szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A techóriás orvoslást segítő CareKit applikáció-csomagjának titkosítását végzi a Tresorit.

Az Apple nyílt forráskódú szoftverfejlesztési keretrendszere olyan alkalmazások létrehozását teszi lehetővé, melyek megkönnyítik a betegségekkel való mindennapi együttélést. Nem kell kizárólag orvosi konzultációkra hagyatkozni, mivel az appokkal a betegek maguk is nyilvántarthatják a tüneteiket és gyógyszereiket. Sőt, akár az ápolókkal is megoszthatják az adatokat, hogy átfogóbb, tisztább képet kaphassanak egészségük állapotáról – olvasható a CareKit leírása az Apple oldalán. A Tresorit az itt megosztott adatok biztonsága miatt jött a képbe: a biztonságos tárhely-szolgáltatással foglalkozó magyar cég segítségével ugyanis a platform még biztonságosabb lehet a felhasználók számára.

A Tresorit egy külön biztonsági platformot hozott létre az egészségügyi appokat fejlesztő cégeknek: a ZeroKit megoldja a felhasználók azonosítását, adataik védelmét. Az egészségügyi intézmények és a betegek úgy tudják megosztani egymás között az adatokat, hogy az visszafejthetetlen. A Tresorit itt is felhő alapon működik, vagyis az adatok a felhőbe kerülnek, a titkosításhoz használt kulcs pedig a felhasználó eszközén marad – vagyis a titkosított információ és az annak visszafejtéséhez szükséges kulcs nem kerül egy helyre – írja a Forbes.

"Tavaly óta San Franciscóban dolgozunk azon, hogy a titkosítási módszerünket minél több céghez juttassuk el. Fejlesztői meetupokat szervezünk, workshopot tartottunk az Apple-nél és a LinkedIn-nél. Mindenhol nagy érdeklődéssel hallgatták Lám Istvánt, az alapítónkat, aki a Szilícium-völgy tech óriásainak is releváns és hasznos tanácsokat adott a titkosításról.

Az Apple Health csapatával többször találkoztunk, majd a CareKit oldalon felületet kaptunk arra, hogy az Apple által is elismert titkosításunkat, a ZeroKitet megismertessük az egészésügyi alkalmazásokat fejlesztőkkel. A mi eszközünk az Apple CareKittel együtt lehetővé teszi a kórházak és egészségügyi alkalmazások számára, hogy jóval hatékonyabban védjék a felhasználók és pácienseik egészségügyi adatait. Erre óriási szükség van, hiszen csak tavaly több mint 180 egészségügyi intézmény rendszerét törték fel.

Az egészségügy csupán egyike azoknak a területeknek, ahol szükség van az általunk használt titkosításra (végpontok közötti titkosítás, end-to-end encryption). A küldetésünk az, hogy a titkosítás minél több területen védje a felhasználók adatait: az egészségügyön túl a pénzügyi szolgáltatásokban, üzenetküldő alkalmazásokban, és mindenhol, ahol digitális adatokat kezelnek. A ZeroKit egy olyan plusz eszköz, amit a fejlesztők beépíthetnek a CareKittel együtt, hogy biztonságosabbá tegyék az alkalmazásaikat" - írja a cég hozzánk eljutatott közleményében.

Az Apple CareKit platformjának fejlesztői mától hozzáférnek a Tresorit ZeroKit platformjához. Az appot használó felek úgy azonosíthatják be egymást, hogy közben a titkosított adat nem kerül felfedésre, csak az azonosítás után.

Eddig kellett várni a következő magyar tech-sikersztorira

A magyar lakóingatlanok fele 70 évesnél öregebb, és az idén lendületbe jövő újlakás-építés sem sokat javít a helyzeten. A kormány a csok mellett modern alaprajzokat is ígért a házépítőknek, aztán fogta magát, és nem készíttette el.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!