hvg.hu Kult

Kortárs gyűjteményt épít a Horváth Művészeti Alapítvány

Három kortárs, magyar művész alkotását vásárolja meg a Horváth Művészeti Alapítvány (HMA). A biztosítási iparágban nevet szerzett üzletember, Horváth Béla magánalapítványa a sajtó számára nyitott kuratóriumi ülésen jelentette be, megkezdi kortárs művészeti gyűjteményépítő tevékenységét.

MTI Kult

Prágában forgatják a Doom filmváltozatát

Minden idők legnépszerűbb videójátékából, a Doomból készült lövöldözős-trancsírozós akcióhorrort forgatnak amerikai és cseh színészek közreműködésével Prágában.

MTI Kult

Moszkva: művet vissza nem adunk!

Moszkva továbbra sem szolgáltatja vissza a II. világháború végén Magyarországról elhurcolt műkincseket, miközben a Nyizsnyij Novgorod-i képzőművészeti múzeum kiállítást készít elő a hadizsákmányként a Szovjetunióba került műkincsgyűjteményből.

MTI/hvg.hu Kult

„Csodálatos Júlia” kapta az Arany Glóbuszt

Az idei Golden Globe legjobb színésznőnek járó díját a vígjáték kategóriában Annette Bening nyerte el a Szabó István rendezte Csodálatos Júlia című filmben nyújtott alakításáért.

MTI Kult

Emlékezés a Soára: tíznapos programsorozat hétfőtől

Végjáték címmel tíznapos programsorozat kezdődik hétfőn a budapesti Holokauszt Emlékközpontban annak a két napnak az évfordulója alkalmából, amelyen a második világháború végén Raoul Wallenberg eltűnt, illetve felszabadították az auschwitzi haláltábor életben maradt lakóit.

MTI Kult

Megbírságolják a Trianon romániai bemutatójának szervezőit

A román ügyészségnek, az oktatási és a művelődésügyi minisztériumnak hivatalból eljárást kellene indítania a Trianon című film vetítése miatt - olvasható a Kolozs megyei prefektus által szerdán aláírt közleményben. Mindeközben a Hargita megyei rendőrség fejenként 50 millió lej (mintegy 325 ezer forint) pénzbírságot rótt ki a film erdélyi bemutatójának szervezőire.

MTI Kult

Háromszázmilliós színházfelújítás Fehérváron

Üvegburkolatra is futja a székesfehérvári Vörösmarty Színház zsinórpadlásánál. A megépítését abból a pénzből fedezik, amelyet az állami támogatási keretbe már nem férő munkákra ad az önkormányzat. A teátrum tavaly májusban kezdődött, állami támogatással végzett felújítása az év végére fejeződik be.

MTI Kult

Jóváhagyták a magyar Dallas gyártásvezetőjének büntetését

A román legfelsőbb bíróság elé kerül a Dallas című német–magyar–osztrák koprodukció ügye, miután a játékfilm kolozsvári gyártásvezetőjét másodfokon is felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték - olvasható a Krónika szerdai számában.

hvg.hu Kult

Skandináv design-hetek magyar kiállításokon

A skandináv designról mindannyiunk fejében él valamiféle kép. Többnyire sztereotíp: a skandináv design visszafogott, funkcionalista, minimalista. Aztán ha konkrét példákat kellene mondanunk, némileg bajban volnánk, s tízből kilencen a világszerte ismert svéd bútoráruházlánc nevét mondanánk. Másról, többről van szó.

Kult

Szép szópárbaj

Rágalmazási pert helyezett kilátásba Fejtő Ferenc, akit az háborított fel, hogy a József Attila-emlékév alkalmából készült filmben kitagadtatott a költő baráti köréből. A 95 éves történész reputációját ez aligha rendíti meg, az eset kapcsán azonban felvázolható a valós Fejtő-József Attila kapcsolat, és többször áthangszerelt utóélete is.

MTI Kult

Zbigniew Namyslowski az A38-on

A lengyel jazz nagy alakja, Zbigniew Namyslowski altszaxofonos és zeneszerző ad koncertet január 19-én az A38 hajón. A veterán zenész előtt egy fiatal magyar együttes, a hagyományos zsidó zenét bemutató Nigun együttes játszik.

hvg.hu Kult

Kusturica, Ursula Martinez és a BPRNR

E heti ajánlatunkban ott van Kusturica rendezésében Az élet egy csoda; az élet és a lélek mélyére ásó Ursula Martinez, az angol kortárs színház performance-művésze és kabarékirálynője. A Párosan szép című fotókiállítás a XXI. század eleji magyar fotográfia, a Budapest Rock 'n Roll bulija pedig a hardcore színtér állapotáról tudósít.

MTI Kult

Díjeső vár a briteknél a Franz Ferdinandra

A rangos brit popzenei díj, a Brit Awards jelöltjeinek listáján tarol a tavalyi év sikerzenekara, a Franz Ferdinand. A skót retro-rockerek öt jelölést kaptak. A díjakat február 9-én osztják. Bekerült a kategóriák közé a legjobb élő produkció-, és kikerült a legjobb dance produkció díja.

hvg.hu Kult

Polgárok Pécs "Európa Kulturális Fővárosa" pályázata mellett

Az elmúlt hetekben közel hatszázan csatlakoztak a nemrég megalakult Zsolnay Társasághoz. A szerveződést Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata hívta életre, hogy tagjai támogassák a várost abban, hogy 2010-re elnyerje az Európa Kulturális Fővárosa címet.

hvg.hu Kult

Nincs fülünk a kortárs zenére?

Mi a zene 2005-ben? címmel szervez vitaestet és koncertet már második alkalommal az interneten működő Pararadio. Az est fő témája január 11-én a Trafó Bár Tangóban az igényes és új zenék alternatív terjesztési lehetőségei és a közönséggel való kapcsolattartás.

MTI Kult

A Vasilescu-gyűjtemény Győrött

A Vasilescu-gyűjtemény anyaga a magyar kultúra napjához kapcsolódva már január 21-től látható lesz Győrött, a Városi Művészeti Múzeum képtárában. Kétszázhatvan mű tartós letétben a városban marad.

MTI Kult

Elhunyt Gyarmathy Tihamér festőművész

Életének 90. évében vasárnap elhunyt Gyarmathy Tihamér Kossuth-díjas festőművész - tájékoztatott a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia.

MTI Kult

Ismét Elvis vezeti az angol slágerlistát

Elvis Presley Jailhouse Rock című egykori sikere került a brit slágerlista élére, miután a néhai Király 70. születésnapján Nagy-Britanniában megkezdték és heti rendszerességgel folytatják Elvis Presley 18 - vagyis összes - ottani kislemezének kiadását.


A címlapról ajánljuk