hvg.hu Én és a Cégem

Bajok vannak a munkáltatói kedvezményes lakáshitellel

2014-től új elem a cafeteria-rendszerben, hogy bármely cég adómentesen adhat kedvezményes lakástámogatást dolgozóinak. Közelebbről nézve azonban senki sincs felkészülve erre, a könyvelők, de még az adóhatóság sem tudja a részletszabályokat.

hvg.hu Én és a Cégem

Nők a csúcson: többen dolgoznak, mint négy éve

Kilencvennyolcezerrel több nő dolgozik ma, mint az előző kormány utolsó évének hasonló időszakában – közölték a Nemzetgazdasági Minisztériumnál. Azt viszont nem tették hozzá, hogy a kilencvennyolcezerből mennyien dolgoznak közmunkában.

hvg.hu Én és a Cégem

Németország áttérhet a 32 órás munkahétre

Németországban 32 órás munkahét bevezetését javasolja a nagykoalíciós kormány szociáldemokrata családügyi minisztere. Manuela Schwesig pénteken felvetett javaslata szerint az új foglalkoztatási formában a kisgyermekes szülők dolgozhatnának.

hvg.hu Én és a Cégem

Kütyüket és könyveket vásároltunk tavaly az interneten

Négyből három internetet használó magyar felnőtt vásárolt már a világhálón – derült ki egy 2013-as felmérés adataiból. A magyar online vásárló főként telekommunikációs eszközt és kiegészítőket, biztosítást, könyvet, üdülést rendel valamely webshopban és leggyakrabban bankkártya adatainak megadásával egyenlíti ki a számlát.

Ember Zoltán Én és a Cégem

Nagyon buknak a külföldiek a dédi cukorkájára

Építészként élesztette újjá Gerzsenyi András a család 100 éves cukorkakészítő műhelyét Budapesten. Kézzel formázott cukorkákat készítenek, különleges formában és színvilágban, régi családi receptek alapján. Belvárosi üzletüket 70 százalékban az édesszájú külföldi turisták látogatják, de évi 25 milliós forgalmuk fele hazai vállalati megrendelésekből jön.

hvg.hu Én és a Cégem

Mi az alanyi adómentesség? Mikor érdemes áfásnak lenni?

Az alanyi adómentesség azt jelenti, hogy évi 6 millió forint nettó árbevételig választhatjuk azt, hogy nem jelentkezünk be az áfa hatálya alá. Akkor nem érdemes áfásnak lenni, ha nem lesz sok elszámolható költségünk. Vagy akkor, ha vevőink magánszemélyek. Nekik ugyanis nincs lehetőségük az áfa visszaigénylésére, ugyanakkor vállakozásunk csak áfás számlát állíthat ki nekik.

hvg.hu Én és a Cégem

Így nyisson cukrászdát Bécsben

Az Európai Unió területén létező vállalkozási formákra nincs egységes uniós szabályozás, így a vállalkozási formák tagállamonként eltérőek, azokra a tagállami szabályozás az irányadó. A magyar vállalkozók az Európai Unió tagjaiként szabadon indíthatnak vállalkozást az unió bármely tagállamában. Ezt a jogot számukra az Unió egyik alapelve az állampolgárságon alapuló hátrányos megkülönböztetés tilalma biztosítja.

hvg.hu Én és a Cégem

Veszteségelhatárolás ügyesen

Előfordulhat, hogy egy vállalkozásnál az adóalap bármely adóévben negatív lesz. Ilyenkor a vállalkozónak lehetősége van arra, hogy ezzel az összeggel a következő adóévekben - döntése szerinti megosztásban - csökkenthesse az adózás előtti eredményét, feltéve, hogy a negatív adóalap a rendeltetésszerű joggyakorlás betartásával keletkezett. Ezt az ún. csökkentést (csökkentő tényezőt) nevezzük elhatárolt veszteségnek.

hvg.hu Én és a Cégem

40 eurós minimum behajtási költséget kér az új Ptk.

A lánctartozást bünteti az új Polgári Törvénykönyv, de azokra a jóhiszemű vállalkozókra is lesújt, akik azért nem tudnak fizetni, mert nekik sem fizetett a partnerük. Korábban a vállalkozó szabadon eldönthette, hogy késedelmesen fizető partnerének felszámol-e késedelmi kamatot vagy sem. Most már mindenképpen meg kell ezt tennie.

Ember Zoltán Én és a Cégem

Munkanélküliekből sikeres vállalkozók – méhész, tetőfedő, informatikus

A Békés Megyei Munkaügyi Központ 18 munkanélkülit képzett át vállalkozóvá egy két éves uniós program keretében. Van köztük méhész, esküvői ruhakölcsönző, informatikus, tetőfedő. Ők ma is vállalkoznak, családjukat ebből tartják el. Bár pénzt is kaptak a központtól a rendes álláskeresési támogatás keretein belül, legfontosabbnak a vállalkozói ismeretek, a fenntartható tudás elsajátítását értékelték, amivel vállalkozóvá válhattak.

hvg.hu Én és a Cégem

Cafeteria 2014: mutatjuk az új szabályokat

Új elem, hogy a munkáltatók stadionbérletet is adhatnak kedvezményesen az arra érdemes dolgozóiknak, illetve a jövőben nemcsak közvetlenül a lakás vásárlásához, hanem a már fennálló hitel törlesztéséhez nyújtott támogatás is adómentes munkáltatói lakáscélú támogatásnak minősülhet, ha a meghatározott feltételek teljesülnek.

hvg.hu Én és a Cégem

Hogyan válasszak cégnevet?

Egy induló vállalkozás számára gyakran nem egyszerű, de az egyik legfontosabb feladat a jó cégnév kiválasztása. A jó cégnév nemcsak megkülönböztet másoktól, de beazonosítja a tevékenységet vagy a terméket. A névválasztásnak természetesen megvannak a megfelelő jogi és nyelvtani szabályai, ezeket is összefoglaljuk.

hvg.hu Én és a Cégem

Telefonálj fillérekért céges mobillal is

Magyarországon egyre több szolgáltató indít üzleti VOIP-csomagokat cégeknek. Nincs belépési díj, havi díj, hűségnyilatkozat. Cserébe viszont legalább felére csökkenthető a havi céges telefonálás költsége, amelyről áfás számlát is adnak. Budapesten átlagosan bruttó 10 forintos percdíj alatt lehet telefonálni bármely mobilra és vezetékesre, mindenhová az országban, csúcsidőben. De igazán azoknak a cégeknek éri meg, akik sokat telefonálnak külföldre, például szállodáknak vagy szállítmányozási és informatikai cégeknek.

hvg.hu Vállalkozás

Így büntetik a vétlen vállalkozásokat

Aránytalanul nagy terhet róhat a késedelembe eső gazdálkodókra a Polgári törvénykönyv (Ptk.) tavaly július 1-jén hatályba lépett módosítása, amely szerint a késedelmesen fizető partnereknek kötelező késedelmi kamatot, s amellett minimum 40 eurónak megfelelő behajtási költségátalányt is felszámítaniuk. Különösen nehéz helyzetbe kerülhetnek az olyan jóhiszemű vállalkozások, amelyek azért nem tudnak alvállalkozóiknak pontosan fizetni, mert őket sem fizette ki a fővállalkozó.

hvg.hu Én és a Cégem

Mit kell tennem, ha katás szeretnék lenni?

Tavaly januártól választható a kata, amely minden eddiginél egyszerűbb és kedvezőbb adózási formát jelent. A gyakorlatban ügyvédeknek, fodrászoknak éri meg, benzinkutasok, újságírók elvben választhatják, de nem ajánlott, mert könnyen színlelt munkaszerződésnek minősítheti a katás vállalkozási szerződéseket a NAV. Szintén nem javasolt annak, akinek évi 6 millió feletti árbevétele van. Összefoglaltuk a kata legfontosabb szabályait, a 2014-es új szabályok alapján.

1
99 100 101 102 103 104 105
A címlapról ajánljuk