szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Különböző kultúrákban ugyanaz a jelenség más és más megoldásokat hívhat életre, gondoljunk csak a Japánban a metrókocsikba utasokat betuszkoló közalkalmazottakra vagy a spanyoloknál köztiszteletben álló sonkaszeletelő mesterre, mert ilyen is van. A Mashable listát készített a legbizarrabb munkákról.

Uzsonnásdoboz-futár, India

A főleg Mumbaiban tevékenykedő dobozhordók az irodai munkások, diákok családjaitól gyűjtik be a frissen készített ebédet, majd elszállítják a dolgozó/tanuló családtagnak, és az ebéd végeztével visszajuttatják a dobozokat. A témát a világszerte forgalmazott film, a Lunch box is feldolgozta, a magyar mozik Eperízű szerelem címmel vetítették.

Az Indiában dabbawalasként ismert tevékenységet mindenki a Dabbawalas Trustnál végzi, de nem alkalmazottként, hanem magánvállalkozóként, minden egyes ételhordó részvényese a cégnek. Mumbaiban körülbelül ötezer dabbawalas működik, napi 400 ezer ebéd kiszállításáról gondoskodva. A dobozokat színekkel és különböző szimbólumokkal különböztetik meg, a Forbes cikke szerint az egyedi rendszer meglepően pontos munkavégzést eredményez: nyolcmillió kiszállításból átlagosan mindössze egy téves.

Rendszámtábla-takaró, Irán

A szmog és a légszennyezettség miatt korlátozták az autóforgalmat Teheránban: vannak napok, amikor csak a páros számmal végződő rendszámmal rendelkezők közlekedhetnek bizonyos belvárosi területeken, vannak, amikor a páratlanok. Ezt a helyiek úgy próbálják kijátszani, hogy a közismert helyeken elhelyezett megfigyelő kamerák környékén lézengőket felfogadják, hogy sétáljanak az autó mögött, amíg az lassan átcsúsznak a kamera látókörén.

Majomhessegetők, India

Delhi utcáin olyannyira elszaporodtak és elszemtelenedtek a majmok, hogy már nemcsak magánlakásokat túrnak fel élelem után kutatva, de komplett irodákat forgattak fel, ráadásul a veszettséget is terjesztik, ezért az önkormányzat kiírt egy tendert, hogy valaki kergesse el a majmokat. A nyertes cég olyan embereket hozott, akik korábban, a kasztrendszerben elfoglalt helyüknél fogva, generációk óta foglalkoztak majmokkal. Jelenleg a város előkelőbb negyedeiben 40 alkalmazott járja az utcákat, akik havi körülbelül 100 dollárért éles üvöltésekkel és csúzlival riogatják a majmokat.

Bérelhető esküvői vendég, India

Még mindig Indiában járunk, ahol az esküvőkre meghívott vendégsereg nagysága státuszszimbólumnak számít. De ha valakinek nincs sok rokona vagy barátja, akkor is megmenekülhet a kínos helyzetből, hála a bérelhető esküvői vendégeknek, akik régről ismert barátoknak tettetik magukat az esküvőn. A szolgáltatás díja 10 dollár körüli összegre rúg.

Sonkaszeletelő, Spanyolország

A közkedvelt spanyol füstölt sonka – a jamón serrano – akkor a legízletesebb, ha szinte áttetszően vékonyra szeletelik, azonban ez nem könnyű feladat. Olyannyira nem, hogy Spanyolországban jól fizetett mesteremberekre bízzák a feladatot, akik gyakran megtalálhatóak esküvőkön, rendezvényeken is, és órákon ár csak szelik a vékonyabbnál vékonyabb szeleteket.

„Metrótuszkolók”, Japán

Japánban, főleg Tokióban csúcsidőben olyan zsúfoltak a metrók, hogy aligha tudnák bezárni az ajtóikat, ha nem lennének azok a városi alkalmazottak, akik egyszerűen addig tuszkolják az embereket, amíg be nem tudják zárni az ajtókat:

Az összeállítást a Mashable készítette a Quorán talált bejegyzések alapján.

Ha szeretne további hasznos híreket olvasni, hírlevelünkre feliratkozva megteheti!

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!