hvg.hu Kult

Szibériában tarolt a Dealer

Fliegauf Benedek Dealer című filmjének ítélte fődíját, az Arany Tajgát a „A tűz szelleme” (Spirit of Fire) elnevezésű filmfesztivál. A szibéria Khanty-Mansiisk városában most véget ért filmverseny zsűrije a legjobb operatőr díját is a Dealer-nek ítélte Szatmári Péter operatőri teljesítményéért.

MTI Kult

Maus képregénykockák a pesti metróban

Metrókocsikban láthatók egy hónapon át Art Spiegelman: Maus című, egy holokauszt-túlélő visszaemlékezései alapján készült képregényének részletei. A társadalmi kampányt megnyitó Bozóki András kulturális miniszter szerint "biztos meg fog hökkenni, biztos meg fog lepődni" az utazóközönség.

MTI Kult

A Nagy Könyv egészen decemberig tart

A voksok alapján április 23-án mutatják be az ország száz kedvenc könyvét, majd hetente két alkalommal jelentkezik majd a Könyvek csatája című vitasorozat. Június 11-én derül ki a 12 kedvenc könyv címe; a műsorfolyam befejező adásában, december 17-én dől el, melyik regény nyeri el a Magyarország kedvenc regénye 2005-ben címet.

MTI Kult

Új programigazgató a Millenárison

Kirchkeszner Ágnes lesz a Millenáris Kht. kulturális programigazgatója - jelentette be a Millenáris Programiroda. A Millenáris Kht. ez év januárjában írt ki pályázatot a munkakör betöltésére.

hvg.hu Kult

Bangkoki punkok a színházban

E heti ajánlatunkban ott A belső tenger, egy film, amely a halálhoz való jog problémájával foglakozik. Utazó metró-kiállítást láthatunk Art Spiegelman Maus című képregényéből. Idén második alkalommal lesz blues fesztivál Budapesten, a Millenárison pedig punk-színház látható. Programajánlatok a hvg.hu-tól!

Kult

Drámák komédiája

Arthur Miller február közepi halálakor a szerző öt művét hat pesti színház játszotta. Noha a drámaírás nagymestere már 1948-ban debütált Magyarországon, a színházjárók csak 1959-től - s óvatos adagolásban - ismerhették meg a haladónak, burzsoá kispolgárnak, majd kommerszírónak is aposztrofált Miller darabjait.

MTI Kult

Hancock és a Rádiózenekar Gershwint játszik

Herbie Hancock amerikai dzsessz-zongorista a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával közösen koncertezik május 26-án a Budapest Kongresszusi Központban - jelentették be a Magyar Rádió képviselői.

MTI Kult

Kiállítás az orosz földre hurcoltakról

A közelmúlt történelmének tragédiáját, a második világháború után a Szovjetunióba hurcolt civilek sorsát mutatja be a budapesti Terror Háza Múzeumban ma megnyíló Magyar tragédia, 1945 - Jaj a legyőzötteknek! Rabszolgasorsra kényszerítve című kiállítás.

Kult

Osztanak, szoroznak - Mibe kerül az Oscar-díj?

Kereskedelmi cirkusz vagy a legrangosabb filmszakmai elismerés Amerikában az Oscar-díj? Mibe kerül, és mennyit hoz a konyhára a díjazottaknak? Kik ítélkeznek? Egyebek mellett ezekre a kérdésekre kereste a választ munkatársunk a vasárnapi 77. díjosztó ceremóniára készülő Hollywoodban.

MTI/hvg.hu Kult

Magyar képregény-történeti tárlat Budapesten

Az új, magyar képregény hullámra reflektál egy budapesti kiállítás. A Kis magyar képregény-történet című tárlat a magyar comics-múlt és az egyelőre még csak formálódó jelen műveiből válogat.

MTI Kult

Újraforgatják az Egy szoknya, egy nadrág...-ot

Márciusban kezdik forgatni az Egy szoknya, egy nadrág... című klasszikus magyar vígjáték új változatát; Kabay Barna és Gyöngyössy Bence producer-társrendező korábbi két "remake"-je, A Hyppolit és a Meseautó százezreket vonzott a mozikba - közölte Lukács Csilla, a produkció sajtófőnöke.

Hárs Géza Kult

Gázsi-horizontok a magyar popzenében

Csokonai drámáját, a Méla Tempefőit parafrazeálva elmondhatjuk, az is bolond, aki popzenésszé lesz Magyarországon. Vagyis kijelenthető, hogy popzenéből nem lehet megélni nálunk? Nos, a slágeripar talán kínál valami effélét. Legalábbis ideig-óráig.

Kult

Huszonöten versenyben a Súgó színészi díjáért

Több ezer szavazattal lezárult a 2005. évi Súgó Csiga Díj első fordulója és összeállt a díjra esélyesek 25-ös listája. A február 17-én indult második forduló során - április 7-ig - a közönség 25 színésznőt és színészt jelölheti végül a 12 Súgó Csiga Díjra.

MTI Kult

Leonardo-kiállítás nyílik Budapesten

Ritkaságszámba menő Leonardo da Vinci-kiállítás nyílik március 17-én a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban, amelynek beharangozó sajtótájékoztatóját ma tartják Budapesten.

Kult

Írott ballaszt

A Sorstalanság filmváltozatát érő hazai és nemzetközi bírálatok újraindították a mozgókép történetében már többször fellángolt vitát: lehet-e celluloidra adaptálni az első olvasatra "filmképtelennek" tűnő irodalmi alkotásokat, és ha igen, hogyan?

hvg.hu Kult

Kortárs zenei fesztivál a Trafóban

E heti ajánlatunkban ott a Nyitott Műhely filmes sorozata, illetve a több évadon átívelő Európai Kortárs Drámaszemle. Százötven könyv ad képet a magyar könyvtervezés jelenlegi állapotáról, az idei Making New Waves.hu fesztiválon pedig ott lesznek a magyar kortárs zene legfiatalabb szerzői. Programok egész hétre.

hvg.hu Kult

Az orosz újgazdag elit titkai első kézből

Egy bennfentes mesél az elit mindennapjairól a legújabb orosz bestsellerben. Az átlagember számára ismeretlen világról szóló történettel pénz, üzlet, gyilkosság, extrém életstílusok és szokások moszkvai egyvelege kerül az olvasók kezébe.

MTI Kult

Oscar-díj: mibe kerül ez nekik?

Az Oscar-díj átadási ceremóniák átlagosan hatszázötvenmillió dollárba kerülnek ám ez a kiadás busásan megtérül - állítja a Panoráma, a nyugati magyarság képes magazinja, amely összeálítást közöl az Oscar hátteréről. A díkkiosztóra február 27-én kerül sor.


A címlapról ajánljuk
Még több hír a Nissan támogatásával