szerző:
hvg.hu

Ázsiában nagyon beindult az üzlet, Amerikában inkább pangás van.

Ken Ken a hongkongi bohóc évente 21 millió forintnak megfelelő helyi dollárt keres, és szinte mindig be van táblázva. A 35 éves férfi 2001 óta él abból, hogy különféle eseményeken „bohóckodik”, és amikor kezdte, még üres volt a piac, mára azonban annyira népszerű lett a szakma, hogy körülbelül 50-en lehetnek a városban.

A kereslet akkora, hogy az állásközvetítő ügynökségek elkezdtek külön tanfolyamokat szervezni a vállalkozó szellemű bohóc-jelölteknek. Míg a szakma eddig elsősorban Amerikában és Európában virágzott, a bohócként dolgozók száma a BBC beszámolója szerint az elmúlt 10 évben 3500-ról 2500-ra esett vissza.

Míg Európában vagy Észak Amerikában a bohócok általában másodállásban dolgoznak, egyes ázsiai országokban olyan nagy lett a kereslet, hogy évi 100 fellépéssel már meg is lehet élni a mesterségből. Egy amerikai bohóc átlagosan csak az ötödét képes megkeresni annak, amit Ken Ken és társai zsebre tehetnek. Ázsiában egyre több fiatal gondolja úgy, hogy a szakmában karriert lehet építeni, ami abból is jól látszik, hogy a profi bohócok átlagéletkora ott 25-30 év között van, szemben a fejlett nyugati országok 50 év feletti átlagával.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!