szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az új munkával járó izgalom és motiváció az évek alatt elpárologhat, a befásult, kiégett alkalmazott pedig komolyan befékezheti a cég teljesítményét, ezért mindenképpen lépjen, ha az alábbi jeleket észleli munkavállalóin.

A kiégett vagy a kiégés határán lévő munkavállaló mérhető károkat okoz saját magának, de az őt alkalmazó vállalatnak is. Tehát nem csak az emberbaráti szeretet, de a piaci érdek is azt kívánja, hogy a munkaadó fordítson figyelmet a tünetek felismerésére és kezelésére – olvasható a Piac&Profiton. A WHO szerint ugyanis a munkahelyi stressz és a túlterheltség okozta depresszió – amely 2030-ra a legfőbb betegségfaktorrá válik majd szerte a világon – a 21. század egyik legnagyobb egészségügyi kihívása. Említettek kialakulásában pedig kulcsszerepe van a kiégésnek. És hogy melyek az ezt jelző tünetek?

A stressz okozza a kiégést
A kiégés fogalmát megalkotó Herbert J. Freudenberger pszichoanalitikus meghatározása szerint a kiégésszindróma a tartós érzelmi megterhelés (stressz) nyomán fellépő fizikai, emocionális, mentális kimerülés, amely a reménytelenség és inkompetencia érzésével, a célok elvesztésével jár, s amelyet a saját személlyel, munkával, illetve másokkal szembeni negatív beállítódás jellemez.

Hallgatás

Amikor az embereket izgalomban tartja valami, beszélnek róla, markáns véleményt alkotnak. Az értekezleteken érdekelődnek, kérdeznek és mozgatja őket a feladat. Azonban ha elvesztik érdeklődésüket, akkor ennek helyébe a hallgatás lép, ami gyakran késéssel is, betegség miatti hiányzásokkal is párosul. Már ebben a stádiumban érdemes lépni, és egy személyes beszélgetés alkalmával megoldást keresni a problémára, akár új feladatokkal, vagy egy másik munkakörrel.

Érdektelenség az újdonságokkal szemben

Azok a dolgozók, akik karriert szeretnének építeni, vagy legalábbis érdekli őket, amit csinálnak, jellemzően tájékozódnak iparági trendekről, technológiai újításokról, figyelik és olvassák a híreket, megvitatják egymást közt. Ha nem, vajon megvan a hozzáférésük a rendelkezésre álló forrásokhoz, megvan a lehetőségük, hogy részt vegyenek konferenciákon, meetupokon? Tájékozódjon, és derítse ki okát az érdektelenségnek.

Fáradtság, túlterheltség

Nem minden esetben megoldás egy új feladat vagy munkakör, az érdektelenség azt is jelezheti, hogy az alkalmazott már elfáradt, kiégett. Ebben az esetben tudja meg, hogy vett-e ki elég szabadidőt az elmúlt időben lazításhoz, és ha nem, küldje el pihenni. Előfordulhat az is, hogy a munka mennyiségével van probléma, és hosszú idő óta túl sok a teher rajta. Vannak olyan elkötelezett alkalmazottak, akik kimerítik magukat, mielőtt panaszkodnának. Ebben az esetben le kell venni a teher egy részét a válláról, hiába járhat ez a cég teljesítményének csökkenésével, egy jó munkaerő kiégése még nagyobb károkat okozhat. Ne hagyja, hogy nehezen felépített cégét a munkatársak fásultsága rombolja le, vegye észre időben a jeleket és orvosolja a problémát, hogy lelkes kollégákkal dolgozhasson együtt.

Ha szeretne további hasznos híreket olvasni, hírlevelünkre feliratkozva megteheti!

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!