szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az úgynevezett camera obscura – magyarul lyukkamera – újracsomagolásával vitte a pálmát a középiskolások által alapított Sight Company a diákvállalkozások éves versenyén.

Az Alternatív Közgazdasági Gimnázium (AKG) diákjainak – tanterv szerint – már 15-16 évesen céget kell alapítaniuk. A diákok a tizedik osztályban két tantárgy közül választhatnak, a Gazdálkodj Okosan és a Diákvállalkozás közül, előbbi inkább elméleti hátteret nyújt, utóbbiban pedig a diákok a gyakorlatban alapíthatják meg saját vállalkozásukat.

A csapatok iskolán belül is versenyeznek, majd a legjobb az országos Junior Achievement Magyarország (JAM) diákvállalkozási versenyen is indul. Ezt az utóbbit nyerte most meg a Sight Company designos lyukkamerájával. A camera obscura tulajdonképpen a legősibb fényképezőgép. Gyakorlatilag egy doboz, amin van egy zárható lyuk. A fényzáró dobozban el kell helyezni egy fotópapírt, majd a fényes közegben a lyukat három-öt percig nyitva tartva elkészül a fénykép, amelyet azután – hagyományos módon – elő lehet hívni. A tanulók a termék megtervezésénél arra is gondoltak, hogy ne csak egy készüléket adjanak, hanem a fénykép elkészítéséhez szükséges minden kelléket mellé is csomagolják. Így a kamera és öt darab fotópapír mellett tartozék az előhívó folyadék és vörös LED égő is, amely nem zavarja az egyébként sötétben történő előhívást – számol be a Forbes.

Egy Sight kamerával készített kép
©

A diákcégeknek mindig van mentoruk, a Sightot egy AKG-s öregdiák, a 36 éves Kovalcsik Tamás mentorálja, aki – többek között – termékfejlesztéssel foglalkozott az Eonnál. Tamás szerint a csináld magad vonalnak most nagy divatja van és ebbe tökéletesen illeszkedik a lyukkameracsomag. “Olyanokra kellett csak figyelmeztetnem őket, amit nem tudhattak, például hogy hogyan működik a számlaadás, milyen munkavédelmi előírásokat tartsanak be, amikor készítik a dobozokat, illetve hogy alakítsák ki az áraikat.”

A diákcégben nyolcan vállaltak munkát, mindannyian részvényesek, egy 30 ezer forintos törzstőkéjű zrt-t alapítottak, a kezdőtőkét egyenlően összeadva.

A diákvállalkozásokról és a tavalyi győztesről alábbi cikkünkben részletesen olvashat.

Aki vállalkozó akar lenni, nyomjon egy szelfit egy politikussal

A fiatalság siralmas vállalkozási kedve mögötti okokat sokan a korszerűtlen oktatási rendszerben látják, és ugyan volna hova fejlődni, több ígéretes kezdeményezés is azt mutatja, hogy a pozitív változáshoz szükséges inputot nem a tanáriban kell keresni. Most egy bevált szlovén minta alapján Magyarországon is vállalkozókat gyúrnának tinédzserekből, de minimum kifejlesztenék bennük azokat a készségeket, képességeket, amelyek életképessé, sikeressé tesznek egy vállalkozót.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!