szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy magyar fejlesztésnek köszönhetően rögtön értesül, ha valaki ráteszi kezét a kerékpárjára, ráadásul bárhova nyomon követheti a tolvajt.

A Velotrack egy GPS-alapú szolgáltatás lesz, amely „fekete dobozként” építhető a kerékpár vázába, amely jeleket küld egy mobilalkalmazás segítségével. Mikor gazdája egy hagyományos zárral leköti a kerékpárt, aktiválni kell a virtuális zárat is egy gombnyomással, így ha levágják a bringát a láncról, a telefon nem csak jelez, de nyomon is követi az eltulajdonított közlekedési eszközt, aminek útját térképen követheti gazdája, így könnyedén leleplezve a tolvajt – írja a Privátbankár.

Az autós iparágban már jól ismert M2M-alapú (machine to machine vagyis gépek közötti kommunikáció) nyomkövetéses megoldását adaptálta biciklire a Hargamon Kft. Velotrack nevű sport tracking és lopásmegelőzővel felszerelt biztonságtechnikai rendszere, aminek gyártásába és piacra dobására a Széchenyi Tőkealap most 98 millió forinttal szállt be.

A kerékpárba beépített nyomkövető eszköz GPS-koordinátákat a jövőben akár a hatóságoknak is továbbíthatja, de ugyanez a funkció akár biciklitúrákon is hasznos lehet, ahol a résztvevők egymás útját tudják követni – mondta el Antal Csaba, a Hargamon Kft. üzletfejlesztési igazgatója. A felhasználók adatait gyűjtve és elemezve a virtuális lakat arról is értesíti a tulajdonost, hogy mennyire biztonságos egy-egy környék, a közösségi statisztikák alapján például az elmúlt időszak biciklilopásairól is információt nyújt.

„Hazánkban a kerékpárlopások sajnos viszonylag gyakorinak mondhatók, miközben a kerékpározás egyre népszerűbbé válik, így bízunk benne, hogy a Hargamon Kft. fejlesztése hamarosan rendkívül széles réteg igényeit lesz képes kielégíteni” – mondta el Csuhaj V. Imre, a Széchenyi Tőkealap elnök-vezérigazgatója.

A Hargamon Kft. partneri kapcsolatra lépett a Vodafone-nal, melynek közleményéből kiderült, hogy a szolgáltatás havidíjas lesz, várhatóan havonta egy hamburger árába kerül majd, és várhatóan tavasztól már igénybe is vehető.

Ha szeretne további hasznos híreket olvasni, hírlevelünkre feliratkozva megteheti!

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!