szerző:
hvg.hu

Egyre inkább státusznak számít a tetszhalott állapotából feléledő, "bakelitkorongot" pörgető lemezjátszó. A legújabb formai felfordulást egy családi vállalkozás idézi elő azzal, hogy egy őrült ötlettel - összehozva a kézműves precizitást és az ultramodern, több mint simán hifi hangzást - éppen azt teszi láthatatlanná a lemezjátszókon, ami a kezdetektől a védjegye volt.

Amikor már úgy tűnt, hogy nincs hova tovább játszani a formákkal, a Kickstarteren felbukkant a Miniot. A "kerék-lemezjátszó" furfangos megoldással egyszerűen felborít minden eddig ismert lemezjátszó koncepciót azzal, hogy épp azt nem látszatja, ami eddig minden gramofon és lemezjátszó éke volt: a kart és a tűt.

Az utóbbi években egyre inkább újraéledő lemezjátszógyártásban megfigyelhető, hogy minden korábbinál erőteljesebben érvényesülő értéket jelent, ha a klasszikus formát sikerül megújítani. Ez a gondolat hozta el előbb az akrilból készült lemezalátéteket, majd a téglalap alakú sasszéval szakítás gondolatát, hogy a vízszintesből függőlegesbe váltó konstrukció (újbóli) megjelenését ki ne felejtsük a sorból. Nos, a holland van den Berg és Peter Kolkman tervezőmérnökök, és mint a zene szerelmesei összetrombitáltak féltucat hasonszőrű szerelőt, elektromérnököt és logisztikust, és a Miniot elkészítette a Wheel prototípusát.

A Miniot csapata
©

Hogy miben látnak fantáziát, "hisz ez csak egy sörtálca"?  A trükk ott van, hogy az eddigi konstrukciókkal ellentétben a Wheel lemezjátszó karja és tűje nem a lemez felett dolgozik, hanem láthatatlanul, alatta. Ez persze ultraprecíz és pontos mechanikát kíván, de a jelek szerint a Minotnál ez nem jelent problémát. Sőt, az sem, hogy lemezjátszót vízszintesen és függőlegesen is használni lehessen.

A projekt nem csak azért meglepő, mert az újra divatba jött "bakelit" lemezek hallgatásának ad új formát, hanem azért is, mert az előzetesen célul jelölt 50 ezer dolláros kalapozási határt már rég megugrotta a Wheel. Jelenleg, 16 nappal a kampány vége előtt 122.500 dollárnál járnak az adományozók, szóval: indulhat a sorozatgyártás.

"Adjátok vissza a világnak az SL-1200-ast!"

25 ezren szólítják majd fel a világ legjobb dj-lemezjátszóját gyártó céget, hogy a legendás, ikonná vált, de négy éve már nem gyártott készülékét tegye fel újra a termelőszalagra. Egy rajongó felhívására indult be a Technics SL-1200 felélesztési kísérlete - amit a "bakelitlemezek" reneszánsza gazdaságilag is indokolttá tehet.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!