szerző:
hvg.hu

Celebek, külföldi cégek és Koltai Róbert fia is felkerült a NAV listájára, ahol háromezer olyan adós neve szerepe, akik 10 millió forintnál nagyobb adóhátralékkal tartoznak.

Kocsor Zsolt, vagyis Kozsó, Hertelendy Klára, vagyis a Babysistersből ismert Baby klára, illetve Berki Krisztián is szerepelnek a NAV legnagyobb adós listáján - írja a napi.hu. Melletük elegendő adótartozást halmozott még fel Berki Krisztián tévés műsorvezető/celeb, a volt szocialista politikus, börtönt megjárt Zuschlag János, Cselényi László, a Duna televízió egykori elnöke, de Valkó Csaba és Prekuta Bálint is, a fővárosi Rác fürdő felújításában részt vett üzletemberek. A negyedévente közzétett listán azok szerepelnek, akiknél az adóhatóság 180 napon keresztül folyamatosan fennálló, 10 millió forintot meghaladó, le nem járt adótartozást tart nyilván. Így ők - minimális összeggel számolva is - több mint 30 milliárd forint adósságot halmoztak fel.

A NAV nagyadós listáján is szerepel a szolnoki Tisza Szállót és Gyógyfürdőt 2010-ben átvett két kínai befektető neve. Peng Peng, a Hotel Tisza Kft. ügyvezetője és résztulajdonosa 107 millió forint adóval tartozik, míg egy másik tulajdonostársa, Qiao Huan Long 14 millió forinttal. Ők azonos lakcímen, Budapest IV. kerületében, a Damjanich utcában laknak. A kínai befektetők a 2010-ben beígért hotelfejlesztéseket nem valósították meg teljes mértékben. Peng Pengről és Qiao Huan Longról korábban megírtuk, hogy ők voltak azok, akik a magyar Túró Rudit megpróbálták elterjeszteni Kínában, s ehhez magyar állami segítséget is kaptak, az Eximbanktól 2007-ben 2,1 millió eurós hitelt.

Magyar állami pénzek rejtett kínai zsebekbe

A magyar kormány a gazdaság számos területén számítana a kínai befektetőkre. Kínai cégek eddig is részt vettek beruházásokban, indultak magyar közbeszerzéseken. A magyar állam pénzét azonban nem minden esetben használták jól a kínai társaságok, s akadtak olyan magyarországi vállalkozások, melyek inkább vesztettek az üzleten.

Fent van még az adóslistán az ismert színészházaspár gyermeke, P. Koltai Gábor producer, akit társaival együtt 2010-ben vádoltak meg adócsalással, többek közt azzal, hogy háromdimenziós animációs filmek gyártására fiktív számlákkal igényeltek vissza áfát.