szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A vállalkozások többsége időben postára adja az ötezer forintos kamarai hozzájárulását, mindössze tizedük ellen kell végrehajtást indítani. Kérdés, hogy vajon igénybe veszi-e valaki a hozzájárulásért elérhető szolgáltatásokat, vagy inkább a vállalkozásokat terhelő rejtett adóról van szó.

2012 óta minden vállalkozás számára kötelező kamarai hozzájárulást fizetni, ennek megfelelően a fővárosban tavaly megközelítőleg kétszázötven-háromszázezer vállalkozás 700 millió forintot fizetett be. A nem fizetők számáról a Népszabadságnak nem tudott egészen pontos számot mondani a kamara, mert a nyilvántartásban egy sor már megszűnt vállalkozás is szerepel. Jellemzően ugyanis a megszűnő, illetve a létrejövő vállalkozások nem tesznek eleget a kamarai regisztrációnak. Bár a kamarai hozzájárulás köztartozásnak minősül, a BKIK nem fordul rögtön NAV-hoz, először figyelmeztet, és csak a több éven át nem fizető vállalkozások tartozásait adja át behajtásra – mondták el a BKIK-nál.

Így 2015-ben mindössze 10 ezer behajtási kérelem érkezett a fővárosból az adóhatósághoz, 169 millió forint értékben. A vidéki kamaráknál nagyjából a regisztrált cégek tizede nem fizette meg az ötezer forintos hozzájárulását. A cégeknek nem olcsó mulatság, ha elmulasztják a hozzájárulást: az ötezer forinton felül ilyenkor a NAV ugyanennyi ügyintézési, illetve végrehajtási költséget számol fel, azaz végső soron durván a háromszorosába kerül a nem fizetés. Azonban ha közben a végrehajtó hatóságnak más, tárgyi költsége is keletkezik – például ki kell szállnia a helyszínre – ezt is felszámolják a vállalkozásnak.

Mint azt korábban megírtuk, Magyarországon a kamarai tagság önkéntes, de minden gazdálkodó szervezet köteles regisztrálni a kamarai nyilvántartásba, és fizetni a hozzájárulási díjat, amiért cserébe a kamara bizonyos szolgáltatásokat térítésmentesen nyújt. De hogy melyek ezek, az a legtöbb regisztrálónak azóta sem derült ki. Egyes vélemények szerint a regisztrációs díj valójában egy, a vállalkozásokat sújtó rejtett adó, ugyanis a vállalkozók egyáltalán nem lettek megfelelően tájékoztatva a cserébe őket megillető szolgáltatásokról.

Ha szeretne további hasznos híreket olvasni, hírlevelünkre feliratkozva megteheti!

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!