szerző:
hvg.hu

A legjobb borászok legjobb borait küldték aukcióra az idei Nagy Tokaji Borárverésen. 15 tételért összesen több mint 30 millió forintos leütési árat adtak meg a nyertes licitálók – írta meg a Hegyalja infó.

A sárospataki Rákóczi vár lovagtermében, a harmadik alkalommal megtartott Nagy Tokaji Borárverésen csak olyan tokaji borokat árvereztek el, melyek az aukciós vásárlók esetleges kereskedelmi csatornáin kívül máshol kereskedelmi forgalomba nem kerülnek. A Tokaji Borlovagrend szervezésében kikiáltott tételekből összesen több mint 30 millió forint bevétel származott, a borokat zömmel kereskedők és éttermek vásárolták, de voltak és magánvevők is.

Az árverésre nevezett tételek háromnegyede talált vevőre, az idei összbevétel mintegy tizedével haladta meg a tavalyi értéket. A 2015-ös borárverésre az édes borok esetében fél-, a száraz tételek esetében pedig egy gönci hordónyi (azaz 136 liter) mennyiséggel lehetett nevezni.

©

Az aukción a legmagasabb áron leütött bor – a Szepsy Pince Úrágya '91 Tokaji Furmint 2014-ese – kereken 5 millió forintot ért. A 2013-ban árverésre küldött borok közül a legtöbbet a Tokaj Hétszőlő 2010-es 6 puttonyos aszújáért fizettek (4,2 millió forintot), de tavaly is az "aszúkirály" Szepsy egy bora volt a legmagasabb áron elkelt tétel (Szepsy 2013-as Nyúlászó „58” Furmintja 8 millió forintos áron talált vevőre).

Az idén elkelt 15 tétel közt csak néhány olyan akadt, mely a másfél millió forintos határt ne érte volna el, de a legolcsóbban leütött Demetervin bornak (mely a Demeter Ervin, megyei kormánymegbízott, volt fideszes titokminiszter családi borászata által nevezett Demetervin Úrágya Tokaji Hárslevelű 2006 nevet viseli) sincs szégyellni valója. Mert bár "csak" 750 ezer forintot adtak meg érte, de az aukcióra került mennyiség csupán negyed gönci hordónyi, azaz 33,75 liter volt.

Az aukcióra a nevezési áron is csak két tétel kelt el (a Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok 2012-es Édes Szamorodnija 1,7 millió forintért, és a Samuel Tinon Grands Vins de Tokaj 5 puttonyos, 2011-es aszúja 1,5 millió forintért), a többieké (akik közt például a Mádi Borház, a Béres Szőlőbirtok, a Szent Tamás, a Disznókő, a Pajzos és a Füleky Pincészet egy-egy tételnyi furmintja, késői szürete vagy aszúja szerepelt) mind a kikiáltási ár felé jutottak.

A bevételből a borászatok 60 százalékkal részesedtek, a többiből a borlovagrend további működését (illetve: a világörökségi terület javát szolgáló programokat) finanszíroznak.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!