MTI/hvg.hu Kult

Sorstalanság: vegyes, de inkább bíráló fogadtatás

Szép, méltóságteljes, de nem több történelmi tablónál - így összegezhetők az első kritikák Koltai Lajos filmjéről, amelyet a Szemle zárónapján mutattak be. Az Index és a Népszabadság keményebb, a Népszava megengedőbb a filmmel és alkotójával. Összeállításunk az eddigi reakciókból válogat.

MTI Kult

Mégis bemutatják a Sorstalanságot a Berlinálén

A film magyar származású kanadai producere elmondta, kedden késő este egyeztek meg a Berlinálé igazgatójával abban, hogy a Sorstalanságot február 15-én este tíz órakor, a főversenyen belül mutatják be.

hvg.hu Kult

Etikus fogyasztás, börtöntárlat és utolsó randevú

E heti ajánlatunkban ott a Mi döntünk - egy dokumentumfilm a fogyasztói életmódról, és egy Bálint-napi táncdarab, az Álomszilánkok. A Millenárison lép fel Ann Malcolm és Jávori Vilmos együttese, és a Svédületes utolsó randevúja lesz a Trafóban. Szegeden pedig a 120 éves fegyház börtöntörténeti kiállítása tekinthető meg.

Kult

Pesti akcentussal

Bár a fasizmus üldözöttei közé tartozott, utóbb Németországban aratta legnagyobb sikereit a Magyarországról 1949-ben kivándorolt - és idén január végén Svájcban elhunyt - Ephraim Kishon. A humoristát ugyanakkor nem könnyen fogadták el választott hazájában, Izraelben.

MTI Kult

A Fekete kefe kapta a filmszemle fődíját

A Fekete kefe fődíjas, Gryllus Dorka a legjobb női, Cserhalmi György a legjobb férfi alakítás díját kapta. A legjobb rendezés díja Gárdos Péteré, a legjobb forgatókönyv díja az Ég veled! című filmnek járt. A legjobb operatőr Pohárnok Gergely.

MTI/hvg.hu Kult

Dokumentumfilm a Mély Torokról

A Mély Torok mélyén címmel mutattak be egy dokumentumfilmet a Robert Redford szervezte amerikai Sundance filmfesztiválon. A mű az 1972-ben készült paradigmatikus pornófilm, a Deep Throat történetét és a körülötte fellángolt vitákat eleveníti fel.

MTI Kult

Meghalt Lazar Berman zongoraművész

Röviddel 75. születésnapja előtt elhunyt Lazar Berman orosz zongoraművész. A művészt szívroham következtében érte a halál vasárnap Firenzében, ahol 1995 óta élt.

MTI Kult

Igencsak kritikus volt a Szemle diákzsűrije

A diákzsűri szerint egyenletes, de közepes színvonal jellemezte a 36. Magyar Filmszemlén bemutatott dokumentumfilmeket és a játékfilmek között sem voltak a tavalyihoz hasonló kiemelkedő alkotások. A játékfilmes felhozatalból az elsőfilmes Vranik Roland Fekete kefe, és Mispál Attila A fény ösvényei című munkáját tartja "favoritnak" a diákzsűri.

Hárs Géza Kult

Nem létező könyvmarketing helyett

A második legnagyobb hazai írószervezet, a Szépírók Társasága programot indít A könyv utóélete címmel. Egy igazi „művházi” műfajt elevenítenének fel, az író-olvasó találkozókat. A könyvterjesztés hiányosságait próbálnák vele pótolni, legalább részben átvenni a tulajdonképpen nem létező hazai szépirodalmi marketing szerepét.

MTI Kult

Meghalt Lennon és McCartney egykori zenésztársa

Hatvannégy éves korában rákbetegségben meghalt Eric Griffith, az egykori Quarrymen együttes tagja, aki a liverpooli bandában együtt zenélt a későbbi Beatles vezéralakjaival, John Lennonnal és Paul McCartney-val.

MTI Kult

Koltay a Vajdaságban is bemutatná Trianon-filmjét

Bemutatják a Vajdaságban is Koltay Gábor Trianon című filmjét, a bemutatót a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) szervezi, amely a közelmúltbeli délvidéki rendezvényeivel rossz hírnevet szerzett magának a szerb közvéleményben.

MTI Kult

Mégsem jön Budapestre Morricone

Felesége hirtelen megbetegedése miatt mégsem tud a Sorstalanság díszbemutatójára Budapestre utazni a filmzenét komponáló világhírű olasz zeneszerző, Ennio Morricone - értesült Vészi Jánostól, a produkció művészeti tanácsadójától pénteken.

MTI Kult

Filmszemle: eddig 32 ezer eladott jegy

Harminckétezer jegy kelt el a budapesti 36. Magyar Filmszemle helyszínein csütörtök estig; a játékfilmek vetítésének első napján a legsikeresebb alkotás, Vranik Roland Fekete kefe című alkotása volt. Az Urániában Szőke András Zsiguli című filmjét láttáka legtöbben.

hvg.hu Kult

Johnny Depp játssza majd a Viszkis rablót

Az Ananova portál által "magyar Robin Hood"-nak titulált rablót az Oscar díjért is induló, Én, Pán Péter címre magyarított Finding Neverland 41 éves főszereplője, Johnny Depp alakítja majd.

hvg.hu Kult

Megalakult a Képregénykiadók Szövetsége

Öt hazai kiadó képviselői megalapították a Magyar Képregénykiadók Szövetségét, elsődleges céljuk a terjesztés problémáinak megoldása és az olvasói kör szélesítése. Az első magyar képregényfesztiválra április 9-én kerül sor.

Kult

Nem éppen Dallas

Az idei költségvetés 3 milliárd forinttal kevesebb filmes támogatást tartalmaz, mint amennyi a kormányhatározatban szerepel. A tárgyalások a kassza kiegészítéséről a filmszemle alatt is folynak, ahol egyes produkciók a "veszélyeztetett" kategóriába tartoznak.


A címlapról ajánljuk
Még több hír a Nissan támogatásával