szerző:
hvg.hu

Bár holnaptól leszedhetik az uberesek rendszámát ,és több százezer forintra is bírságoltathatják a sofőröket, a közösségi taxizás marad, és nem hátrál meg.

Budapestet nem blokkolni kellene, hanem fejleszteni – mondta csütörtökön Fekete Zoltán, az Uber magyarországi operatív tevékenységéért felelős vezetője. Fekete arra az intézkedésre reagált így, hogy holnaptól – február 19-től – hatályba lép az a rendelet, amely lehetővé teszi, hogy a taxisokkal szemben támasztott személyi és tárgyi feltételeket be nem tartó Uber-taxisok gépkocsijáról levegyék a rendszámot.

©

Fekete elmondta, nem hátrálnak meg és az új jogszabály ellenére, az applikáció és a szolgáltatás továbbra is elérhető lesz. Hozzátette, hogy természetesen kiállnak a sofőrök mellett és ha kell jogi segítséget is biztosítanak számukra. Azt egyelőre nem tudni, hogy egy-egy húzós bírság kifizetésekor is beszáll-e az Uber, de Fekete nem határolódott el ettől, egyelőre annyit mondott figyelik a történéseket.

Fekete szerint ez a rendelet nem megoldás és alapvetően pálfordulásnak tartja a kormány részéről annak gyors életbeléptetését, miközben a tárgyalások még folyamatban vannak.

Mint azt már  megírtuk, bár még kedden Fónagy János azt nyilatkozta, hogy legkorábban március végétől léphet életbe az a rendelet, amely rendszámlevétellel büntetné az uberes sofőröket, a Magyar Közlöny már egy hete beszámolt a módosításról, amely február 19-től hatályos.

Szerdán egyébként a Magyar Időkben adott fel egy teljes oldalas hirdetést az Uber, amelyben 1200 uberes sofőr és 110 ezer magyar utas nevében kérik a kormányt a piac szabad kezelésére. Bár Fekete bizakodó a kormánnyal való tárgyalások folytatásában, korábbi megkeresésünkre a fejlesztési minisztériumban azt mondták, ha szükséges készek újabb szankciók bevezetésére.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!