen élményszámba megy.


A címlapról ajánljuk