szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A BME hallgatói fejlesztették ki a vakok közlekedését megkönnyítő segédeszközt, amely a hagyományos fehér botnál ötször nagyobb hatótávolsággal rendelkezik, és rezgéssel jelzi az útba belógó tárgyakat is.

A vakok és gyengénlátók nemzetközileg ismert segédeszköze a fehér bot, azonban ezzel a régóta használt, de a mai technológiai fejlettségi szinten elavultnak mondható eszközzel csupán a felszín közeli akadályok észlelhetőek, így az útba belógó tárgyak – például egy falra erősített telefonfülke vagy egy utcán parkoló teherautó kilógó platója – komoly gondot, akár sérülést is okozhatnak. A BME mérnökhallgatói, Gombár Tibor, Jakub János és Menyhárt Hunor erre a problémára kerestek megoldást. Közös fejlesztésük, az Aurora a vakok és látássérültek számára ultrahang segítségével teszi lehetővé a tájékozódást, a kényelmesebb és biztonságosabb közlekedést – olvasható a mtro.hu-n.

A kézfejre rögzíthető eszköz ultrahangokat bocsát ki, ezek az ultrahangok visszaverődnek a tárgyak felületéről, majd a visszaverődés idejéből a szerkezet távolságot számol, és rezgés formájában informálja viselőjét. A jelzés egyértelmű: minél közelebb van a tárgy, annál sűrűbb a rezgés. A találmány kúp alakban észleli az akadályokat, vagyis derék- és testmagasságban is, emellett az ultrahang-szenzor már a 2-3 méterre található tárgyakat is észrevesz.

Érdekesség, hogy az Aurora Devices csapata nem programozókból, hanem vegyészmérnök hallgatókból áll, akik további fejlesztéseket terveznek találmányukra – többek között ütés-, por- és cseppállóvá akarják tenni a szerkezetet – ezért most forrásgyűjtésbe kezdtek a további tervek megvalósításához.

 

Ha szeretne további hasznos híreket olvasni, hírlevelünkre feliratkozva megteheti!

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!