szerző:
hvg.hu

Nagyot nőtt az átlagfizetés a minimálbér emelése miatt, de nem mindenhol könnyű ezt kigazdálkodni.

Az építőiparban, a könnyűiparban és az élelmiszeriparban kell a legtöbb dolgozónak megadni a magasabb minimálbért vagy szakmunkás bérminimumot. A napi.hu írta meg a GKI felmérése alapján: vannak ágazatok, ahol a munkások közel kétharmada vagy minimálbérre, vagy a szakmunkás bérminimumra van bejelentve.

A kötelező 15 százalékos minimálbér-emelés a könnyűipart érinti a leginkább, ott a dolgozók 37 százalékát foglalkoztatják minimálbéren. Az építőiparban és a kereskedelemben a dolgozók 27-28 százalékának kell megemelni a bérét.

Ami a szakmunkások garantált bérminimumát illeti, ott is a könnyűipar van a legnehezebb helyzetben, a dolgozók 35 százalékát jelentették be erre a bérre. Az építőiparban szintén 35, az élelmiszeriparban pedig 32 százalékos a garantált bérminimumért dolgozók aránya. A bérminimum az év elején 25 százalékkal nőtt meg.

A KSH épp ma délelőtt közölte: országosan átlagban 10 százalékkal nőttek a keresetek az egy évvel korábbihoz képest, nagyrészt a bérminimum és a minimálbér év eleji megemelése miatt.