MTI Kult

Mészöly Miklós Múzeumot avattak Szekszárdon

Mészöly Miklós emlékházat avattak Szekszárdon, az író szülővárosában; az "Irodalom Háza-Mészöly Miklós Múzeum" elnevezésű intézményt Görgey Gábor író adta át az ünnepségre összegyűlt tisztelők, barátok jelenlétében.

MTI Kult

Scorsese filmje Bob Dylanről

Bob Dylanről tervez filmet Martin Scorsese - de Dylan nélkül. Bár az egyik legnagyobb rockrajongó amerikai rendező, aki asszisztensként már ott volt 1969-ben a woodstocki forgatáson is, immár két éve dolgozik új alkotásán, de nem tartja fontosnak, hogy a műről magával Bobbal is értekezzen.

MTI Kult

Színház a szegedi Csillag börtönben

Színházi előadást rendeztek a szegedi Csillag börtönben; Karinthy Frigyes: A bűvös szék című komédiáját az elítéltek kedden mutatták be az intézet dolgozóinak és a sajtónak.

Hárs Géza Kult

Maus: a holokauszt-képregény magyarul

A vészkorszak elbeszélésére tett eddigi legkülönösebb kísérlet: képregény antropomorf egerekkel és macskákkal. A comics-történelem egyik legfontosabb műve most végre a hazai könyvespolcokra is felkerülhet. Összeállításunkban más, sok vitát kiváltott holokauszt-műveket is szemlézünk.

Kult

A mozi bevétele

Sajátos tudathasadásban szenvedtek a magyar kommunisták 1945 után. A nagy testvérpárt mind fenyegetőbben sérelmezte a szovjet filmek iránti érdektelenséget, a pártkasszába viszont csak akkor ömlöttek a politikai megerősödéshez nélkülözhetetlen pengők, majd forintok, ha az MKP mozijaiban nyugati filmeket vetítettek.

MTI Kult

Zenthe Ferenc a Nemzet Színésze lett

A Bessenyei Ferenc elhunytával tizenegyre fogyatkozott Nemzet Színészei kedden döntötték el, kivel egészüljön ki annak a tizenkét színésznek a köre, aki a címet viselheti: Zenthe Ferenc a Nemzet Színésze lett.

hvg.hu Kult

Churchill, Tom Waits és a Rubens-tárlat

E heti ajánlatunkban ott Az ifjú Churchill kalandjai, egy angol háborús szatíra és az Árnyékország a hazai kortárs tánc darab. A világ legnagyobb Rubens-kiállításának nevezett tárlat a barokk nagymesterének valamennyi alkotói fázisát felöleli; három külföldi vendég előadásában pedig Tom Waits dalokat hallgathatunk élőben.

hvg.hu Kult

Kortárs gyűjteményt épít a Horváth Művészeti Alapítvány

Három kortárs, magyar művész alkotását vásárolja meg a Horváth Művészeti Alapítvány (HMA). A biztosítási iparágban nevet szerzett üzletember, Horváth Béla magánalapítványa a sajtó számára nyitott kuratóriumi ülésen jelentette be, megkezdi kortárs művészeti gyűjteményépítő tevékenységét.

MTI Kult

Prágában forgatják a Doom filmváltozatát

Minden idők legnépszerűbb videójátékából, a Doomból készült lövöldözős-trancsírozós akcióhorrort forgatnak amerikai és cseh színészek közreműködésével Prágában.

MTI Kult

Moszkva: művet vissza nem adunk!

Moszkva továbbra sem szolgáltatja vissza a II. világháború végén Magyarországról elhurcolt műkincseket, miközben a Nyizsnyij Novgorod-i képzőművészeti múzeum kiállítást készít elő a hadizsákmányként a Szovjetunióba került műkincsgyűjteményből.

MTI/hvg.hu Kult

„Csodálatos Júlia” kapta az Arany Glóbuszt

Az idei Golden Globe legjobb színésznőnek járó díját a vígjáték kategóriában Annette Bening nyerte el a Szabó István rendezte Csodálatos Júlia című filmben nyújtott alakításáért.

MTI Kult

Emlékezés a Soára: tíznapos programsorozat hétfőtől

Végjáték címmel tíznapos programsorozat kezdődik hétfőn a budapesti Holokauszt Emlékközpontban annak a két napnak az évfordulója alkalmából, amelyen a második világháború végén Raoul Wallenberg eltűnt, illetve felszabadították az auschwitzi haláltábor életben maradt lakóit.

MTI Kult

Megbírságolják a Trianon romániai bemutatójának szervezőit

A román ügyészségnek, az oktatási és a művelődésügyi minisztériumnak hivatalból eljárást kellene indítania a Trianon című film vetítése miatt - olvasható a Kolozs megyei prefektus által szerdán aláírt közleményben. Mindeközben a Hargita megyei rendőrség fejenként 50 millió lej (mintegy 325 ezer forint) pénzbírságot rótt ki a film erdélyi bemutatójának szervezőire.

MTI Kult

Háromszázmilliós színházfelújítás Fehérváron

Üvegburkolatra is futja a székesfehérvári Vörösmarty Színház zsinórpadlásánál. A megépítését abból a pénzből fedezik, amelyet az állami támogatási keretbe már nem férő munkákra ad az önkormányzat. A teátrum tavaly májusban kezdődött, állami támogatással végzett felújítása az év végére fejeződik be.

MTI Kult

Jóváhagyták a magyar Dallas gyártásvezetőjének büntetését

A román legfelsőbb bíróság elé kerül a Dallas című német–magyar–osztrák koprodukció ügye, miután a játékfilm kolozsvári gyártásvezetőjét másodfokon is felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték - olvasható a Krónika szerdai számában.

hvg.hu Kult

Skandináv design-hetek magyar kiállításokon

A skandináv designról mindannyiunk fejében él valamiféle kép. Többnyire sztereotíp: a skandináv design visszafogott, funkcionalista, minimalista. Aztán ha konkrét példákat kellene mondanunk, némileg bajban volnánk, s tízből kilencen a világszerte ismert svéd bútoráruházlánc nevét mondanánk. Másról, többről van szó.

Kult

Szép szópárbaj

Rágalmazási pert helyezett kilátásba Fejtő Ferenc, akit az háborított fel, hogy a József Attila-emlékév alkalmából készült filmben kitagadtatott a költő baráti köréből. A 95 éves történész reputációját ez aligha rendíti meg, az eset kapcsán azonban felvázolható a valós Fejtő-József Attila kapcsolat, és többször áthangszerelt utóélete is.

MTI Kult

Zbigniew Namyslowski az A38-on

A lengyel jazz nagy alakja, Zbigniew Namyslowski altszaxofonos és zeneszerző ad koncertet január 19-én az A38 hajón. A veterán zenész előtt egy fiatal magyar együttes, a hagyományos zsidó zenét bemutató Nigun együttes játszik.

hvg.hu Kult

Kusturica, Ursula Martinez és a BPRNR

E heti ajánlatunkban ott van Kusturica rendezésében Az élet egy csoda; az élet és a lélek mélyére ásó Ursula Martinez, az angol kortárs színház performance-művésze és kabarékirálynője. A Párosan szép című fotókiállítás a XXI. század eleji magyar fotográfia, a Budapest Rock 'n Roll bulija pedig a hardcore színtér állapotáról tudósít.


A címlapról ajánljuk