szerző:
hvg.hu

Európa-szerte jóval magasabb a férfiak fizetése a nőkénél, igaz, több túlórát is kell vállalniuk.

Három euróval többet keres óránként egy átlagos európai férfi, mint egy nő – derül ki az Eurostat adataiból. Az EU statisztikai hivatala úgy számol: míg az unióban egy férfi átlagosan bruttó 16,8 eurót kap óránként, addig egy nőnek 13,8 euróval be kell érnie. Más kérdés, hogy az átlagból az nem derül ki, mekkora az eltérés a kontinens két fele között – a magyaroknál például nem sokkal bruttó 5 euró fölötti az átlag, de a régiónk legtöbb más országában sem jobb a helyzet.

A munkaidőben a nők állnak valamivel kényelmesebben, nekik átlagosan épp 40 óra a heti munkaidejük. A férfiak már többet túlóráznak, európai átlagban 42,3 órát dolgoznak hetente.

Az adatokból az is kiderül: míg egy férfi közel 38 évet tölt el munkában az élete alatt, a nőknél ugyanez az adat csak a 33 évet közelíti.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!