szerző:
hvg.hu

„Nem megy kárba az 35 fokos víz, amellyel ön a fürdőszobájában zuhanyozott. A meleg víz a csatornába kerül, ahol egyébként az átlagos víz hőfok 13 és 20 között van. Ezt a hőenergiát egy speciális hőcserélő berendezéssel fel lehet használni.”

 Egyebek között ez a magyarázat hangzott el, amikor a napokban átadták a nagyközönségnek az Aspiarant Dunand nevet viselő párizsi uszoda új fűtőberendezést. A medencében 26 C, a zuhanyozóban 35 fokos a meleg víz. És az új eljárásnak köszönhetően 50 százalékkal kisebb az energiafogyasztás, mintha hagyományos módon melegítenék a vizet. A szennyvizet persze úgy használják fel, hogy az nem érintkezik az uszoda kristálytiszta vizével. 

Az évente 130 ezer látogatót fogadó Aspirant Durand egy a francia főváros 39 uszodája közül, és ez az első, ahol ezt az energiatakarékos eljárást használják. De nem az utolsó. 2007-ben fogadták el a párizsi zöld tervet, amely az energia felhasználás 25 százalékos csökkentését tűzte ki 2020-ra. E program keretében fokozatosan bevezetik az új fűtési technikát a főváros többi uszodájában is.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!