szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Két magyar srác olyan ügyességi játékot fejlesztett, amelyre hetek alatt összegyűlt 25 ezer dollár közösségi finanszírozásból.

Lányi Ádám és Somlyó Tamás találmánya mindössze egy rézhengerből és egy különleges földfémből (neodímiumból) készült golyóból áll. Az ügyességi játék lényege, hogy ha golyót belerakjuk a függőleges irányba helyezett henger tetejébe, akkor a másik végén úgy fog kiesni, mintha lassított felvételt látnánk. A cél az, hogy minél többször ismételjük meg a mozdulatot.

A jázék egy fizikai szabályszerűségre, Lenz törvényére épül. A golyó ritka földfém mágnesből készül, neodímiumból. A neodímium a jelenleg ismert legerősebb stabil mágnes. Ha rézcsőbe dobjuk a neodímium golyót, a rézcsőben áramokat indukál. Az elektromágneshez hasonlóan a rézcsőben az áramok létrehozzák a saját mágneses terüket. A mágneses terek olyan irányt vesznek fel, amely fékezni fogja a golyó sebességét. Az eredmény: a golyó lassan pottyan ki a rézcsőből.

A két feltaláló célja csupán az volt, hogy olyan saját ügyességi játékot fejlesszenek, amely az egész világon elérhető. Április végén töltötték fel az Indigogo-ra a projektet. Úgy látszik, mások is fantáziát látnak a Feel Fluxban, mivel közösségi finanszírozással hetek alatt összegyűlt a gyártás megkezdéséhez szükséges összeg, és az adományok már meghaladják a 25 ezer dolláros kezdőtőkét.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!