hvg.hu Én és a Cégem

Figyelem! Adózási határidő közeleg

A munkavállalóknak a hónap végéig nyilatkozniuk kell arról, hogy kérik-e munkáltatójuktól a személyi jövedelemadójuk megállapítását és a bevallás elkészítését. Ha a munkáltató ezt nem vállalja, még mindig lehet a NAV-hoz fordulni, amely ebben az évben is elkészíti a bevallást kérelemre.

hvg.hu Én és a Cégem

Korrupciós útmutató hazai cégvezetőknek

Politikus unokatestvér, túlárazott közbeszerzési ajánlatok, feketén dolgozó építőipari munkások, ki nem fizetett alvállalkozók, Mr. 10 százalék - ezekkel kell rendelkeznie azoknak a hazai cégvezetőknek, akik jogellenesen akarnak nagyon-nagyon sok pénzt kaszálni a közbeszerzéseken.

Ember Zoltán Én és a Cégem

Meska.hu: kézműves közösségépítés sokmilliós árbevétellel

Öt évvel ezelőtt nyitotta meg két barátnő a Meska.hu online kézműves piacteret, ahol kezdetben csak pár tucat árus kínálta kézzel készített termékeit, mára viszont 3600 művész és alkotó kap lehetőséget, hogy munkáit pénzzé tegye. Az oldalt havonta több mint félmillióan töltik le. Porst Réka és Hídvégi Borbála a site elindításával a profik mellett több száz kismamának, nyugdíjasnak és hátrányos helyzetben élő embernek segített, hogy a hobbijuk pénzkereseti forrássá válhasson.

hvg.hu Én és a Cégem

Női vállalkozók vezetnek a Példakép versenyen

Már csak két napig lehet szavazni az Év Példaképe versenyen, ahol 50 vállalkozó közül a közönségszavazatok alapján hirdetnek nyertest. Három fiatal vállalkozóra lehet szavazni, és aki a legtöbb szavazatot kapja, elviheti az 5 millió forintos fődíjat.

hvg.hu Én és a Cégem

Pénztárgép-csere: siessen, nehogy lemaradjon

Főszabályként ugyan változatlanul január 31-ig történő beüzemelés mellett jár az állami támogatás az online pénztárgépek vásárlásához, de azok a kereskedők, akik betartották a géprendelésre vonatkozó határidőket, február 28-ig igénybe vehetik a támogatást - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

hvg.hu Én és a Cégem

Bajok vannak a munkáltatói kedvezményes lakáshitellel

2014-től új elem a cafeteria-rendszerben, hogy bármely cég adómentesen adhat kedvezményes lakástámogatást dolgozóinak. Közelebbről nézve azonban senki sincs felkészülve erre, a könyvelők, de még az adóhatóság sem tudja a részletszabályokat.

hvg.hu Én és a Cégem

Nők a csúcson: többen dolgoznak, mint négy éve

Kilencvennyolcezerrel több nő dolgozik ma, mint az előző kormány utolsó évének hasonló időszakában – közölték a Nemzetgazdasági Minisztériumnál. Azt viszont nem tették hozzá, hogy a kilencvennyolcezerből mennyien dolgoznak közmunkában.

hvg.hu Én és a Cégem

Németország áttérhet a 32 órás munkahétre

Németországban 32 órás munkahét bevezetését javasolja a nagykoalíciós kormány szociáldemokrata családügyi minisztere. Manuela Schwesig pénteken felvetett javaslata szerint az új foglalkoztatási formában a kisgyermekes szülők dolgozhatnának.

hvg.hu Én és a Cégem

Kütyüket és könyveket vásároltunk tavaly az interneten

Négyből három internetet használó magyar felnőtt vásárolt már a világhálón – derült ki egy 2013-as felmérés adataiból. A magyar online vásárló főként telekommunikációs eszközt és kiegészítőket, biztosítást, könyvet, üdülést rendel valamely webshopban és leggyakrabban bankkártya adatainak megadásával egyenlíti ki a számlát.

Ember Zoltán Én és a Cégem

Nagyon buknak a külföldiek a dédi cukorkájára

Építészként élesztette újjá Gerzsenyi András a család 100 éves cukorkakészítő műhelyét Budapesten. Kézzel formázott cukorkákat készítenek, különleges formában és színvilágban, régi családi receptek alapján. Belvárosi üzletüket 70 százalékban az édesszájú külföldi turisták látogatják, de évi 25 milliós forgalmuk fele hazai vállalati megrendelésekből jön.

hvg.hu Én és a Cégem

Mi az alanyi adómentesség? Mikor érdemes áfásnak lenni?

Az alanyi adómentesség azt jelenti, hogy évi 6 millió forint nettó árbevételig választhatjuk azt, hogy nem jelentkezünk be az áfa hatálya alá. Akkor nem érdemes áfásnak lenni, ha nem lesz sok elszámolható költségünk. Vagy akkor, ha vevőink magánszemélyek. Nekik ugyanis nincs lehetőségük az áfa visszaigénylésére, ugyanakkor vállakozásunk csak áfás számlát állíthat ki nekik.

hvg.hu Én és a Cégem

Így nyisson cukrászdát Bécsben

Az Európai Unió területén létező vállalkozási formákra nincs egységes uniós szabályozás, így a vállalkozási formák tagállamonként eltérőek, azokra a tagállami szabályozás az irányadó. A magyar vállalkozók az Európai Unió tagjaiként szabadon indíthatnak vállalkozást az unió bármely tagállamában. Ezt a jogot számukra az Unió egyik alapelve az állampolgárságon alapuló hátrányos megkülönböztetés tilalma biztosítja.

hvg.hu Én és a Cégem

Veszteségelhatárolás ügyesen

Előfordulhat, hogy egy vállalkozásnál az adóalap bármely adóévben negatív lesz. Ilyenkor a vállalkozónak lehetősége van arra, hogy ezzel az összeggel a következő adóévekben - döntése szerinti megosztásban - csökkenthesse az adózás előtti eredményét, feltéve, hogy a negatív adóalap a rendeltetésszerű joggyakorlás betartásával keletkezett. Ezt az ún. csökkentést (csökkentő tényezőt) nevezzük elhatárolt veszteségnek.

hvg.hu Én és a Cégem

40 eurós minimum behajtási költséget kér az új Ptk.

A lánctartozást bünteti az új Polgári Törvénykönyv, de azokra a jóhiszemű vállalkozókra is lesújt, akik azért nem tudnak fizetni, mert nekik sem fizetett a partnerük. Korábban a vállalkozó szabadon eldönthette, hogy késedelmesen fizető partnerének felszámol-e késedelmi kamatot vagy sem. Most már mindenképpen meg kell ezt tennie.

1
99 100 101 102 103 104 105
A címlapról ajánljuk