szerző:
Napi.hu

De a Google annyit ér, mint a magyar GDP.

Már nem az Apple a legértékesebb brand a világon, hanem a Google - derül ki a napi.hu cikkéből. A Google márka értékét 109,5 milliárd dollárra becsülik, ami csaknem eléri Magyarország éves GDP-jét.

Az idei helycsere annak köszönhető, hogy a Google értéke 24 százalékkal nőtt, az Apple márkáé viszont 26 százalékot csökkent, 107,1 milliárd dollárra. Alig marad el tőle az Amazon, amelyet 106,4 milliárdra becsülnek a Brand Finance szakértői.

A tíz legértékesebb vállalat közül nyolc amerikai, köztük az AT&T, a Microsoft, a Verizon, a Walmart és a Facebook. Az élmezőnybe befért még a dél-koreai Samsung és a kínai ICBC bankholding.

Az ágazatok között egyértelműen a techcégek vették át a vezetést, míg tíz éve még a bankszektor volt a legerősebb.

Hosszú távon az egyik nagy vesztes a Coca-Cola, amely 2007-ben a legértékesebb márka volt 43,1 milliárd dollárral. Visszaesésének oka az üdítőital egészségtelen hatásának visszhangja, amit a Coke Zero és a hasonló cukormentes termékek sem tudtak megállítani. Ugyanezt a hatást szenvedték el a gyorsétteremláncok, legfőképp a McDonald's.

Magyar vállalat az első ötszáz között nem szerepel. A közép-európai térségből egyedül az osztrák Red Bull energiaital-márka került a legnagyobbak közé.

A részletes elemzést itt olvashatják.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!