szerző:
hvg.hu

Megsemmisítette a korábbi ítéletet egy régóta húzódó csalási ügyben a Pécsi Ítélőtábla. A gyémántba befektető ügyfelek megijedtek, és tömegesen akartak megszabadulni drágaköveiktől, az őket csőbe húzó cég ekkor vetemedett törvénytelenségre.

(Nyitóképünk illusztráció.)

Régóta húzódó csalási ügyet nyitott újra a Pécsi Ítélőtábla, amely a közelmúltban megsemmisítette a Fővárosi Törvényszék ítéletét, és új elsőfokú eljárást rendelt el egy színes gyémántokkal kereskedő cég vezetője és társa ellen - írta a szombati Magyar Nemzet.

A cég színes gyémántokat kínált befektetésre, de visszavásárlásukra is meghatározott áron garanciát vállalt. Míg 2003-ban a PSZÁF mint felügyelei szerv megállapította, hogy ez a tevékenység nem engedélyköteles, egy évvel később felülbírálta önmagát, és megtiltotta a gyakorlat engedély nélküli folytatását. Az ügyfelek megijedtek, és hirtelen tömegesen akarták visszakapni a gyémántjaik árát. A roham meghaladt a cég kapacitását, az elsőrendű vádlott, T. J. részben nem is a cég vagyonából, hanem a saját pénzéből rendezte több ügyfél igényét, körülbelül 40 millió forint értékben.

K. T. másodrendű vádlottal közösen ez után úgy próbálták orvosolni a bajt, hogy hamis tájékoztatók készítésével arról győzködték az ügyfeleket, hogy még a pénz megérkezése előtt juttassák vissza köveiket a céghez. A most megsemmisített elsőfokú ítélet szerint ezzel szándékosan megtévesztették az ügyfeleket, akik közül sokan végül nem kapták meg a pénzüket. Emiatt a két vádlottat társtettesként bűnösnek mondták ki kétrendbeli, különösen nagy kárt okozó, 48 rendbeli jelentős kárt okozó, valamint 133 rendbeli nagyobb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalásban. Az első- és a másodrendű vádlottat is két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, valamint kötelezték őket 163 ügyfél kártalanítására, kamatostul.

Ám a másodfokú bíróság arra hivatkozva megsemmisítette az ítéletet, hogy a gyémántok árának meghatározása nem volt megalapozott, s így a kárösszegek sem stimmelnek.

A különösen nagy kárt 50-től 500 millió forintig számolják, a jelentős kár öt- és ötvenmillió forint közötti.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!