szerző:
hvg.hu

Tíz feltételnek kell megfelelni, hogy megbízható adózói minősítést adjon ki a NAV, de megéri.

Hamarabb pénzükhöz jutnak a megbízható adózók - hívta fel a figyelmet a Deloitte. A NAV a vállalkozásokat tavaly óta már negyedévente minősíti, és meghatározott esetben megbízható adózók vagy kockázatos adózók közé sorolja be azokat. A megbízható adózók számára bizonyos előnyöket biztosítanak.

A NAV azokat a vállalkozásokat sorolja a megbízható adózók közé, amelyek – az esetlegesen előforduló kisebb súlyú szabálytalanságoktól eltekintve – a nyilvántartások szerint évek óta bizonyíthatóan eleget tettek az adókötelezettségüknek. Ha kisebb szabálytalanságok előfordulnak, az még nem feltétlen akadálya annak, hogy meglegyen a jó besorolás.

Az előnyök egy része már 2016-ban megnyílt a megbízható adózók számára. Például a NAV-ellenőrzés időtartama nem lehet 180 napnál több. Ha kisebb bejelentési, bevallási, vagy adatszolgáltatási kötelezettséget elmulaszt vagy hibásan teljesít a cég, akkor a NAV elsőként mulasztási bírság kiszabása nélkül felhívja az adózót a kötelezettség teljesítésére, vagy a hiba javítására, és csak akkor szab ki mulasztási bírságot, ha a felhívás eredménytelen volt. A kiszabható mulasztási bírság és adóbírság felső határa pedig az ő esetükben az általános szabályok szerint kiszabható mulasztási bírság felső határának legfeljebb 50 százaléka.

A legfontosabb előny azonban az, hogy a visszaigényelt áfát a NAV 45 napon belül kiutalja. Ez a határidő még rövidebb a nyilvánosan működő részvénytársasági formát választó megbízható adózók esetében, ezek a vállalkozások 30 napon belül kapják meg a visszaigényelt áfa összegét.

2018-tól pedig még tovább rövidülnek a kiutalási határidők a megbízható adózók körében. Az általános határidő 30 napra csökken, a nyilvánosan működő részvénytársaságoknak pedig csak 20 napot kell majd várniuk a visszajáró áfára – mondta el Pankucsi Zoltán, a Deloitte igazgatója.

Ahhoz, hogy a NAV megadja a megbízható adózóknak járó besorolást, tíz feltételnek kell teljesülnie:

- legalább 3 éve folyamatosan működik, vagy legalább 3 éve áfa-regisztrált adóalanynak minősül,

- az előző öt évben a NAV által az adózó terhére megállapított összes adókülönbözet nem haladja meg az adóteljesítményének 3 százalékát,

- az előző öt évben a NAV nem indított ellene végrehajtási eljárást

- az előző öt évben nem állt és nem áll csőd-, felszámolási, illetve kényszertörlési eljárás alatt,

- nincs 500 ezer forintnál nagyobb nettó adótartozása,

- az előző öt évben nem függesztették fel az adószámát

- nem törölték az adószámát, szintén öt évre visszamenőleg

- a terhére a NAV által kiszabott, az előző két évben esedékessé vált mulasztási bírság összege nem haladta meg az adóteljesítményének 1 százalékát,

- legalább öt éve nem állt fokozott adóhatósági felügyelet alatt

- nem minősül kockázatos adózónak

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!