szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ha lehet, ne alapítsunk gázóra-leolvasó vállalkozást.

Minden vállalkozás célja, hogy jobbá tegye az emberek életét. Ha ez nem így lenne, az emberek nem vásárolnának semmit a vállalatoktól. De mi történik, ha a magáncégek olyan új technológiát fejlesztenek, amely lassan teljes szakmák kihalásához vezet a fejlett világban? A régi szakmák kihalása természetesen igen hosszú ideig, akár egy emberöltőig is eltarthat, de a tendencia nyilvánvaló. Egyre kevesebb és kevesebb ember kell majd ezekhez a tevékenységekhez. Egy amerikai üzleti magazin összegyűjtötte, hogy milyen szakmák szűnhetnek meg 2022-ig. Mi ezekből válogattunk ki ötöt.

Gázóra-leolvasó

Az online világ térnyerésével ez a szakma minden bizonnyal feleslegessé válik. Az energiaszolgáltató cégek fokozatosan átállnak az online leolvasásra, amely szükségtelenné teszi, hogy valaki kimenjen a helyszínre és bepötyögjön néhány számot a noteszébe.

Utazási ügynök

Egyre több turista szervezi utazását az interneten, mivel itt gyorsan és megbízhatóan tájékozódhat a desztinációkról. Az utazási ügynököt eredetileg arra találták ki, hogy időt spóroljon a turistának: gyorsan és biztonságosan leszervezzen egy személyre szabott utat. Az interneten azonban mindezt a saját magunk kezébe vehetjük, sőt, a közösségi oldalaknak köszönhetően gyakran hitelesebb információt is kaphatunk egy-egy szálláshelyről.

Nyomdász

A nyomdák digitális átállásával egyre kevesebb nyomdászra van szükség, amit jól jelez a nyomdász képzések megszűnése is. A papíralapú, nyomdafestékes gépek eltűntével a klasszikus nyomdász tevékenység is megszűnik.

Újságíró (nyomtatott lapoknál)

Ez a szakma idővel éppen úgy ki fog halni a fejlett világban, mint a kohászat Magyarországon a 90-es évek elején. Az összefüggés világos: minél jobban terjed az online hírfogyasztás az emberek között, a nyomtatott lapok kiadói annál nagyobb arányban veszítik el olvasóikat, hirdetőiket. Ezt a folyamatot a gazdasági válság is felerősítette.

Légi utaskísérő

A világ légitársaságai folyamatosan megszorításokra, leépítésekre kényszerülnek, amelynek egyik első áldozatai a légi utaskísérők. Bár elképzelhető, hogy ez a szakma nem fog megszűnni, azt biztos, hogy egyre kevesebb ember kell majd ehhez a tevékenységhez.

Via

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!